Σάββατο, 25 Μαρτίου, 2023

Δεν θα γίνει εκταμίευση της δόσης πριν από τα μέσα Μαρτίου

Η εκταμίευση της πρώτης υποδόσης ύψους 5,7 δις. ευρώ δεν θα γίνει πριν από το πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου δήλωσε ο Κλάους Ρέγκλινγκ μετά τη λήξη της συνεδρίασης του Eurogroup.

Η εκκρεμότητα των δυο από τα 110 προαπαιτούμενα, που αφορούν στο Ελληνικό και τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς εμπόδισε τελικά τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης να δώσουν πράσινο φως για την εκταμίευση της δόσης. Σύμφωνα με τον επίτροπο οικονομικών υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί τις επόμενες εβδομάδες και ίσως μέχρι τις αρχές Μαρτίου οι δανειστές θα παρακολουθήσουν σε ποιο βαθμό οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί εφαρμόζονται. Όσον αφορά στο Ελληνικό σημείωσε ότι πριν το τέλος του μήνα αναμένεται η απόφαση του ΣτΕ.

Για την Ελλάδα έχουμε εξαιρετικά νέα, καθώς οι θεσμοί ανέφεραν δράση σε όλα τα προαπαιτούμενα δήλωσε νωρίτερα ο πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο. Η χώρα έχει κάνει τεράστιες προσπάθειες και η κυβέρνηση δείχνει ότι έχει ισχυρή ιδιοκτησία του προγράμματος, δήλωσε ο πορτογάλος υπουργός Οικονομικών.

Αφού απέδωσε εύσημα στην ελληνική κυβέρνηση για τις «τεράστιες προσπάθειες» ο Σεντένο δήλωσε ότι οι υπουργοί της Ευρωζώνης θα ξεκινήσουν τη συζήτηση για τα επόμενα στάδια του προγράμματος. Τόνισε ότι θα πρέπει να διασφαλιστεί ότι θα συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις και μετά το τέλος του προγράμματος. Στόχος είναι οι τελικές αποφάσεις σε όλες τις παραμέτρους, που θα αφορούν την Ελλάδα μετά το πρόγραμμα στήριξης, να ληφθούν στο Eurogroup του Ιουνίου στο Λουξεμβούργο.

Όπως επεξήγησε ο κ. Μοσκοβισί η προετοιμασία γίνεται σε τρεις κατευθύνσεις. Πρώτον, αναμένεται η ελληνική κυβέρνηση να καταρτίσει ένα σχέδιο στρατηγικής ανάπτυξης. Δεύτερον, συζητείται το πακέτο για το χρέος που θα μετριάσει μεσοπρόθεσμα το βάρος του χρέους και θα συμπεριλάβει τον μηχανισμός ελάφρυνσης σε συνάρτηση με την πορείας ανάπτυξης και τέλος πώς θα είναι η επιτήρηση μετά το πρόγραμμα.
Τα τεχνικά κλιμάκια θα επιστρέψουν την Δευτέρα στην Αθήνα για τις πρώτες συναντήσεις για την τέταρτη αξιολόγηση. Οι εκπρόσωποι των θεσμών θα έχουν επίσης συζητήσεις σχετικά με αναπτυξιακή στρατηγική για Ελλάδα, δήλωσε ο Μοσκοβισί.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για την «ένταση», που αναπτύχθηκε μεταξύ Ντράγκι και Ευκλείδη Τσακαλώτου, ο Σεντένο δήλωσε ότι κάποιες φορές έχουμε «ζωντανές και έντονες συζητήσεις». Αναφερόμενος συγκεκριμένα στο συμβάν τόνισε ότι δεν είναι κάτι ιδιαίτερο και προέβλεψε ότι δεν θα υπάρξουν πολλές διαφωνίες για την επιτήρηση μετά το πρόγραμμα.

Ερωτηθείς για το θέμα του χρέους ο Μάριο Σεντένο είπε ότι το EwG ξεκίνησε να δουλεύει για τον γαλλικό μηχανισμό και πιθανό reprofiling των δανείων του EFSF. Τόνισε πάντως ότι η επεξεργασία βρίσκεται ακόμη σε αρχικό στάδιο, αναμένοντας ότι το ζήτημα θα συζητηθεί στο Eurogroup τον Μάρτιο ή τον Απρίλιο.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By