Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

CNBC: Τα δέκα γεγονότα που σημάδεψαν το 2015

Ανάμεσα τους και το «οικονομικό δράμα» της Ελλάδας

1SYRI

Το CNBC, στην ανασκόπηση της χρονιάς, επιλέγει τα 10 σημαντικότερα γεγονότα για το 2015. Ανάμεσα τους βρίσκεται το «οικονομικό δράμα» της Ελλάδας.

Το νέο οικονομικό δράμα της Ελλάδας

Τον Ιανουάριο του 2015 ο ΣΥΡΙΖΑ, ένα ριζοσπαστικό, αριστερό κόμμα, κατά της λιτότητας, με ηγέτη τον Αλέξη Τσίπρα, κερδίζει τις εκλογές. Τους επόμενους μήνες ακολούθησαν διαπραγματεύσεις μεταξύ του κόμματος και των πιστωτών της Ελλάδας, με μεγάλη ένταση και υψηλούς τόνους. Κατά τη διάρκειά τους η χώρα αθέτησε πληρωμή δανείου προς το ΔΝΤ.

Ο Τσίπρας τελικά συμφώνησε στους όρους ενός νέου μνημονίου και ως αντάλλαγμα έλαβε νέο δάνειο ύψους 86 δισ. Ευρώ με διάρκεια τριών ετών. Οι αντιδράσεις για την συνθηκολόγηση οδήγησαν εκ νέου σε εκλογές τον Σεπτέμβριο, τις οποίες πάλι κέρδισε ο ΣΥΡΙΖΑ. Ο Έλληνας πρωθυπουργός υποδέχεται το 2016 με υποχρέωση να τηρήσει τις δύσκολες οικονομικές μεταρρυθμίσεις, σε μια χώρα που έχει ήδη υποφέρει αρκετά από τα μέτρα λιτότητας.

Η προσφυγική κρίση της Συρίας

2

Ο εμφύλιος πόλεμος στην χώρα έχει προκαλέσει περισσότερους από 220.000 θανάτους, σύμφωνα με τον Ο.Η.Ε. Πάρα πολλοί άνθρωποι αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, όσο ο πόλεμος γίνεται ολοένα και πιο σκληρός. Σύμφωνα με την Υπατη Αρμοστεία του Ο.Η.Ε για τους πρόσφυγες, μέχρι τις 17 Δεκέμβρη περισσότεροι από 4.39 εκατομμύρια Σύριοι βρίσκονται διασκορπισμένοι σε γειτονικές χώρες.

Σε μια κίνηση για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, το Συμβούλιο Ασφαλείας του Ο.Η.Ε στις 18 Δεκεμβρίου αποφάσισε ένα σχέδιο για την επίτευξη ειρήνης στη Συρία. Υπό την επίβλεψη του διεθνούς οργανισμού, θα πρέπει μέσα στους επόμενους 18 μήνες να διεξαχθούν δίκαιες και ελεύθερες εκλογές στην χώρα.

Οι τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι

3

Τον Ιανουάριο έρχεται το πρώτο χτύπημα στην Γαλλική πρωτεύουσα. Τρεις φανατικοί μουσουλμάνοι επιτίθενται στα γραφεία της Charlie Hebdo. Οι συνολικά 17 νεκροί συγκλονίζουν την χώρα. Αυτό όμως ήταν μόλις η αρχή.

Τον Νοέμβριο η Γαλλία δέχεται το μεγαλύτερο τρομοκρατικό χτύπημα της ιστορίας της. Το βράδυ της 13 Νοεμβρίου, το Παρίσι δέχεται συντονισμένες και συγχρονισμένες επιθέσεις. Πάνω από την πόλη του φωτός μαζεύονται σύννεφα τρόμου, αλλά και πένθους για τους 130 ανθρώπους που έχασαν την ζωή τους.

Η «βουτιά» του κινέζικου χρηματιστηρίου

4

Τον Ιούλιο το 2015 το κινέζικο χρηματιστήριο κάτι κατακόρυφη βουτιά, η οποία συνεχίζεται και για τους άλλους δύο μήνες του καλοκαιριού. Η κατάρρευση ήρθε μετά από ράλι στις κινεζικές μετοχές, υπό τον φόβο οικονομικής επιβράδυνσης στην Κίνα αλλά και μετά την υποτίμηση του νομίσματος τον Αύγουστο.

Στις 24 Αυγούστου ο δείκτης υποχώρησε 8,5%. Αυτή ήταν η μεγαλύτερη ημερήσια πτώση του από το 2007. Ο φόβος για την εξάπλωση της κρίσης σε άλλες αγορές από την «ανώμαλη προσγείωση» της δεύτερης ισχυρότερης οικονομίας του πλανήτη έπληξε τους διεθνείς χρηματιστηριακούς δείκτες με τους Nasdaq και Dow να περνούν σε φάση διόρθωσης.

