Τρίτη, 23 Ιουλίου, 2024

Citigroup: Μειώνει το ΔΝΤ τις απαιτήσεις του για το ελληνικό χρέος

Ως «βήμα πίσω» του ΔΝΤ από την απαίτηση για πιο γενναία μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους από όσα ήδη έχουν δρομολογήσει οι ευρωπαϊκοί θεσμοί , εκτιμά η Citι τις πρόσφατες αναφορές του επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του Ταμείου Πολ Τόμσεν.

Στο ενημερωτικό της σημείωμα η Citigroup θεωρεί πως αν οι δηλώσεις Τόμσεν υποδηλώνουν αλλαγή στάσης του ΔΝΤ αυτό θα μπορούσε να διευκολύνει τη συμφωνία για την ελάφρυνση του χρέους.

Το ΔΝΤ στην έκθεσή του τον Ιούλιο ανέφερε ότι τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους που συμφωνήθηκαν τον Ιούνιο από το Eurogroup δεν επαρκούν για να καταστήσουν το χρέος βιώσιμο και ζήτησε μακρύτερες επεκτάσεις, περιόδους χάριτος και αναβολές επιτοκίων, καθώς και έναν αυτόματο μηχανισμό που συνδέει την αποπληρωμή του χρέους με την ανάπτυξη του ΑΕΠ.

Πως αποτιμά η Citi τις δηλώσεις Τόμσεν 

Η Citigroup παραθέτει τις δηλώσεις Τόμσεν  ότι μια «σημαντική επέκταση» των ωριμάνσεων του ελληνικού χρέους αρκούν για να το κάνουν βιώσιμο μακροπρόθεσμα αλλά και  ότι η διάρκεια των νέων αναδιαρθρωμένων δανείων συζητείται τώρα και «σίγουρα δεν θα είναι 100 χρόνια». Σημειώνει δε με έμφαση και την ικανοποίησή που εξέφρασε ο διευθυντής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ για το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση συμφώνησε στην διεύρυνση της φορολογικής βάσης και τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος, όπως ζητά από καιρό το Ταμείο  για την αποκατάσταση της δημοσιονομικής βιωσιμότητας στην Ελλάδα.

Σχολιάζοντας το σύνολο των δηλώσεων του κ.Τόμσεν η Citi εκτιμά ότι υποδηλώνουν ότι το ΔΝΤ μπορεί να είναι τελικά ευχαριστημένο ακόμη και με απλώς μεγαλύτερες διάρκειες χρέους παρά με πρόσθετες περιόδους χάριτος / μείωσεις επιτοκίων.

Σύμφωνα με το ενημερωτικό σημείωμα της Citi το  ΔΝΤ, είχε δεσμευτεί τον Ιούλιο σε ένα προληπτικό πρόγραμμα χρηματοδότησης stand-by ύψους € 1,3 δισ. για την Ελλάδα, υπό την προϋπόθεση ότι θα συμφωνηθεί η πρόσθετη ελάφρυνση του χρέους από τους ευρωπαίους πιστωτές.

By