Κυριακή, 16 Μαΐου, 2021

Δεν συμμετείχε στη διάσκεψη κατά του ΙΚ ο Ευ. Βενιζέλος

Σε έκφραση αντίδρασης προς την αμερικανική κυβέρνηση, για τη χρήση της «συνταγματικής» ονομασίας της ΠΓΔΜ στη Διάσκεψη

venizelos ohe

Σε έκφραση αντίδρασης προς την αμερικανική κυβέρνηση, για τη χρήση της «συνταγματικής» ονομασίας της ΠΓΔΜ στη Διάσκεψη των κρατών που συγκροτούν το μέτωπο κατά του Ισλαμικού Κράτους, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος δεν έλαβε μέρος στη σύνοδο (η Ελλάδα εκπροσωπήθηκε από τον Μόνιμο Αντιπρόσωπο στο ΝΑΤΟ, πρέσβη κ. Διάμεση) ενώ ακόμη απευθύνθηκε με επιστολή προς τον Αμερικανό ομόλογό του Τζον Κέρι.

Όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση του ΥΠΕΞ, αν και στη σύνθεση των κρατών που μετέχουν στη Διάσκεψη η ΠΓΔΜ αναφέρεται με την προσωρινή της ονομασία, στην Κοινή Δήλωση της συνόδου, η υπογραφή έγινε με τη «συνταγματική» της ονομασία.

Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι το ατόπημα έγινε, αν και είχαν προηγηθεί «πυκνές επαφές και διαβήματα».

Παρόλα αυτά, σημειώνεται ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες που συγκάλεσαν τη Σύνοδο, δεν τήρησαν τους κανόνες και την πρακτική του ΟΗΕ».

Ως συνέπεια, η Ελλάδα κατέθεσε σχετική δήλωση, παραπέμποντας στις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας και υπενθυμίζοντας ότι η χώρα αναγνωρίζει την ΠΓΔΜ με την προσωρινή της ονομασία, ενώ ο κ. Βενιζέλος απευθύνθηκε και γραπτώς στον Τζον Κέρι.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By