Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Γιατί ΔΕΗ και Gazprom βάζουν στην γκιλοτίνα τους καταναλωτές

Το μετέωρο βήμα του ΥΠΕΚΑ, το σκληρό πόκερ των Ρώσων και στη μέση οι αυξήσεις στα τιμολόγια του Ιουλίου.

gazpromΕπί ξύλου κρεμάμενοι βρίσκονται για μία ακόμη φορά οι καταναλωτές ηλεκτρικού ρεύματος, λίγο πριν την καταληκτική ημερομηνία της 29ης Μαΐου για την κατάθεση των δεσμευτικών προσφορών για την πώληση της ΔΕΠΑ και εν αναμονή της νέας αύξησης των τιμολογίων της ΔΕΗ τον Ιούλιο.

Εξάλλου στο επίκεντρο της συνάντησης του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Gazprom Αλεξέι Μίλερ βρέθηκε  η περαιτέρω ανάπτυξη της συνεργασίας στον τομέα του φυσικού αερίου.

Η  ρωσική εταιρεία αναφέρει ότι «οι δύο πλευρές συζήτησαν σχετικά με την εξαιρετική συνεργασία στον τομέα του φυσικού αερίου και εξέφρασαν το ενδιαφέρον τους για την περαιτέρω ανάπτυξη της αμοιβαίως επωφελούς συνεργασίας».  Πηγές αναφέρουν ότι η Gazprom θα προχωρήσει στην υποβολή δεσμευτικής προσφοράς για τη ΔΕΠΑ, χωρίς να διευκρινίζεται αν υπήρξε συμφωνία ως προς τα αιτήματα που έχει θέσει η ρωσική πλευρά για τους όρους του διαγωνισμού.

Το ΥΠΕΚΑ την ίδια ώρα καλείται να αποφασίσει ποιος θα πληρώσει τη νύφη της αποκρατικοποίησης που αποτελεί τον αστάθμητο παράγοντα για το ποσοστό των αυξήσεων στα τιμολόγια της ΔΕΗ. Αυτό που ουσιαστικά καλείται να κάνει η ηγεσία του υπουργείου είναι να λάβει οριστικές αποφάσεις για τους μηχανισμούς προστασίας των ιδιωτικών ηλεκτροπαραγωγικών μονάδων.

«Βρισκόμαστε μεταξύ Σκύλλας και Χάρυβδης» παραδέχεται στέλεχος του υπουργείου στο thepaper.gr, αποτυπώνοντας γλαφυρά την κατάσταση γύρω από τις μαύρες τρύπες της ΔΕΗ που συνεχώς αυξάνονται και αποτελούν σήμερα τη σταθερή μεταβλητή της ενεργειακής εξίσωσης. Σε περίπτωση που δεν σημειωθούν σημαντικές μειώσεις στα έσοδα των ιδιωτικών ηλεκτροπαραγωγικών μονάδων, η ΔΕΗ θα αναγκαστεί για να καλύψει τα έξοδά της προς αυτές να φουσκώσει ακόμα περισσότερο τα οικιακά τιμολόγια, μετακυλίοντας το κόστος σε αυτούς που το επωμίζονται πάντα…

Από την άλλη πλευρά, σε περίπτωση που μειωθούν περαιτέρω τα έσοδα των ιδιωτικών ηλεκτροπαραγωγικών μονάδων, οι τελευταίες, σε συνδυασμό με τις ανείσπρακτες οφειλές της ΔΕΗ απειλούν με λουκέτο. Κάτι τέτοιο ωστόσο θα ήταν καταστροφικό για την επικείμενη αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ καθώς θα άφηνε στον αέρα την αποπληρωμή των χρεών των ηλεκτροπαραγωγών προς αυτήν που αγγίζουν τα 400 εκατ. ευρώ, συμπαρασύροντας ουσιαστικά προς τα κάτω το τίμημα της Επιχείρησης.

Τα… βαρίδια αυτά αποτελούν εδώ και καιρό το μήλον της έριδος μεταξύ ηλεκτροπαραγωγών – ΔΕΠΑ και ΔΕΗ, καθώς η τελευταία δεν πληρώνει στους ιδιώτες παραγωγούς, οι οποίοι με τη σειρά τους αφήνουν ανοιχτές τις οικονομικές τους εκκρεμότητες με τη ΔΕΠΑ. Οι αντιδράσεις των ιδιοκτητών ηλεκτροπαραγωγικών μονάδων παραμένουν σφοδρές και οι πιέσεις τόσο σε επίπεδο αγοράς, όσο και σε πολιτικό επίπεδο εντείνονται. Αρκεί να αναλογιστεί κανείς ποιοι επιχειρηματίες βλέπουν τα συμφέροντά τους να θίγονται για να καταλάβει τον υπόγειο πόλεμο που έχει ξεσπάσει στους κόλπους της ελληνικής ενεργειακής σκηνής…

Και όλα αυτά την ώρα που ο ισχυρός άνδρας της Gazprom, Αλεξέι Μίλερ, βρίσκεται για τρίτη φορά τους τελευταίους δύο μήνες στην Αθήνα, πιέζοντας ασφυκτικά ώστε να γίνουν αποδεκτοί οι όροι του ρωσικού κολοσσού που παίζει μόνος του για τη ΔΕΠΑ.

Βασικό αγκάθι παραμένει η επιστροφή στο 100% της εγγυητικής επιστολής σε περίπτωση που το deal της Gazprom «φάει πόρτα» από την επιτροπή Ανταγωνισμού της Κομισιόν, απόφαση που θα οδηγήσει σε ναυάγιο την αποκρατικοποίηση. Το ενδεχόμενο αυτό προβληματίζει τους Ρώσους, με την ελληνική πλευρά να αποχαιρετά την προοπτική να κρατήσει ποσοστό της εγγυητικής σε περίπτωση ακύρωσης της συμφωνίας. Τέλος, το δεύτερο προαπαιτούμενο του ρωσικού κολοσσού παραμένει -όπως ήταν αναμενόμενο- η προαναφερθείσα αποπληρωμή των οφειλών των ιδιωτικών ηλεκτροπαραγωγικών μονάδων προς τη ΔΕΠΑ.

By