Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Deal JPM – Viva Wallet: Ο συνωστισμός brand name βάζει την Ελλάδα στον χάρτη των επενδύσεων

«Σταυροδρόμι» επενδύσεων η χώρα – Τον δρόμο των παγκόσμιων κολοσσών ακολουθούν πολλοί μεσαίοι και μικροί επενδυτές – Πολλαπλά κερδισμένοι και οι εργαζόμενοι με μπόνους και έως 70% λιγότερους φόρους

Αν οι αναβαθμίσεις της ελληνικής οικονομίας από τους οίκους αξιολόγησης όπως η JP Morgan είναι «καλές ειδήσεις» που τις έχει ανάγκη η χώρα, πολύ μεγαλύτερης στρατηγικής σημασίας θεωρούν στην κυβέρνηση την είδηση ότι η ίδια η αμερικανική JP Morgan επενδύει πλέον κεφάλαια στην Ελλάδα.

Και μόνον το όνομα JP Morgan, η είσοδος της στην Ελλάδα και η επένδυση ύψους σχεδόν 1 δισ. δολαρίων σε μια ελληνική εταιρία, είναι στοιχεία που ταράζουν τα νερά. Εκπέμπουν και μηνύματα όμως στις διεθνείς αγορές , με πολλαπλασιαστικά οφέλη για τη χώρα μας.

Πέραν από αυτήν καθ’ εαυτήν την επένδυση, το deal αποκτά τεράστια μακροοικονομική σημασία και διάσταση επειδή ακόμα μία μεγάλη διεθνής εταιρεία επιλέγει να επενδύσει στην Ελλάδα, που μετατρέπεται σε «σταυροδρόμι» για επενδύσεις.

Η «είδηση πίσω από την είδηση» είναι ότι παρά την πανδημία και την παγκόσμια κρίση, εδώ και δύο χρόνια συνωστίζονται στη χώρα μας εταιρίες-παγκόσμιοι κολοσσοί όπως Amazon, Microsoft, Pfizer, Cisco, Digital Realty κ.ά.

Τι αλλάζει πρακτικά όταν τα μεγάλα “blue chip companies” αρχίζουν να «συνωστίζονται» για να επενδύσουν στην Ελλάδα; Αρχίζει να δημιουργείται μια «πιάτσα» που οδηγεί σε «μόδα» των αγορών. «Κάπως έτσι έγινε και η Μύκονος αυτό που ξέρουμε», λένε οικονομικοί παράγοντες.

Κάπως έτσι και στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης όμως, θεωρούν ότι οι επενδυτές ακολουθούν τη λογική του κοπαδιού. Δηλαδή «οι πολλοί» ακολουθούν τους «λίγους και ισχυρούς» εκεί που αυτοί πηγαίνουν. Δηλαδή αυτοί αναγκάζουν όλους να επανατοποθετηθούν και να λάβουν θέσεις στη διεθνή «σκακιέρα» των επενδύσεων.

Και ενώ για δεκαετίες τα dealing rooms είχαν βγάλει την Ελλάδα από τα matrix και τα monitor, τώρα αναμένεται να βάλουν σε πλήρη λειτουργία τα ραντάρ τους για ό,τι συμβαίνει στη χώρα. Και αντί για «αλεξιπτωτιστές» καιροσκόπους «πειρατές», η χώρα θα μπορεί να προσελκύει σοβαρούς θεσμικούς «με ατελείωτα λεφτά από πίσω τους», όπως λένε χαρακτηριστικά οικονομικοί παράγοντες.

Η άλλη «είδηση» είναι πάντως ότι, εκτός από τους μεγάλους «παίκτες» -μετόχους των επιχειρήσεων (και πέραν από τα μακροοικονομικά οφέλη για τη χώρα) σημαντικά κέρδη θα έχουν και οι εργαζόμενοί τους. Ανοίγει ο δρόμος έτσι να περάσουν κέρδη και στους εργαζομένους τους, οι οποίοι «έφτασαν» τις εταιρίες εκεί που είναι σήμερα.

Αυτό μπορεί να φάνταζε εξωτικό και απίθανο να ισχύσει στην χώρα μας, αλλά για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες συμβαίνει –αλλά με «αμερικάνικα λεφτά» και όχι κρατικά κονδύλια σε golden boys κάποιων ΔΕΚΟ όπως ήταν πάντα «κανόνας» στην Ελλάδα.

Η νομοθεσία για τα «μπόνους» ήταν ως τώρα απαγορευτική και δεν τα χρησιμοποιούσε κανείς. Αλλά στην περίπτωση της VIVA και μετά από δύο νόμους, φαίνεται πως οι επιχειρήσεις τα θυμήθηκαν, με λεφτά της Αμερικής. Οι πληροφορίες κάνουν λόγο για μπόνους και stock options λόγω της εξαγοράς, ύψους δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ, τα οποία θα δοθούν σαν αμοιβή στους 200 εργαζόμενους της επιχείρησης.

Με τον ν.4646/12-12-2019, αλλά και τον ν.4714 /31.07.2020 οι εργαζόμενοι αποκτούν δωρεάν το δικαίωμα προαίρεσης μετοχών, έχουν φόρο υπεραξίας κεφαλαίου 15% ενώ, αντιθέτως, για το ποσά που καταβάλλονται ως «bonus» στους εργαζόμενους και αφορούν στην επιβράβευση προσπαθειών τους για επίτευξη διαφόρων στόχων που τίθενται από τις επιχειρήσεις, φορολογούνται έως 44% που θα πλήρωναν για το εισόδημα αυτό (ή έως 50% με εισφορά αλληλεγγύης). Συνεπώς οι εργαζόμενοι κερδίζουν 70% των φόρων που αλλιώς θα πήγαιναν άμεσα στο κράτος.

By