Δευτέρα, 4 Μαρτίου, 2024

Δ. Αβραμόπουλος: Έγκλημα τα βασανιστήρια της CIA

 Μάλιστα ο κ. Αβραμόπουλος είπε ότι τα θύματα αυτών των πρακτικών θα πρέπει να αποζημιωθούν

vasanistiria-cia

«Δεν είναι απλά λάθος, είναι έγκλημα» τόνισε ο Έλληνας Επίτροπος, Δημήτρης Αβραμόπουλος, εκπροσωπώντας την Ύπατη Εκπρόσωπο της ΕΕ, Φεντερίκα Μογκερίνι, κατά την εναρκτήρια ομιλία στη συζήτηση της Ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου, αναφερόμενος στα βασανιστήρια που -σύμφωνα με την έκθεση της Γερουσίας των ΗΠΑ- διέπραξε η CIA εναντίον υπόπτων για τρομοκρατία.

Η έκθεση αυτή, τόνισε ο κ. Αβραμόπουλος, εγείρει σημαντικά ερωτήματα όσον αφορά σοβαρές παραβιάσεις των θεμελιωδών δικαιωμάτων, που διαπράχθηκαν από τις Αρχές των ΗΠΑ και άλλα πρόσωπα στην υπηρεσία της CIA από τα τέλη του 2001 έως και τον Ιανουάριο του 2009.

Ο κ. Αβραμόπουλος επικρότησε τις πρόσφατες δηλώσεις του Αμερικανού Προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, ότι οι δράσεις που αναλαμβάνονται στο πλαίσιο του παρόντος προγράμματος της CIA ήταν σε αντίθεση με τις αξίες των ΗΠΑ, αναγνωρίζοντας ότι ένα από τα πιο αποτελεσματικά εργαλεία για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας είναι η παραμονή με πίστη στις αξίες και τα ιδανικά των Ηνωμένων Πολιτειών.

Η ύπαρξη εγκαταστάσεων μυστικής κράτησης, οι έκνομες μεταγωγές και οι καταγγελίες για βασανιστήρια και κακομεταχείριση των κρατουμένων από τη CIA στο πλαίσιο της καταπολέμησης της τρομοκρατίας από τις ΗΠΑ, προκάλεσαν ανησυχία, δεδομένου ότι έγιναν δημόσια γνωστά περίπου πριν από δέκα χρόνια, ανέφερε ο Έλληνας επίτροπος και πρόσθεσε: «Εμείς, ως Ε.Ε., έχουμε θέσει αυτά τα ζητήματα με τις ΗΠΑ σε πολλές περιπτώσεις, ακόμη και με επιστολές της προεδρίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στους τακτικούς διαλόγους μας για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και τα ανθρώπινα δικαιώματα».

Η Επιτροπή -ανέφερε σε άλλο σημείο της πρωτολογίας του ο κ. Αβραμόπουλος– έχει τονίσει επανειλημμένα από την αρχή ότι όλα τα ενδιαφερόμενα κράτη μέλη πρέπει να διεξάγουν σε βάθος, ανεξάρτητες και αμερόληπτες έρευνες για να διαπιστώσουν τα πραγματικά περιστατικά σε σχέση με τις δραστηριότητες της CIA στην Ευρώπη.

Μάλιστα ο κ. Αβραμόπουλος είπε ότι τα θύματα αυτών των πρακτικών θα πρέπει να αποζημιωθούν.

By