Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

CNBC: «Είναι δυνατόν η άφραγκη Ελλάδα να πληρώνει τους λογαριασμούς της;»

Μια ενδεχόμενη αδυναμία της Ελλάδας να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της θα οδηγήσει σε χρηματοπιστωτικό χάος

eurogreece

Όλοι γνωρίζουν πως τα ταμεία της Ελλάδας είναι σχεδόν άδεια, αλλά η χώρα κατάφερε να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της ύψους εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ κατά τις προηγούμενες εβδομάδες, αναφέρει σε σημερινό δημοσίευμά του το CNBC με τίτλο “Πως μπορεί η άφραγκη Ελλάδα να πληρώνει τους λογαριασμούς της;».

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα η Ελλάδα συγκέντρωσε σημαντικό ποσό για να αποπληρώσει ληξιπρόθεσμες οφειλές της προς το ΔΝΤ, αλλά σύντομα αποκαλύφθηκε πως αυτό έγινε με μη συμβατικό τρόπο.

Ας ρίξουμε μια ματιά στα μέτρα απελπισίας στα οποία έχει καταφύγει η Ελλάδα για να πληρώσει τους λογαριασμούς της:

Όλα τα βλέμματα στην αρχή της εβδομάδας στράφηκαν στην Ελλάδα εν μέσω εντεινόμενων ανησυχιών πως μπορεί να μην καταφέρει να συγκεντρώσει τα απαιτούμενα κεφάλαια για να αποπληρώσει τα 750 εκατ. ευρώ του ΔΝΤ την Τρίτη.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, μια ενδεχόμενη αδυναμία της Ελλάδας να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της θα οδηγούσε σε χρηματοπιστωτικό χάος στην χώρα που ενδεχομένως να κατέληγε στην έξοδό της από το ευρώ.

Στην πραγματικότητα, η Ελλάδα πραγματοποίησε την πληρωμή προς το Ταμείο μια ημέρα νωρίτερα. Ωστόσο, αυτό που εξέπληξε τους αναλυτές ήταν ο τρόπος που το έπραξε, καθώς όπως επιβεβαίωσε στο CNBC αξιωματούχος της ΤτΕ η χώρα χρησιμοποίησε κεφάλαια από έναν ειδικό λογαριασμό έκτακτης ανάγκης του ΔΝΤ.

Σημειώνεται ότι τα κράτη μέλη του ΔΝΤ είναι υποχρεωμένα να κρατούν έναν λογαριασμό ο οποίος μπορεί να χρησιμοποιείται σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, αλλά τα χρήματα μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο με την έγκριση του ΔΝΤ.

Εν ολίγοις, η Ελλάδα χρησιμοποίησε τα αποθεματικά του ΔΝΤ για να πληρώσει το ΔΝΤ.

Το πρακτορείο παραπέμπει επίσης και σε άλλο αντισυμβατικό τρόπο που χρησιμοποίησε η Ελλάδα στο πλαίσιο της απεγνωσμένης προσπάθειας να συγκεντρώσει χρήματα σχολιάζοντας πως αν και η συζήτηση για το πότε η Ελλάδα ξεμένει από ρευστό κυριαρχεί εδώ και μήνες, στην πραγματικότητα ουδείς γνωρίζει πόσα ακριβώς χρήματα έχει ακόμα η Ελλάδα.

Αναφέρεται βεβαίως, στην πράξη νομοθετικού περιεχομένου του Απριλίου με την οποία η ελληνική κυβέρνηση ζητούσε να μεταφερθούν στην ΤτΕ τα ταμειακά διαθέσιμα των δήμων και οργανισμών του δημοσίου.

Οι υποχρεώσεις της Ελλάδας όμως δεν σταματούν εδώ, καθώς η χώρα θα κληθεί να πληρώσει άλλα 1,5 δις. ευρώ προς το ΔΝΤ τον Ιούνιο, καθώς και τόκους προς την ΕΚΤ, ενώ χρειάζεται άλλα 2 δις. ευρώ έως τα τέλη Απριλίου για μισθούς και συντάξεις.

Όλα τα παραπάνω, καθιστούν πιο επιτακτική από ποτέ την εκταμίευση της επόμενης δόσης των 7,2 δις. ευρώ προς την Ελλάδα, σχολιάζει το CNBC. Παραπέμπει δε στις δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη που χαρακτήρισε “εξαιρετικά επιτακτική” την κατάσταση της ρευστότητας στην Ελλάδα δηλώνοντας πως τα διαθέσιμα μπορεί να εξαντληθούν σε 2 εβδομάδες.

Άλλος ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος δήλωσε στο CNBC υπό το καθεστώς ανωνυμίας πως η Ελλάδα δεν μπορεί να προχωρήσει για πολύ ακόμα με αυτή την αβεβαιότητα.

Παρότι με τον έναν ή τον άλλο τρόπο η Ελλάδα τα έχει καταφέρει μέχρι στιγμής, οι αναλυτές εξακολουθούν να ανησυχούν για το εάν η χώρα θα συνεχίσει να ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις της στο άμεσο μέλλον.

Η Ελλάδα μπορεί να πλήρωσε την τελευταία δόση της προς το ΔΝΤ αλλά δεν κατάφερε να αμβλύνει τις ανησυχίες για την δυνατότητα της να συγκεντρώσει χρήματα για τις μελλοντικές υποχρεώσεις ή να εξασφαλίσει την αναγκαία για την εκταμίευση της επόμενης δόσης συμφωνία με τους πιστωτές”, δήλωσε χαρακτηριστικά ο Craig Erlam, επικεφαλής αναλυτής συναλλαγματικών ισοτιμιών στην OANDA, ενώ πρόσθεσε “παρότι ακούμε για πρόοδο, οι δύο πλευρές δεν δείχνουν πρόθυμες να γεφυρώσουν το χάσμα σε εργασιακά και συνταξιοδοτικό. Αν η Ελλάδα δεν υποχωρήσει, δεν μπορώ να φανταστώ πως θα επιτευχθεί μια συμφωνία”.

By