Τρίτη, 20 Απριλίου, 2021

Deliveroo: Καταρρέει η μετοχή – Πτώση 30% στο ντεμπούτο της στο χρηματιστήριο

Η εταιρεία είναι αντιμέτωπη με πιέσεις από μεγάλους επενδυτές και εργατικά συνδικάτα για τα δικαιώματα των εργαζομένων και τις συνθήκες εργασίας

Στο limit down η μετοχή της βρετανικής startup διανομής φαγητού Deliveroo, η οποία έκανε σήμερα το ντεμπούτο της στο χρηματιστήριο, καθώς η εταιρεία είναι αντιμέτωπη με πιέσεις από μεγάλους επενδυτές και εργατικά συνδικάτα για τα δικαιώματα των εργαζομένων.

Η Deliveroo, η οποία υποστηρίζεται από την Amazon, είδε τη μετοχή της να χάνει 30% στα πρώτα λεπτά των συναλλαγών, έναντι της τιμής έκδοσης.

Η εταιρεία αποτίμησε τη μετοχή της στις 3,90 στερλίνες την Τρίτη, δίνοντάς της αγοραία αξία 7,59 δισ. στερλίνες, που είναι στο κατώτερο όριο του εύρους στόχων της ΙΡΟ.

Ωστόσο, όταν ξεκίνησε το υπό όρους trading η μετοχή υποχώρησε στις 2,73 στερλίνες.

Η Deliveroo πουλά 384.615.384 μετοχές, που ισοδυναμεί με προσφορά σχεδόν 1,5 δισ. στερλινών. Εκ αυτών, το 1 δισ. θα καταλήξει στην ίδια την εταιρεία και τα 500 εκατ. σε υφιστάμενους μετόχους. Μεταξύ αυτών που θα κερδίσουν τα περισσότερα είναι η Amazon και ο Γουίλ Σου, CEO και συνιδρυτής της εταιρείας.

Η ΙΡΟ της Deliveroo είναι η μεγαλύτερη που γίνεται στο Ηνωμένο Βασίλειο από την εποχή που η εταιρεία ηλεκτρονικού εμπορίου The Hut Group άντλησε 1,88 δισ. στερλίνες τον περασμένο Σεπτέμβριο, ενώ από την άποψη της αγοραίας κεφαλαιοποίησης, είναι η μεγαλύτερη ΙΡΟ που γίνεται στο Λονδίνο από τότε που εισήχθη στο χρηματιστήριο η Glencore πριν από μια δεκαετία.

Ωστόσο, η ΙΡΟ σκιάστηκε από ανησυχίες για τη μεταχείριση που επιφυλάσσει η Deliveroo στους οδηγούς της, καθώς και για τη διακυβέρνηση και την αποτίμηση της εταιρείας.

Κάποιοι οδηγοί της κατεβαίνουν σε απεργία την ερχόμενη Τετάρτη, ημέρα που η ΙΡΟ ανοίγει για τους ιδιώτες επενδυτές, καθώς διαμαρτύρονται για τους χαμηλούς μισθούς που λαμβάνουν και για τις κακές συνθήκες εργασίας.

Από την πλευρά της, η, Deliveroo αναφέρει ότι οι οδηγοί της έχουν ευελιξία στη δουλειά τους όταν θέλουν και κερδίζουν 13 στερλίνες την ώρα κατά ΜΟ κατά η διάρκεια των ωρών αιχμής.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By