Τετάρτη, 12 Μαΐου, 2021

ΔΕΗ: Η επιχείρηση είναι εύρωστη, αβάσιμη η εκτίμηση πως είμαστε στο χείλος του γκρεμού

Λίγη ώρα μετά το κλείσιμο του Χρηματιστηρίου και την κατάρρευση της μετοχής της ΔΕΗ (σημείωσε πτώση 17,32%) η διοίκηση της εταιρείας εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία επιχειρεί να διασκεδάσει τις εντυπώσεις που δημιουργήθηκαν από την αποκάλυψη των πολύ αρνητικών αποτελεσμάτων του πρώτου τριμήνου του έτους και τον κίνδυνο χρεοκοπίας της εταιρείας.

Στην ανακοίνωσή της η Διοίκηση της ΔΕΗ επισημαίνει ότι τα στοιχεία αυτά δεν έχουν οριστικοποιηθεί(!) ότι δεν αναζητεί επειγόντως 300 εκατ. ευρώ, ότι εκκρεμούν δικαστικές αποφάσεις και καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η επιχείρηση δεν βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού και ότι είναι οικονομικά ευρωστη!

Αναλυτικά η ΔΕΗ σημειώνει τα εξής:

1. Τα αποτελέσματα του 3μήνου του 2019 δεν έχουν ακόμα οριστικοποιηθεί καθώς υφίστανται σημαντικές εκκρεμότητες που τα επηρεάζουν. Η ακριβής εικόνα θα ολοκληρωθεί τις επόμενες μέρες και βέβαια θα συζητηθεί έγκαιρα στο Δ.Σ. της επιχείρησης και θα ανακοινωθεί υπεύθυνα σύμφωνα με την πάγια πολιτική πλήρους διαφάνειας που ακολουθεί η ΔΕΗ.

2. Δεν έχουν καμία βάση στοιχεία και εκτιμήσεις όπως ότι η ΔΕΗ αναζητεί επειγόντως 300 εκατ. ευρώ ή ότι κινδυνεύει η ασφάλεια εφοδιασμού των νησιών ή γενικότερα. Σε ό,τι αφορά στο θέμα της ρευστότητας η Διοίκηση το διαχειρίζεται συστηματικά και αποτελεσματικά. Η τιτλοποίηση των ληξιπρόθεσμων απαιτήσεων που βρίσκεται σε εξέλιξη και αναμένεται να ολοκληρωθεί τον προσεχή Αύγουστο, θα ενισχύσει τη ρευστότητα της ΔΕΗ σημαντικά.

3. Για τις απαιτήσεις τόκων από τον ΑΔΜΗΕ και άλλους φορείς, για τις οποίες η ΔΕΗ έχει ήδη κάνει πρόβλεψη περίπου 200 εκατ. ευρώ, στο πλαίσιο της αρχής της συντηρητικότητας (prudence) που ακολουθεί αυστηρά στη σύνταξη των οικονομικών της καταστάσεων αναμένονται δικαστικές αποφάσεις, για τις οποίες εκφράζεται αισιοδοξία. Ωστόσο η επιδίωξη εξωδικαστικών συμβιβασμών είναι μια δόκιμη πρακτική την οποία επιδιώκουμε.

4. Σε ό,τι αφορά στις ενέργειες του πλάνου της McKinsey, εξελίσσονται ικανοποιητικά, πράγμα για το οποίο η Διοίκηση θα ενημερώσει αναλυτικά και υπεύθυνα τους μετόχους στην Τακτική Γενική Συνέλευση της 27ης Ιουνίου.

5. Σε κάθε περίπτωση εκτιμήσεις και χαρακτηρισμοί του τύπου «η ΔΕΗ στο χείλος του γκρεμού» δεν έχουν καμία βασιμότητα. Η επιχείρηση είναι εύρωστη, υλοποιεί πρόγραμμα επενδύσεων εκατ. ευρώ το 2019, και μετασχηματίζεται γοργά και σχεδιασμένα για τη βελτίωση της οικονομικής της κατάστασης και την ανταγωνιστικότητά της.

Κόντρα στις ανοδικές αγορές της Ευρώπης πήγε η Αθήνα χάνοντας 0,86% έχοντας ως βαρίδι την μετοχή της ΔΕΗ.

Η μετοχή της ΔΕΗ έχασε 17,32% στα 1,728 ευρώ με 3,2 εκατ. ευρώ, παρόλο που ήταν γνωστό ότι, έπρεπε να βρει 300 εκατ. ευρώ για τις ρήτρες δανείων. Ίσως δεν είναι τυχαίο ότι την μετοχή της ΔΕΗ την σορτάρει ένα fund ( Oasis Capital Management) που σορτάρει και τις τραπεζικές μετοχές.

Τελικώς, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε 0,86% στις 836,78 μονάδες.

Η αγορά ξεκίνησε αρχικά ανοδικά έχοντας θετικές τις τράπεζες, αλλά αργότερα η ΔΕΗ, αλλά και οι ρευστοποιήσεις σε Εθνική, Πειραιώς διαμόρφωσαν το κλίμα.

