Δευτέρα, 27 Ιουνίου, 2022

Δανία: Μεγάλη ήττα της Χέλε Τόρνινγκ-Σμιτ

Αλλαγή φρουράς στην διακυβέρνηση της Δανίας

xele rasmousen

Στις εκλογές της Πέμπτης η κεντροδεξιά συμμαχία υπό τον Λαρς Λόκε Ράσμουσεν επικράτησε του κυβερνώντος κεντροαριστερού συνασπισμού της απερχόμενης πρωθυπουργού Χέλε Τόρνινγκ-Σμιτ, η οποία και ανακοίνωσε την παραίτησή της από την ηγεσία του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος.

Μεγάλοι κερδισμένοι της κάλπης δεν είναι όμως οι Φιλελεύθεροι του κ. Ράσμουσεν (19,5%), αλλά το δεξιό, αντιμεταναστευτικό και ευρωσκεπτικιστικό Δανικό Λαϊκό Κόμμα (21,1%), το οποίο αναδεικνύεται δεύτερη μεγαλύτερη δύναμη στη νέα Βουλή. Πρώτο κόμμα παραμένουν οι Σοσιαλδημοκράτες (26,3%), οι οποίοι είδαν όμως τους συμμάχους τους να χάνουν σημαντικό έδαφος.

Το μεγάλο ερώτημα πλέον είναι αν οι Φιλελεύθεροι και το Λαϊκό Κόμμα θα συνεργαστούν και μετεκλογικά ώστε να σχηματίσουν κυβέρνηση, με δεδομένο ότι η ηγεσία του Λαϊκού Κόμματος αποφεύγει ως τώρα να δεσμευθεί για κυβερνητική σύμπραξη.

Παράλληλα, ακόμα κι αν υπάρξει συνεργασία, άγνωστο παραμένει ποια από τις δυο παρατάξεις θα έχει τον πρώτο λόγο στο κυβερνητικό σχήμα. Ο κ. Ράσμουσεν έχει ήδη αυτοπροταθεί για την πρωθυπουργία.

Τα δυο κόμματα έχουν παραπλήσιες γραμμές σε πολλά ζητήματα, όμως διαφωνούν σε ορισμένα αιχμηρά θέματα, όπως το μέγεθος των δημοσίων δαπανών, όπου οι Φιλελεύθεροι θέλουν περικοπές, ενώ το Λαϊκό Κόμμα υποστηρίζει αυξήσεις.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By