Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024

Δάνεια: Το σχέδιο των τραπεζών για να «σβήσει» η αύξηση των επιτοκίων

Τις τελευταίες «πινελιές» στο ελληνικό σχέδιο για τη στήριξη των δανειοληπτών, οι οποίοι πλήττονται από τις αυξήσεις των επιτοκίων, πριν αυτό σταλεί προς έγκριση στη Φρανκφούρτη, βάζουν οι τράπεζες, έχοντας συμφωνήσει με την κυβέρνηση, τόσο για την περίμετρο των ωφελουμένων, όσο και για τη διάρκεια και το ποσοστό της επιδότησης που θα επωμιστούν αποκλειστικά οι ίδιες.

Στη χθεσινή συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών, κ. Χρήστο Σταικούρα, η οποία, όπως και η πρώτη, έγινε σε… ψυχροπολεμικό κλίμα, οι τραπεζίτες παρουσίασαν την πρότασή τους που βασίζεται στη λογική του – επιτυχημένου κατά γενική ομολογία – προγράμματος «Γέφυρα» και, μεταξύ άλλων, προβλέπει τα εξής:

Επιδότηση του 50% του ποσού, με το οποίο έχουν επιβαρυνθεί οι δανειολήπτες λόγω της αύξησης των επιτοκίων. «Εάν, δηλαδή, κάποιος πλήρωνε τον περασμένο Ιούλιο 500 ευρώ/μήνα και σήμερα, μετά τις τρεις αυξήσεις που ανακοίνωσε η Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), πληρώνει 550, τότε οι τράπεζες θα καλύψουν τα 25 ευρώ», εξηγεί στο newmoney υψηλόβαθμο στέλεχος, με γνώση των σχετικών συζητήσεων, αποκαλύπτοντας πως το «κονδύλι» θα τοποθετηθεί σε έναν δημόσιο «κουμπαρά», προκειμένου η διαδικασία να κυλήσει ομαλά.

Πιο αναλυτικά, σε στεγαστικό δάνειο, ύψους 100.000 ευρώ, με αρχικό επιτόκιο 3,5% και διάρκεια αποπληρωμής τα 20 έτη, η δόση «άγγιζε» τον περασμένο Ιούλιο τα 511 ευρώ. Σήμερα, μετά από τρεις διαδοχικές αυξήσεις επιτοκίων, αυτή έχει εκτοξευτεί στα περίπου 626 ευρώ. Άρα, ο δανειολήπτης μέσα σε τέσσερις μήνες έχει δει το ποσό του δανείου του να έχει «φουσκώσει» κατά 115 ευρώ/μήνα. Η επιδότηση θα αφορά στο μισό αυτού του ποσού, ήτοι στα 57,5 ευρώ/μήνα!

By