Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Dallara: Αναθεώρηση του ελληνικού πακέτου διάσωσης

Απευθύνει σκληρή προειδοποίηση προς τη Βόρεια Ευρώπη

iSa3oO_B5R3I

Ο Charles Dallara, πρώην διαπραγματευτής του ελληνικού χρέους από την πλευρά του ιδιωτικού τομέα το 2012, καλεί για ευρείας κλίμακας αναθεώρηση του πακέτου διάσωσης της Αθήνας και απευθύνει σκληρή προειδοποίηση προς τη Βόρεια Ευρώπη σε συνέντευξή του στο Euromoney, στον απόηχο της πρώτης εβδομάδας διαπραγματεύσεων.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πρέπει να χαλαρώσουν τους δημοσιονομικούς στόχους για την Ελλάδα και το ΔΝΤ θα πρέπει να χαμηλώσει το επιτόκιο στα δάνεια διάσωσης. Επιπροσθέτως, η ΕΚΤ θα πρέπει να παράσχει ευρεία υποστήριξη ρευστότητας για το τραπεζικό σύστημα καθώς και να ανακυκλώσει τα κέρδη της επί του ελληνικού χρέους που κατέχει, στους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής στην Αθήνα. Αυτό υποστηρίζει ο πρώην επικεφαλής του IIF, Charles Dallara, ο οποίος είχε συντονιστικό ρόλο στο PSI το 2012.

«Γιατί τώρα εστιάζουμε στο θέμα του χρέους;» διερωτάται ο Dallara. «Το ερώτημα είναι το πώς μπορεί να παραχθεί υψηλότερη ονομαστική ανάπτυξη. Το ερώτημα είναι πώς να αναπροσανατολιστεί το πακέτο από τα μέτρα λιτότητας, τα οποία έχουν προχωρήσει με πολύ ταχύ ρυθμό και έγιναν αυτοκαταστροφικά. Η Αθήνα πρέπει να έχει περισσότερη συμμετοχή στον σχεδιασμό του προγράμματος».

Σε αντάλλαγμα, η Αθήνα θα έπρεπε να αποδεχθεί ότι οι στόχοι αναλογίας χρέους ως προς το ΑΕΠ υπογραμμίζουν την ανάγκη για ένα μεσοπρόθεσμο σχέδιο ανάπτυξης αντί να χρησιμεύσουν ως σημείο αναφοράς για να υπολογίσει τις επιθυμητές απώλειες του επίσημου τομέα, σημειώνει ο Charles Dallara. Αυτό η συμφωνία θα πρέπει να «γλυκαθεί» από το re-profiling του δημόσιου χρέους υπέρ των πιο μακρινών λήξεων και των διαθρωτικών μεταρρυθμίσεων, δίνοντας στην Αθήνα, αντικυκλικό δημοσιονομικό χώρο.

Αναφορικά με την υποστήριξη της ΕΚΤ, ο Charles Dallara αναφέρει ότι «οι ελληνικές τράπεζες είναι ευάλωτες, όχι λόγω κακοδιαχείρισης αλλά διότι η κεφαλαιακή τους βάση διαβρώνεται λόγω φόβων χρεοκοπίας. Υπάρχει ένας ουσιώδης κίνδυνος αποσταθεροποίησης του ελληνικού χρηματοπιστωτικού συστήματος και οι ελληνικές τράπεζες χρήζουν υποστήριξης».

«Πραγματικά πιστεύω ότι η Ελλάδα έχει δίκιο να ζητάει περισσότερη δημοσιονομική ευελιξία, αλλά δεν πρόκειται να αναπτυχθεί αν υποχωρήσει στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, αλλιώς θα οπισθοδρομήσει πίσω στην ολιγοπωλιακή οικονομική δομή».

Επίσης προειδοποίησε ότι «δεν πρέπει να κοροϊδεύουμε τους εαυτούς μας ότι η ευρωζώνη είναι πολύ καλύτερα προστατευμένη σήμερα σε σχέση με τρία χρόνια πριν (…) Πριν τρία χρόνια υπήρχε η προσδοκία για ανάπτυξη στην ευρωζώνη. Τώρα ο αποπληθωρισμός και η ασθενής ανάπτυξη είναι μεγάλες ανησυχίες. Πρέπει να κατέβουν οι τόνοι στη ρητορική των ευρωπαίων και των Ελλήνων αξιωματούχων – δημιουργεί ουσιώδεις κινδύνους».

Επίσης δήλωσε ότι οι κίνδυνοι ενός Grexit επίσης απειλούν να βλάψουν τη μετάδοση της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ.

By