Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

ΔΕΗ: Στη σκιά του report της EY η κυβέρνηση

Το δύσκολο τεστ της έκθεσης της Ernst &Young που θα αξιολογήσει την πορεία αλλά και την βιωσιμότητα της Επιχείρησης καλείται να περάσει η ΔΕΗ μέχρι της 24 Δεκεμβρίου ενώ αμέσως μετά θα πρέπει να εξειδικεύσει τα διαρθρωτικά μέτρα, τα οποία θα χρειαστεί να παρουσιάσει στις συναντήσεις με τους θεσμούς στις 31 Οκτωβρίου.

Πρόκειται για δύο μεγάλες προτεραιότητες, δύο ημερομηνίες ορόσημα όπως χαρακτήρισε χθες σε δηλώσεις του και ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κωστής Χατζηδάκης, με τις οποίες επιφορτίζεται η νέα διοίκηση υπό τον κ. Γιώργο Στάσση που αναλαμβάνει τυπικά το τιμόνι της Επιχείρησης στις 22 Αυγούστου.

Τότε προβλέπεται να συγκληθεί η έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων, η οποία θα κληθεί να επικυρώσει τον διορισμό του, μετά από πρόταση του Υπερταμείου.

Ουσιαστικά, ο κ. Στάσσης καλείται να κινηθεί στις γραμμές που έχουν χαράξει και οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, δηλαδή στην άμεση υλοποίηση των μέτρων που θα συμβάλλουν στην αντιμετώπιση των προβλημάτων ρευστότητας και στις παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν για τα ζητήματα αναδιάρθρωσης της εταιρείας.

Για το πρώτο κομμάτι του σχεδίου, όπως ανέφερε χθες και ο υπουργός, το ορόσημο είναι η 24η Σεπτεμβρίου, ημέρα που θα βγει η νέα έκθεση της Ernst & Young, η οποία ανάλογα με τις παρατηρήσεις θα εντείνει ή αντίθετα θα καθησυχάσει τις μεγάλες ανησυχίες για την εταιρεία.

Στα μέτρα αυτά περιλαμβάνονται η αναπροσαρμογή των τιμολογίων του ρεύματος, που θα αποτελέσει τονωτική ένεση για τη ΔΕΗ, χωρίς επιβάρυνση των καταναλωτών (με αντίστοιχη μείωση στο ΦΠΑ της ενέργειας και του ΕΤΜΕΑΡ).

Επιπλέον, η είσπραξη των οφειλών από τις ΥΚΩ που προσδιορίζονται στα επίπεδα των 200 εκ. ευρώ και ασφαλώς τα έσοδα από την τιτλοποίηση χρεών, τα οποία η απελθούσα διοίκηση της ΔΕΗ έχει προσδιορίσει περί τα 400 εκ. ευρώ.

Το επόμενο σκαλοπάτι θα είναι τα διαρθρωτικά μέτρα, τα οποία θα συνδράμουν το σχέδιο εξυγίανσης και θα προετοιμάσουν το έδαφος για την είσοδο στρατηγικού επενδυτή στην εταιρεία.

Τα μέτρα αυτά η κυβέρνηση θα πρέπει να συζητήσει με τους θεσμούς στο πλαίσιο των μεταμνημονιακών υποχρεώσεων.

«Εμείς έχουμε παρουσιάσει ένα σχέδιο, το οποίο αναγνώστηκε και στη Βουλή και είναι δημόσιο, και το οποίο θα το θέσουμε και αυτό υπόψη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής» είπε χθες ο κ. Χατζηδάκης.

Το σχέδιο αυτό περιλαμβάνει, στο επίπεδο το διαρθρωτικό, τη μερική ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ, την απόσυρση και το κλείσιμο λιγνιτικών μονάδων αλλά και στοχευμένα προγράμματα εθελούσιας εξόδου για τους εργαζόμενους.

Στο τραπέζι θα τεθεί επίσης το θέμα της κατάργησης των ΝΟΜΕ (δημοπρασίες ηλεκτρική ενέργειας), μέτρο που επίσης έχει εξαγγείλει ο νέος υπουργός χωρίς όμως να είναι γνωστό τι θα αντιπροτείνει η ελληνική κυβέρνηση στις Βρυξέλλες για να επιτευχθούν οι στόχοι για το άνοιγμα της αγοράς.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By