Τρίτη, 5 Ιουλίου, 2022

Δ.Μάρδας: «Οι προσλήψεις που θα γίνουν δεν θα φουσκώσουν τον προϋπολογισμό»

«Είμαστε έτοιμοι να υποδεχτούμε όποιον έρθει στην Αθήνα» ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών.

mardas

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Δημήτρης Μάρδας, μίλησε στον Real Fm 97,8 και την εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου, για τη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς, το αν θα δανειστούμε εκ νέου χρήματα, ενώ σχολίασε και τις μονιμοποιήσεις στο δημόσιο.

«Δεν είναι η πρώτη φορά που επιτίθεται ο Σόιμπλε. Είναι και αυτά στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης. Δεν του δώσαμε ιδιαίτερη σημασία. Περιμένουμε να μας δώσουν τις απαραίτητες οδηγίες για να κινηθούμε», σχολίασε αρχικά ο κ. Μάρδας και συνέχισε:

«Θα έρθει ένα τεχνικό κλιμάκιο στην Αθήνα. Εμείς είμαστε έτοιμοι να υποδεχθούμε όποιον συμφωνηθεί να έρθει. Η συμφωνία έχει κάποια όρια. Δεν έχει σχέση με ότι γινόταν πριν. Θα έρθουν κάποιοι τμηματάρχες ή διευθυντές, που θα δουν τους ομολόγους τους και θα κάνουν την τεχνική δουλειά. Αυτά προβλέπονται στη συνθήκη του Μάαστριχτ. Έτσι θα εξελιχτούν τα πράγματα».

«Όλοι θέλουν να δείξουν ότι είναι σκληροί και δεν υποχωρούν εύκολα. Όλοι χρησιμοποιούν αυτή την τεχνική διότι όταν ξεκινάς να υποχωρείς, πρέπει να ξεκινήσεις από πολύ ψηλά. Εκεί θέλουν να βρίσκονται οι Γερμανοί. Χρησιμοποιούν τις όποιες τεχνικές χρησιμοποιεί όλος ο πλανήτης, ώστε να είναι ευχαριστημένοι και με την εικόνα που δίνουν στους πολίτες τους, αλλά και στο ότι πρέπει να βρίσκονται λύσεις εντός ευρωπαϊκών θεσμών», πρόσθεσε.

«Σε μία διαπραγμάτευση, όταν τρέχει, πρέπει να είμαστε φειδωλοί σε αυτά που λέμε. Επιδιώκεται να πετύχουμε μια συμφωνία η οποία δεν θα έχει την παραμικρή σχέση με την προηγούμενη οικονομική κουλτούρα η οποία διέκρινε το μνημόνιο. Αυτή η διαφορετική κουλτούρα δεν γίνεται αντιληπτή από πολύ κόσμο ο οποίος λέει, τι μνημόνιο, τι συμφωνία, το ίδιο είναι. Δεν είναι έτσι τα πράγματα. Όλα έχουν τον συμβολισμό τους και την ουσιαστική τους σημασία. Η στρατηγική μας είναι να βάλουμε το θέμα σε ένα άλλο πλαίσιο», είπε ο κ. Μάρδας και στη συνέχεια έγινε πιο συγκεκριμένος:

«Τα πρωτόκολλα είναι 2. Ένα είναι η συμφωνία και το 2ο είναι το χρηματοδοτικό. Υπάρχει αυτή η δυναμική στην διαπραγμάτευση και εμείς προσπαθούμε να έχουμε τις καλύτερες δυνατές λύσεις. Οι άλλοι, δεν πρέπει να έχουν στο μυαλό τους την κατάρρευση. Αν γίνει αυτό θα υπάρχουν επιπτώσεις και αυτές έχουν υπολογισθεί. Δεν είναι μικρά ποσά. Είναι αρκετά μεγάλα σε επίπεδο ευρωπαϊκής ένωσης. Είναι κάτι το οποίο αγγίζει τρισεκατομμύρια. Όλοι έχουν συμφέρον να βρεθεί λύση και στα χρηματοδοτικά πρωτόκολλα».

«Έχω την αίσθηση ότι υπάρχει ένας λάθος προσανατολισμός. Δεν χάνονται χρήματα. Το ότι μεθοδεύεται, βάζει μέσα και την ευθύνη του κράτους. Αν κάποιος έχει τα χρήματά του σε έναν φορέα της Τράπεζας της Ελλάδος, έχει ένα επιτόκιο του 2,5%. Αν τα έχει έξω, έχει πολύ μικρότερο. Εδώ έχουμε απώλεια χρημάτων. Είναι εύλογο να υπάρχουν φοβίες μετά τα όσα έχουμε τραβήξει, αλλά αυτές οι φοβίες είναι αδικαιολόγητες», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μάρδας, σε ερώτηση σχετική με τροπολογία που μεθοδεύεται και θα καταστήσει εύκολη τη χρήση των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων για δανεισμό του δημοσίου.

«Ο περσινός προϋπολογισμός, προβλέπει έναν αριθμό προσλήψεων. Ως εκ τούτου, ότι και να γίνει, όλα αυτά, είναι υποσύνολο του ανώτατου πλαφόν που έχει συμφωνηθεί, σχετικά με τις προσλήψεις. Δεν θα φουσκώσουν τον προϋπολογισμό, θα κινηθεί από το ανώτατο πλαφόν και κάτω», απάντησε ο κ. Μάρδας σχετικά με τις μονιμοποιήσεις στο δημόσιο.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By