Τρίτη, 28 Μαΐου, 2024

Click away: «Μουδιασμένη» πρεμιέρα σε Αθήνα και Πειραιά – «Χάνουν» το σήμα για τα POS οι καταστηματάρχες

Με click away φέτος οι χριστουγεννιάτικες αγορές. Μειωμένη η κίνηση σε Αθήνα, Πειραιά, Θεσσαλονίκη και Κρήτη. Τι δυσκολίες αντιμετωπίζουν καταστηματάρχες και καταναλωτές. Πώς θα κάνετε τις αγορές σας και ποιο μήνυμα πρέπει να στείλετε.

«Μουδιασμένους» βρίσκει τους καταναλωτές και τους καταστηματάρχες η πρεμιέρα του click away στους εμπορικούς δρόμους της Αθήνας, του Πειραιά, της Θεσσαλονίκης και του Ηρακλείου Κρήτης. Σύμφωνα με τις πρόσφατες ανακοινώσεις της κυβέρνησης, από σήμερα, Κυριακή 13 Δεκεμβρίου, τίθεται σε εφαρμογή το click away για το λιανεμπόριο το οποίο θα διαρκέσει έως και τις 7 Ιανουαρίου.

Καταναλωτές και καταστηματάρχες καλούνται να προσαρμοστούν σε νέο καθεστώς αγορών καθώς απαγορεύεται η φυσική περιήγηση των καταναλωτών στα καταστήματα και η παραλαβή των προϊόντων θα γίνεται μόνο κατόπιν τηλεφωνικής ή ηλεκτρονικής παραγγελίας.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του newsit.gr η κίνηση της αγοράς στην Ερμού και τον Πειραιά είναι ιδιαίτερα υποτονική και πολλά καταστήματα είναι κλειστά. Βέβαια, πρέπει να σημειωθεί ότι σήμερα -ως πρώτη μέρα- είναι προαιρετική η λειτουργία τους, με τους καταστηματάρχες να ελπίζουν πως από αύριο θα ξεκινήσει να κινείται η αγορά.

Οι νέες οδηγίες της κυβέρνησης για τη λειτουργία του λιανεμπορίου, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του newsit.gr, σε πολλές περιπτώσεις δυσκόλεψε τους καταστηματάρχες καθώς αρκετοί ήταν αυτοί που δεν είχαν σήμα στα POS, ή έπρεπε να κάνουν διάφορες πατέντες για να φτάνουν τα μηχανήματα πληρωμής έξω από το κατάστημα.

Κάποιοι έβγαλαν ακόμα και τραπεζάκια στο πεζοδρόμιο προκειμένου να έχουν κοντά τους όλα τα απαραίτητα για την εξυπηρέτηση των πελατών τους. Πέρα όμως από τα… τεχνικά προβλήματα, οι ιδιοκτήτες των καταστημάτων πρέπει να φροντίζουν να παρέχουν αντισηπτικό στους πελάτες τους, να τηρούνται οι αποστάσεις και να αποφεύγεται ο συνωστισμός.

 

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι -σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ – η ίδια εικόνα επικρατεί και στην Θεσσαλονίκη και το Ηράκλειο Κρήτης, ενώ σε επαρχιακές πόλεις όπως ο Βόλος, η Πάτρα και τα Χάνια υποτιμούνται κυρίως τηλεφωνικές παραγγελίες. Στη συμπρωτεύουσα, όπως αναφέρουν οι ιδιοκτήτες των καταστημάτων, σήμερα οι παραγγελίες είναι ελάχιστες, καθώς υπάρχει φόβος στον κόσμο με την επιβαρυμένη επιδημιολογική εικόνα της πόλης.

https://youtu.be/QPBtJ2Dvtwk

Ο πελάτης θα κάνει την παραγγελία του μέσω e-shop ή μέσω τηλεφωνικής παραγγελίας και πληρωμής μέσω POS έξω από το κατάστημα.

Για να πάει να παραλάβει το προϊόν που έχει αγοράσει κάποιος, θα στείλει μήνυμα 2 στο 13033 και θα πρέπει να έχει είτε ηλεκτρονική απόδειξη πληρωμής είτε sms από την επιχείρηση με την ημερομηνία και ώρα παραλαβής. Μόνο ένας θα παραλαμβάνει την παραγγελία η οποία θα παραδίδεται από έναν άνθρωπο.

Οι ουρές θα επιτρέπονται έως 9 άτομα, με απόσταση 2 μέτρα ο ένας από τον άλλον.

Το άνοιγμα αφορά μόνο μαγαζιά που έχουν είσοδο στο δρόμο (εξαιρούνται όσα μαγαζιά είναι σε εμπορικά κέντρα τα οποία θα παραμείνουν κλειστά) θα γίνει με αυστηρότατους όρους και τσουχτερά πρόστιμα αν υπάρξουν παρανομίες. Όποιος βάλει μέσα πελάτη θα έχει πρόστιμο από 2.000 ευρώ έως 50.000 ευρώ και αναστολή λειτουργίας της επιχείρησης από 15 έως 90 ημέρες.

By