Σάββατο, 2 Δεκεμβρίου, 2023

Citigroup: H Eλλάδα θα χρειαστεί περισσότερη ελάφρυνση χρέους μετά το 2021

Την άποψη πως οι πιθανότητες το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης της χώρας θα τελειώσει το καλοκαίρι του 2018 αυξάνονται, ανέφερε η Citigroup σε σημερινό σημείωμά της το οποίο επικεντρώνεται στην έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής. 

Παράλληλα βέβαια ανέφερε πως η Eλλάδα θα χρειαστεί περισσότερη ελάφρυνση χρέους μετά το 2021 καθώς το βάρος του ελληνικού δημοσίου θα αυξηθεί την επόμενη δεκαετία από τα επιτόκια γεγονός που μπορεί να φέρει τη χώρα αντιμέτωπη με τον κίνδυνο της χρεοκοπίας.

Όπως υπογραμμίζει η Citigroup, μια «καθαρή» έξοδος από το πρόγραμμα το καλοκαίρι του 2018 δεν συνεπάγεται απαραίτητα την έξοδο από την επιτήρηση. Ωστόσο βλέπει αυξημένες πιθανότητες το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης να τελειώσει το καλοκαίρι του 2018, παρά την ακόμα μη βιώσιμη θέση των δημόσιων οικονομικών της Ελλάδας.

Επιπλέον η έκθεση υποστηρίζει πως θα πρέπει να υπάρξει μείωση του στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος, ο οποίος διαμορφώνεται σήμερα στο 3,5% του ΑΕΠ για την περίοδο 2018-2022, τονίζοντας πως η υπερβολική φορολογική επιβάρυνση πνίγει την οικονομία, δημιουργώντας έναν φαύλο κύκλο ύφεσης.

Άλλωστε, σημειώνει πως οι εξελίξεις στην Ελλάδα καθοδηγούνται περισσότερο από την πολιτική παρά τα οικονομικά.  Και η προθυμία απομάκρυνσή της από την στήριξη στον επίσημο δανεισμό φαίνεται να αυξάνεται, αυξάνοντας την πιθανότητα εξόδου από το bailout.

By