Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

«Δεν θα έχουμε ευκαιρία να συζητήσουμε για το χρέος»

Τον φόβο του, ότι μπορεί να υπάρξουν πιέσεις και να μη συζητηθεί τελικά το ελληνικό χρέος εξέφρασε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος

tsakalotos

Πρωτευούσης σημασίας για το μέλλον της οικονομίας της χώρας είναι η επαναδιαπραγμάτευση του χρέους, δηλώνει σε συνέντευξή του στο Marketwatch, o πρώην υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, ωστόσο επισημαίνει ότι φοβάται ότι δεν θα φτάσουμε ποτέ σε αυτήν.

Αυτή είναι η πρώτη φορά που ο ΣΥΡΙΖΑ θέτει το ενδεχόμενο – και κυρίως τον φόβο- ότι η συζήτηση για το χρέος, το οποίο είναι και το σημαντικότερο χαρτί του Αλέξη Τσίπρα, θα βγει από το τραπέζι.

Το Μarketwatch, το οποίο ανήκει στην «οικογένεια» του πρακτορείου Dow Jones, σημειώνει ότι ο Τσακαλώτος θεωρείται από Έλληνες πολιτικούς αναλυτές ότι είναι ένας εκ των δύο υποψηφίων για να γίνει ο επόμενος υπουργός Οικονομικών, με τον τωρινό υπουργό, Γ. Χουλιαράκη να είναι ο άλλος, εάν ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίσει τις εκλογές.

Σύμφωνα με τον κ. Τσακαλώτο, ένα από τα μεγαλύτερα κέρδη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ήταν μια δέσμευση από τους πιστωτές της Ελλάδας να ξεκινήσουν οι συνομιλίες για την επαναδιαπραγμάτευση χρέους, όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία αξιολόγησης στην οποία η Ελλάδα θα παρουσίαζε την πρόοδό της στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που συμφωνήθηκαν στη διάσωση. Η αξιολόγηση αυτή αναμένεται να ξεκινήσει τον Οκτώβριο.

Ο Ευκλείδης  Τσακαλώτος συνέκρινε τις προηγούμενες υποσχέσεις για αναδιαπραγμάτευση του ελληνικού χρέους με μία κατάσταση που βιώνει στο σπίτι του. Πιο συγκεκριμένα, είπε …«όπως όταν τα παιδιά μου λένε: πήγαινέ με στο Λονδίνο, και εγώ λέω, «ναι, κάποια στιγμή», έτσι ήταν και αυτές οι υποσχέσεις.

Τώρα όμως, ο κ. Τσακαλώτος ανησυχεί ότι θα υπάρξουν «πιέσεις από κάποιους εχθρικούς πιστωτές της Ελλάδας για να γίνει η πρώτη αξιολόγηση τόσο δύσκολη ώστε ποτέ να μην έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε το χρέος. Αυτό είναι κάτι που με ανησυχεί και θα ήταν κακή τη πίστει».

Ο Τσακαλώτος θεωρεί πως η ελληνική κυβέρνηση αντιμετωπίστηκε άδικα κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων. Όπως σημειώνει, «υπήρξαν προφανώς πολιτικές δυνάμεις που ήθελαν να αποτύχει ο ΣΥΡΙΖΑ –όχι για οικονομικούς λόγους, αλλά γιατί θεωρούσαν πως η επιτυχία μιας κυβέρνησης της Αριστεράς, θα αποτελούσε ένα επικίνδυνο προηγούμενο».

«Αρκετά συχνά ήταν σχιζοφρενικά κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων. Οι ίδιοι άνθρωποι έλεγαν, «μόνο εσείς μπορείτε να διαχειριστείτε αυτά τα ζητήματα διότι δεν εμπιστευόμαστε την παλιά πολιτική ελίτ», αλλά από την άλλη πλευρά έλεγαν επίσης ότι, «εάν το αντιμετωπίσετε, οι φίλοι μας στην Ισπανία, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία, θα θυμώσουν διότι θα μοιάζει σαν να υποστηρίζουμε την αντιπολίτευση σε αυτές τις χώρες και όχι την τωρινή κυβέρνηση», σημείωσε ο πρώην ΥΠΟΙΚ.

«Υπάρχει πάντα κάτι που μπορεί να χειραγωγηθεί σε ένα δημοψήφισμα, γιατί είναι μια απλή ερώτηση ναι-ή-όχι, και μπορούμε όλοι να ψηφίσουμε το ίδιο για διαφορετικούς λόγους. Οι άνθρωποι που ψήφισαν όχι, το ψήφισαν για διάφορους λόγους. Κάποιοι ήθελαν την έξοδο από το ευρώ, αλλά η πλειοψηφία δεν το ήθελε Δεν υπάρχει μία ταυτότητα εκείνων που ψήφισαν “οχι”», σημείωσε ο πρώην ΥΠΟΙΚ αναφερόμενος στα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ που διαφωνούν με την πολιτική που ακολούθησε η κυβέρνηση Τσίπρα μετά το δημοψήφισμα.

«Η άποψή μας είναι πως η συμφωνία έπρεπε να γίνει διότι δεν είχαμε άλλη επιλογή. Διαπραγματευόμασταν με το ένα χέρι δεμένο πίσω από την πλάτη μας. Αλλά αυτή η συμφωνία μπορεί να λειτουργήσει. Είτε πετύχει είτε όχι, ελπίζω πως μια νεότερη γενιά, μια μελλοντική γενιά, θα πει ότι αυτή η κυβέρνηση όντως προσπάθησε να το κάνει αυτό», τόνισε ο Τσακαλώτος κλείνοντας την συνέντευξη.

By