Τρίτη, 2 Μαρτίου, 2021

CNBC: Η «αποκαθήλωση» του ΣΥΡΙΖΑ θα επηρεάσει την Ευρώπη;

Η «οικονομική και χρηματοπιστωτική καταστροφή» του ΣΥΡΙΖΑ, έχει πλήξει τις πιθανότητες άλλων λαϊκιστικών κομμάτων στην Ευρώπη για να κερδίσουν εξουσία

tsipras-syrizaMM

Η «οικονομική και χρηματοπιστωτική καταστροφή» του κυβερνώντος κόμματος της Ελλάδας, ΣΥΡΙΖΑ, έχει πλήξει τις πιθανότητες άλλων λαϊκιστικών κομμάτων στην Ευρώπη για να κερδίσουν την εξουσία, δηλώνουν αναλυτές στο CNBC, ύστερα από τις απροσδόκητες μεταστροφές στις εκλογές στην Γαλλία και στην Ισπανία αυτό το Σαββατοκύριακο.

Στη Γαλλία, το Εθνικό Μέτωπο της Μαρίν Λεπέν, φαινόταν ότι θα θριάμβευε στον πρώτο γύρο των τοπικών εκλογών χθες. Ωστόσο, το συντηρητικό UMP υπό τον πρώην πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί κέρδισε, με το Εθνικό Μέτωπο να βρίσκεται στην δεύτερη θέση και το Σοσιαλιστικό Κόμμα του προέδρου Φρανσουά Ολάντ να έρχεται τρίτο.

Στο μεταξύ στις ισπανικές τοπικές εκλογές, το Podemos, ένα νέο αντιμνημονιακό κόμμα που είχε θεωρηθεί ως η απάντηση της Ισπανίας στον ΣΥΡΙΖΑ, ήρθε στην τρίτη θέση με ποσοστό 14,9%, ενώ το Λαϊκό Κόμμα ήρθε δεύτερο.

Οι αναλυτές με βάση τα εκλογικά αποτελέσματα του Σαββατοκύριακου, αναφέρουν ότι η αποτυχία του ΣΥΡΙΖΑ να επιλύσει την διογκούμενη οικονομική κρίση στην Ελλάδα και λόγω των τεταμένων σχέσεων με την Ευρώπη, μπορεί να απομακρύνει τους ψηφοφόρους από τα λαϊκιστικά κόμματα, παρά την αντίδραση στις οικονομικές μεταρρυθμίσεις και στα μέτρα λιτότητας.

«Οι ψηφοφόροι (στην Γαλλία και στην Ισπανία) έχουν επιβεβαιώσει ότι μια ελληνικού τύπου ανάληψη της εξουσίας από δεξιούς ή αριστερούς λαϊκιστές σε αυτές τις δύο χώρες, παραμένει ένα εξαιρετικά απίθανο σενάριο», τόνισε ο Christian Schulz της Berenberg.

«Οι λαϊκιστές ενισχύθηκαν αλλά απέχουν πολύ από το να κερδίσουν. Επομένως, είναι η λαϊκιστική απειλή της Ευρώπης στα πρόθυρα του να ξεφουσκώσει από την πιο ορατή επιτυχία της μέχρι τώρα, τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα τον Ιανουάριο;», τόνισε.

Και πρόσθεσε πως «οι τοπικές ιδιαιτερότητες έπαιξαν μεγάλο ρόλο. Αλλά η οικονομική και χρηματοπιστωτική καταστροφή που έχει προκαλέσει ο ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα σε μικρό χρονικό διάστημα, ίσως έχει επιβεβαιώσει τις υποψίες των ανθρώπων για τους λαϊκιστές», υπογραμμίζοντας πως το αστέρι του Podemos μπορεί να βυθίζεται ήδη.

Τα υψηλά επίπεδο συμμετοχής των ψηφοφόρων υποδηλώνουν ότι το εκλογικό σώμα συνειδητοποίησε τους κινδύνους που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν «εξτρεμιστές» από την αριστερά ή την δεξιά, στην οικονομική τους ευμάρεια, τόνισε ο Schulz.

Ωστόσο, ο Antonio Barroso, υψηλόβαθμος αναλυτής της Teneo Intelligence, δήλωσε στο CNBC πως δεν πιστεύει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έπαιξε σημαντικό ρόλο στην απόφαση των ψηφοφόρων σε Γαλλία και Ισπανία.

«Αναφορικά με τον ΣΥΡΙΖΑ, θα ήμουν πολύ προσεκτικός στο να υποθέσω ότι είχε κάποια επίδραση σε αυτές τις εκλογές. Τα ευρωπαϊκά ζητήματα τείνουν να παίζουν ένα πολύ μικρό ρόλο στις αποφάσεις των ψηφοφόρων, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για τοπικές εκλογές», τόνισε.

Το αποτέλεσμα του Podemos ήταν «εντυπωσιακό, δεδομένου ότι ήταν σχεδόν άγνωστοι πριν από ένα χρόνο», πρόσθεσε ο ίδιος, ενώ υπογράμμισε ότι το Εθνικό Μέτωπο στη Γαλλία είχε αυξήσει τον αριθμό των εκλεγμένων στελεχών του, παρά το ότι δεν κατόρθωσε να ανταποκριθεί στις υψηλές προσδοκίες που έθεσε η Le Pen.

«Αυτό θα τους δώσει αυξημένη ισχύ και πόρους για να συνεχίσουν να διευρύνουν την βάση στήριξής τους».

(Visited 1 times, 1 visits today)
By