Σάββατο, 1 Απριλίου, 2023

Citigroup: Επενδυτική ευκαιρία η «βουτιά» στις αγορές

Ειδικά εκτός της αμερικανικής αγοράς – Στο επίκεντρο οι «αμυντικές» μετοχές – Τι προκαλεί ανησυχία στους επενδυτές – Χρηματιστήριο: Ανοδική αντίδραση με αιχμή τις τράπεζες – Στο επίκεντρο η Fed

Η λίστα που έχει φτιάξει η Citigroup για τον έλεγχο της Bear Market (8/18 κόκκινες σημαίες) προτείνει να αγοράσουμε αυτή τη «βουτιά» των μετοχών, ειδικά εκτός των ΗΠΑ. Η ταχεία υποβάθμιση των μετοχών ανάπτυξης μπορεί να επιβραδυνθεί καθώς σταθεροποιούνται οι πραγματικές αποδόσεις, αλλά πιθανότατα θα συνεχιστεί αργότερα μέσα στο έτος, εξηγεί η τράπεζα.

Οι επενδυτές ανησυχούν για την αύξηση των επιτοκίων ή και μια απότομη παγκόσμια οικονομική επιβράδυνση και η Citigroup πιστεύει ότι θα πρέπει να εξετάσουν αμυντικές μετοχές στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιαπωνία.

Οι αποτιμήσεις φαίνονται απαιτητικές, ιδίως στις ΗΠΑ, αλλά άλλοι παράγοντες φαίνονται πιο ευνοϊκοί. Στα αρνητικά στοιχεία η Citi βλέπει τα υψηλότερα επιτόκια. Οι στρατηγικοί αναλυτές της Citi για τα επιτόκια αναμένουν ότι οι πραγματικές αποδόσεις των 10ετών ΗΠΑ θα χτυπήσουν το 0,25% αργότερα φέτος, μια αύξηση 85 μ.β. από τα επίπεδα του Δεκεμβρίου 2021. Είχαν ήδη αυξηθεί κατά 50 μ.β. μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου, γεγονός που υποδηλώνει ότι υπάρχει κάποια βραχυπρόθεσμη σταθεροποίηση.

Οι αποτιμήσεις των μετοχών ανάπτυξης είναι ιδιαίτερα ευαίσθητες στις πραγματικές αποδόσεις. Τα 10ετή ομόλογα για την προστασία από τον πληθωρισμό (TIPs) των ΗΠΑ στο -0,25% έδειχναν ότι ο MSCI της αγοράς των ΗΠΑ διαπραγματεύεται με 12ετή fwd δείκτη P/E 20x (σήμερα 21x) και ο δείκτης MSCI World Growth να διαπραγματεύεται με 24x (σήμερα 26x).

Αντίθετα οι μετοχές αξίας είναι λιγότερο ευαίσθητες στις μεταβολές των επιτοκίων. Η Citi θεωρεί ως δεύτερο αρνητικό στοιχείο την επιβράδυνση της ανάπτυξης. Οι οικονομολόγοι της Citi αναμένουν ότι η παγκόσμια αύξηση του ΑΕΠ θα επιβραδυνθεί από 5,7% το 2021 σε 4,1% το 2022, που εξακολουθεί να είναι πολύ πάνω από τον ρυθμό τάσης.

Η αύξηση των κερδών ανά μετοχή αναμένεται να επιβραδυνθεί από 54% το 2021 σε 7% το 2022. Οι κυκλικές μετοχές έχουν επίσης αρχίσει να πέφτουν, καθώς αυτό το ξεπούλημα στην αγορά μετοχών έχει διευρυνθεί. Ίσως αυτό αντανακλά τη βραχυπρόθεσμη συνθηκολόγηση της αγοράς παρά την πρόβλεψη μιας απότομης οικονομικής επιβράδυνσης. Η Citi αγοράζει μετοχές αξίας, στην αγορά του ΗΒ και στο δείκτη FTSE 100 ή τις χρηματοοικονομικές εταιρείες που βρίσκονται σε περαιτέρω αδυναμία.

Οι αγαπημένες μας αμυντικές επιλογές είναι στα καταναλωτικά αγαθά, την υγειονομική περίθαλψη και τις τηλεπικοινωνίες στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιαπωνία, λέει ο οίκος. Αυτές οι μετοχές θα πρέπει να είναι λιγότερο ευαίσθητες σε υψηλότερα επιτόκια και/ή σε πιο αργές οικονομίες οικονομικές συνθήκες ανάπτυξης.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By