Τρίτη, 2 Μαρτίου, 2021

Δεν… κρατιόταν ο Τραμπ! Υπέγραψε το διάταγμα κατά της μετανάστευσης

Μπορεί οι ΗΠΑ με μετρούν καθημερινά νεκρούς από τον κορονοϊό αλλά ο Ντόναλντ Τραμπ έχει στραμμένο το βλέμμα του στις εκλογές του επερχόμενου Νοεμβρίου.

Και στο πλαίσιο της προεκλογικής του καμπάνιας την οποία φαίνεται να συνεχίζει κανονικότατα, υπέγραψε και το διάταγμα κατά της μετανάστευσης. Όπως αναφέρουν συνεργάτες του, μάλιστα, δεν μπορούσε να περιμένει πως θα έβαζε την υπογραφή του!

Προσωρινό διάταγμα κατά της μετανάστευσης και υπέρ των «σπουδαίων Αμερικανών» το ονόμασε ο Ντόναλντ Τραμπ. Και για δυο πράγματα δεν πείθει: πως είναι προσωρινό και πως δεν γίνεται για προεκλογικούς λόγους.

Με το διάταγμα που υπέγραψε τα ξημερώματα της Πέμπτης ο Ντόναλντ Τραμπ αναστέλλεται προσωρινά η χορήγηση πράσινων καρτών, αδειών μόνιμης παραμονής, σε μετανάστες, για να «προστατεύσει» ο πρόεδρος των ΗΠΑ τις θέσεις εργασίας των Αμερικανών.

«Μόλις υπέγραψα το εκτελεστικό διάταγμα που αναστέλλει προσωρινά τη μετανάστευση προς τις ΗΠΑ», ανακοίνωσε κατά τη διάρκεια της καθημερινής συνέντευξης Τύπου που παραχωρεί για τις προσπάθειες της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει την πανδημία.

«Για να προστατεύσω τους σπουδαίους Αμερικανούς εργαζομένους μας, μόλις υπέγραψα το εκτελεστικό διάταγμα που αναστέλλει προσωρινά τη μετανάστευση προς τις ΗΠΑ. Αυτό θα εξασφαλίσει ότι οι άνεργοι Αμερικανοί (…) θα είναι πρώτοι στην ουρά καθώς η οικονομία μας θα ξανανοίγει», ανέφερε ο Ντόναλντ Τραμπ. Το διάταγμα έχει ισχύ 60 ημερών, που ενδέχεται να παραταθεί.

Αντίθετα με αυτό που άφηνε να εννοηθεί αρχικά ο Αμερικανός πρόεδρος, το εκτελεστικό διάταγμα που υπέγραψε δεν αφορά εκείνους που παίρνουν βίζα προσωρινής διαμονής και εργασίας, αλλά μόνο τις πράσινες κάρτες, δηλαδή τους μετανάστες στους οποίους χορηγείται άδεια μόνιμης παραμονής.

Ο Τραμπ διευκρίνισε ότι η ενδεχόμενη παράταση της ισχύος του μέτρου θα εξεταστεί «εν καιρώ».

Επικριτές του Ρεπουμπλικάνου βλέπουν στην κίνηση μια απόπειρα του Τραμπ να εκμεταλλευθεί την κρίση της πανδημίας του κορονοϊού για να επιτύχει έναν διακηρυγμένο πολιτικό στόχο του, να περιορίσει τη μετανάστευση προς τις ΗΠΑ, ενόψει των εκλογών της 3ης Νοεμβρίου.

Ο Τραμπ σημείωσε πως το μέτρο «συντηρεί τους πόρους του συστήματος υγείας μας για τους Αμερικανούς» που έχουν προσβληθεί από τον κορονοϊό.

Σύμφωνα με συνεργάτες του Τραμπ, ο πρόεδρος των ΗΠΑ αδημονούσε να υπογράψει το κείμενο, το οποίο επεξεργάζονταν νομικοί σύμβουλοι της προεδρίας όλη μέρα.

Δεν ξεχνά, άλλωστε, ότι εν μέρει κέρδισε τις εκλογές του 2016 χάρη στην υπόσχεσή του να μειώσει τη μετανάστευση προς τις ΗΠΑ και να υψώσει τείχος στα σύνορα της χώρας του με το Μεξικό. Ωστόσο, όπως και άλλες κινήσεις του στο πεδίο αυτό, το νέο εκτελεστικό διάταγμα αναμένεται να αμφισβητηθεί στα δικαστήρια.

Στέλεχος του υπουργείου Εσωτερικής Ασφαλείας, που ζήτησε να μην κατονομαστεί, διευκρίνισε πως το μέτρο δεν έχει εφαρμογή για όσους βρίσκονται ήδη στις ΗΠΑ και έχουν υποβάλλει έγγραφα για να λάβουν πράσινη κάρτα, αλλά μόνο για τους νέους μετανάστες.

Πηγή ενήμερη για όσα έγιναν στον Λευκό Οίκο σημείωσε πως ο Τραμπ συζήταγε για το μέτρο με συνεργάτες του όλο το Σαββατοκύριακο και ότι απευθύνεται πάνω απ’ όλα στην εκλογική του βάση. «Ήθελε να το κάνει από την αρχή. Τώρα, με την πανδημία, είναι απολύτως σε θέση να το κάνει», εξήγησε.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By