Το μεγάλο σκάνδαλο της FIFA

5

Το 2015 ήταν μια κακή χρονιά για την FIFA. Οταν ο υπουργός Δικαιοσύνης των Η.Π.Α ανακοίνωσε την δίωξη κατά εννέα κορυφαίων στελεχών της FIFA και πέντε επιχειρηματιών, όλοι σοκαρίστηκαν. Κατηγορίες για ξέπλυμα χρήματος, στήσιμο αγώνων και άλλου είδους απάτες, αμαύρωσαν την Ομοσπονδία.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Sepp Blatter αλλά και ο πρόεδρος της UEFA Michel Platini τιμωρήθηκαν με αποκλεισμό από την Επιτροπή Ηθικής της FIFA. Το σκάνδαλο αυτό ήταν μια μεγάλη απογοήτευση για το παγκόσμιο ποδόσφαιρο.

Το σκάνδαλο της Volkswagen

6

Η παγκόσμια αυτοκινητοβιομηχανία κλονίστηκε συθέμελα μετά το σκάνδαλο της πασίγνωστης εταιρίας Volkswagen, η οποία κατηγορήθηκε από την Υπηρεσία Προστασίας Περιβάλλοντος των ΗΠΑ για απάτη σχετικά με τις εκπομπές αερίων των ντίζελ αυτοκινήτων της.

Τον Νοέβριο η εταιρία ανακοίνωσε πως οι… παρατυπίες μπορεί να έχουν προκύψει σε περίπου 800.000 οχήματα. Τον Δεκέμβριο ωστόσο, η εκτίμηση αυτή μεταβλήθηκε πολύ και από 800.000 τα οχήματα έπεσαν σε 36.000.

Η διαμάχη Ρωσίας – Τουρκίας

7

Η σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας ποτέ δεν ήταν ιδανικές. Ωστόσο, μετά την κατάρριψη του ρωσικού αεροπλάνου από τούρκικα πυρά, προέκυψε μια τεράστια κρίση. Η Τουρκία υποστήριζε πως το αεροπλάνο παραβίασε τα σύνορα της χώρας, ενώ η Ρωσία το αντίθετο.

Ερντογάν και Πούτιν εκτόξευσαν απειλές επί σειρά ημερών, ενώ όλος ο πλανήτης έβλεπε με αγωνία τις εξελίξεις. «Πισώπλατη μαχαιριά από τους συνεργούς των τρομοκρατών» είχε δηλώσει ο Πούτιν ανεβάζοντας την ένταση. Αποτέλεσμα όλου αυτού, ο περιορισμός και η απαγόρευση των τούρκικων εισαγωγών στην Ρωσία, η αναστολή των ταξιδιών χωρίς βίζα αλλά και η απαγόρευση των ναυλωμένων πτήσεων ανάμεσα στις δύο χώρες.

Η αποκατάσταση των σχέσεων Κούβας – Η.Π.Α

8

Μετά από μισό αιώνα εχθρότητας, Κούβα και Η.Π.Α αποφάσισαν να αποκαταστήσουν τις διπλωματικές τους σχέσεις το 2015. Τον Αύγουστο, Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι επισκέφθηκε την Αβάνα, ώστε να ξανανοίξει επίσημα η πρεσβεία των ΗΠΑ εκεί.

«Το μέλλον της Κούβας πρέπει να διαμορφωθεί από τους Κουβανούς. Η πολιτική των Η.Π.Α δεν είναι το αμόνι με το οποίο το μέλλον της Κούβας πρέπει να σφυρηλατηθεί» δήλωνε ο Τζον Κέρι με εμφανή διάθεση να αποκαταστήσει τις ψυχρές σχέσεις των δύο χωρών.

Το συνέδριο για την κλιματική αλλαγή στο Παρίσι

9

Στα τέλη της χρονιάς, πολλοί πολιτικοί από σχεδόν 200 χώρες του πλανήτη έφτασαν σε μια πολύ σημαντική συμφωνία για την διαχείριση του κλίματος, που τα τελευταία χρόνια προβληματίζει τους επιστήμονες πιο πολύ από ποτέ.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, οι κυβερνήσεις συμφώνησαν πως οι παγκόσμια εκπομπή ρύπων θα πρέπει να σταματήσει να αυξάνεται το συντομότερο δυνατόν. Οι περίπου 200 χώρες συμφώνησαν πως θα μειώσουν τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. Το παγκόσμιο συνέδριο στο Παρίσι είναι σίγουρα ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα του έτους, για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

Η ακυβέρνητη Ισπανία

10

Η Ισπανία παραμένει χωρίς κυβέρνηση, αφού κανένα από τα κόμματα δεν κέρδισε την απόλυτη πλειοψηφία στις εκλογές του Δεκεμβρίου. Οι μόνοι κερδισμένοι των εκλογών ήταν οι… πρωτάρηδες.

Την ώρα που τα δύο βασικά κόμματα της χώρας δεν κατάφεραν να αποσπάσουν ένα ποσοστό αυτοδυναμίας, οι Podemos του Pablo Iglesias απέκτησαν 69 έδρες, με ποσοστό 20.66%. Το κόμμα που ιδρύθηκε μόλις πριν έναν χρόνο έχει ήδη αποκτήσει σημαντική δύναμη. Την ίδια στιγμή, το κεντρώο κόμμα των Ciudadanos που ιδρύθηκαν εντός του 2015 έχει 40 έδρες στην ισπανική Βουλή.

By