Πέμπτη, 6 Μαΐου, 2021

Δεκάδες φονικές φωτιές στην Ουκρανία στη γραμμή του μετώπου με τους φιλορώσους αυτονομιστές

Στις φλόγες η Ουκρανία στην περιοχή του Λουχάνσκ. Ξέσπασαν τουλάχιστον 150 (!) δασικές πυρκαγιές στις οποίες οκτώ άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και δέκα τραυματίστηκαν.

Οι φωτιές στην Ουκρανία ξέσπασαν στη γραμμή του μετώπου με τους φιλορώσους αυτονομιστές στο ανατολικό τμήμα της χώρας, ανακοίνωσαν οι αρχές του Κιέβου την Πέμπτη (01.10.2020).

Λόγω των “εξαιρετικά δύσκολων” μετεωρολογικών συνθηκών – τον ξηρό καιρό και τους ισχυρούς ανέμους – σχεδόν 150 πυρκαγιές ξέσπασαν χθες, Τετάρτη (30.09.2020), στην περιοχή του Λουχάνσκ, κατακαίοντας συνολικά τουλάχιστον 90.000 στρέμματα, διευκρίνισε η υπηρεσία αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων της χώρας.

Τουλάχιστον 80 πυρκαγιές κατασβέστηκαν, όμως σχεδόν 1.200 πυροσβέστες, διασώστες, στρατιωτικοί και αστυνομικοί εξακολουθούν να μάχονται με τις φλόγες, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Δύο βομβαρδιστικά νερού και δύο ελικόπτερα έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή. Οι φωτιές κατέστρεψαν περίπου 250 κατοικίες σε οκτώ δήμους και 120 άνθρωποι απομακρύνθηκαν από τις εστίες τους.

Εξάλλου οι ουκρανικές αρχές έκλεισαν το μοναδικό σημείο διέλευσης ανάμεσα στις περιοχές που ελέγχουν οι αυτονομιστές και τη ζώνη που ελέγχεται από το Κίεβο στην περιοχή του Λουχάνσκ, καθώς η πυρκαγιά προκάλεσε την έκρηξη ναρκών γύρω από το σημείο αυτό, ανακοίνωσαν οι τοπικές αρχές στο Facebook.

Η Ουκρανία επλήγη φέτος από διάφορα κύματα καύσωνα και ξηρασίας, που ευνόησαν το ξέσπασμα πυρκαγιών ή δυσκόλεψαν τις προσπάθειες να τεθούν υπό έλεγχο.

Τον Σεπτέμβριο, πυρκαγιές είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο ενός στρατιώτη στην περιοχή του Λουχάνσκ. Δύο μήνες νωρίτερα, στην ίδια περιοχή, πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν και περίπου 30 τραυματίστηκαν σε μεγάλες δασικές πυρκαγιές.

Τα επιστημονικά μοντέλα προβλέπουν πως οι αλλαγές του κλίματος θα προκαλέσουν καύσωνες, καταιγίδες, αλλά επίσης, όλο και συχνότερα, φυσικές πυρκαγιές.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By