Η ελληνική αγορά δεν ακολούθησε την άνοδο σε ΗΠΑ και Ευρώπη και με αφορμή την ΔΕΗ οδηγήθηκε σε ρευστοποιήσεις. Το θέμα, όμως, της ΔΕΗ είναι γνωστό εδω και μήνες, για να μην πούμε χρόνια.

Κανείς δεν πέφτει απο τα σύννεφα και ειδικά η διοίκηση έπρεπε να μεριμνήσει εγκαίρως για να μην ενεργοποιηθούν οι ρήτρες των δανείων, ειδικά όταν εξαγόραζε εμπορικές εταιρείες στα Σκόπια. Κατά τα άλλα η αγορά προσπάθησε να επανέλθει, αλλά επικράτησαν οι πωλήσεις.

Με βουτιά 5,18% η Εθνική Τράπεζα στα 2,25 ευρώ. Πτώση 0,54% για την Eurobank στα 0,827 ευρώ. Πτώση 1,23% για την Alpha Bank στα 1,61 ευρώ. Με πτώση 3,26% η Τράπεζα Πειραιώς στα 2,97 ερυώ. Με πτώση 4,39% ο ΑΔΜΗΕ στα 1,96 ευρώ. Οι συνολικές συναλλαγές ανήλθαν στα 84,8 εκατ. ευρώ.

Ακόμα και με «ξαφνικό θάνατο» απειλείται η ΔΕΗ μετά τα πολύ κακά αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου του έτους.

Η οικονομική διευθύντρια της επιχείρησης ενημέρωσε, σύμφωνα με την Καθημερινή, τη διοίκηση και τους γενικούς διευθυντές τα προβλήματα που δημιουργούνται καθώς κατά τις ίδιες πληροφορίες τους έθεσε θέμα δυνατότητας ανταπόκρισης στις υποχρεώσεις προς προμηθευτές, εργολάβους και φορείς της αγοράς μετά τον Αύγουστο.

Το πρώτο τρίμηνο φέρεται να έχει κλείσει με καθαρές ζημιές ύψους 254 εκατ. ευρώ και αρνητικό αποτέλεσμα 80 εκατ. ευρώ ακολουθώντας τις ζημιές κοντά 1 δισ. ευρώ για το 2018.

Αυτή τη στιγμή γίνεται «αγώνας δρόμου» προκεμένου να διασφαλιστεί ότι μέσα στις επόμενες ημέρες θα βρεθεί ένα ποσό της τάξης των 300 εκατ. ευρώ προκειμένου να μην ενεργοποιηθούν ρήτρες για άμεση επιστροφή δανείων.

Η λύση αναζητείται σε δύο κατευθύνσεις:

– η πρώτη αφορά την προσπάθεια να μην υπάρξει έγγραφη πρόβλεψης ύψους 109 εκατ. ευρώ για τόκους υπερημερίας που διεκδικεί ο ΑΔΜΗΕ από τη ΔΕΗ για παρακρατήσεις ποσών προς την αγορά ηλεκτρισμού κάτι που προϋποθέτει παραίτηαη του ΑΔΜΗΕ από τη σχετική απαίτηση

– η δεύτερη αφορά κονδύλι 200-300 εκατ. ευρώ ως επιστροφή δαπανών για υπηρεσίες κοινής ωφελείας (ΥΚΩ) του 2011, λύση για την οποία είχε προβλεθεί, σύμφωνα με το δημοσίευμα, τροπολογία η οποία δεν κατατέθηκε έγκαιρα στη Βουλή.

«Στα 2,5 – 3 δις έχουν φτάσει τα χρέη προς τη ΔΕΗ» δήλωσε στο ραδιόφωνο News 24/7 ο Γιώργος Μπίτζας πρόεδρος της ένωσης Διοικητικού και Οικονομικού Προσωπικού της ΔΕΗ (ΕΔΟΠ/ΔΕΗ).

Ο κ. Μπίτζας είπε ότι οι οφειλές ξέφυγαν τον πρώτο χρόνο διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, καθώς -κατά τον ίδιο- δόθηκε η εντύπωση στους πολίτες ότι ακόμη και αν δεν πληρώνουν, δεν θα κοπεί το ρεύμα.

Χαρακτήρισε δύσκολη την κατάσταση στην Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού η οποία αντιμετωπίζει προβλήματα ρευστότητας και επέρριψε ευθύνες διαχρονικά στις πολιτικές που ακολουθήθηκαν, συνδυαστικά με την στρατηγική κατάργησης των μονοπωλίων.

«Αν χρεοκοπήσει η ΔΕΗ θα χρεοκοπήσει όλη η χώρα» σημείωσε χαρακτηριστικά και μίλησε για φιέστες που γίνονται και χορηγίες που δίνονται, οι οποίες -όπως είπε- είναι αδιανόητες για τη δεινή οικονομική θέση της επιχείρησης.

«Νοικιάσανε τσάρτερ για να πάνε στην Ιταλία και να εγκαινιάσουν έργο που έχει γίνει εδώ και τρία χρόνια» κατήγγειλε.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By