Πέμπτη, 11 Αυγούστου, 2022

CNBC: Η Ελλάδα βιάζεται να πουλήσει τα «ασημικά» της

Στον αγώνα δρόμου της Ελλάδας προκειμένου να ολοκληρώσει το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων πριν την έξοδο από τα Μνημόνια, αναφέρεται το πρακτορείο

Στον αγώνα δρόμου της Ελλάδας προκειμένου να ολοκληρώσει το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων πριν την έξοδο από τα Μνημόνια, αναφέρεται το πρακτορείο CNBC, επισημαίνοντας πάντως ότι η χώρα αναμένεται να πετύχει αποτελέσματα κατώτερα των προσδοκιών τη φετινή χρονιά, μετά την αποτυχία της το 2017 να φτάσει τον στόχο που της έχει τεθεί.

Το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων αποτελεί δέσμευση για την ελληνική κυβέρνηση στο πλαίσιο του τρίτου πακέτου βοήθειας. Το 2015 η Ελλάδα έλαβε ενίσχυση 86 δισ. ευρώ με τον όρο να πουλήσει πολλά κρατικά assets ώστε να δώσει ώθηση στην οικονομία της.

Το 2010 είχε λάβει βοήθεια άνω των 100 δισ. ευρώ, ενώ το 2012 έλαβε χρηματοδότηση 130 δισ. ευρώ. Από τον Αύγουστο του 2018 όμως δεν θα υπάρξουν άλλα χρήματα για εκταμίευση.

Προς τι οι καθυστερήσεις στο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων;

«Συνολικά η εικόνα είναι μεικτή, με πρόοδο σε κάποιους τομείς και καθυστερήσεις σε άλλους», ανέφερε έκθεση της Κομισιόν τον περασμένο Μάρτιο.

Το 2017, οι ιδιωτικοποιήσεις που έγιναν ήταν της τάξης των 1,4 δισ. ευρώ, υπολειπόμενες κατά 0,5 δισ. του στόχου που είχε τεθεί από τους δανειστές τον Ιούλιο του 2017.

«Αιτία ήταν οι καθυστερήσεις, κυρίως από πλευράς του προτιμητέου πλειοδότη, στο κλείσιμο της πώλησης του 67% του ΟΛΘ, αλλά και οι καθυστερήσεις για την πώληση του 5% του ΟΤΕ», σύμφωνα με την έκθεση.

Όπως πάντως αναφέρει η επικεφαλής οικονομολόγος του Official Monetary and Financial Institutions Forum, Δανάη Κυριακοπούλου, «οι ιδιωτικοποιήσεις αποτελούν κλειδί για να κλείσει το πρόγραμμα, ωστόσο δεν συνιστούν παράγοντα καθορισμού μας καθαρής ή όχι εξόδου».

(Visited 1 times, 1 visits today)
By