Σάββατο, 24 Φεβρουαρίου, 2024

CNBC: Η κατάσταση στην Ελλάδα θυμίζει την κατάρρευση της Lehman Brothers

Η απόφαση της Αθήνας να δεσμευτούν τα ταμειακά διαθέσιμα κρατικών φορέων και ΟΤΑ επιβαρύνει περισσότερο το γενικότερο κλίμα

84774-xreokopia_elladas

Με το ελληνικό χρηματιστήριο να καταρρέει και το κόστος δανεισμού να έχει φτάσει στα ύψη, οι αναλυτές προειδοποιούν ότι η χώρα θα μπορούσε να αντιμετωπίσει μια κατάσταση που θα μοιάζει με την κατάρρευση της Lehman Brothers το 2008, επισημαίνει το CNBC.

Το ίδιο νευρικές είναι και οι αγορές ομολόγων αφού οι αποδόσεις των 10ετη ελληνικών ομολόγων έχουν επίσης ανέβει στα ύψη και οι μετοχές των τραπεζών υποχώρησαν αισθητά μετά και τις φήμες περί σχεδίου έκτακτης ανάγκης που αναπτύσσεται εντός της ΕΚΤ, τόσο για «ομαλή», όσο και για «άτακτη» χρεοκοπία της Ελλάδας.

Σύμφωνα με τον επενδυτή Μάρκ Μόμπιους κάτι τέτοιο θα μπορούσε να αποτελέσει την απαρχή της εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, αλλά και την αρχή του τέλους της νομισματικής ένωσης.

Το κλίμα γίνεται ακόμη πιο βαρύ λόγω της φημολογίας ότι η ΕΚΤ σκέφτεται ακόμη και τον περιορισμό του ELA προς τις ελληνικές τράπεζες, αλλά και λόγω της κίνησης της κυβέρνησης να πάρει χρήματα από τα αποθεματικά αδρανών κρατικών φορέων…

By