Τα αλλαντικά, όπως το καπνιστό ζαμπόν, τα λουκάνικα και το μπέικον αποτελούν παράγοντες επιδείνωσης του άσθμάτος σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο πνευμονολογικό περιοδικό Thorax.
Συγκεκριμένα, η μελέτη έδειξε ότι διατροφή που στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στα αλλαντικά προκαλεί επιδείνωση στις κρίσεις ατόμων που πάσχουν από άσθμα.
Η επιδείνωση αυτή οφείλεται στο γεγονός ότι τα νιτρικά άλατα, τα οποία χρησιμοποιούνται ως συντηρητικά για τα αλλαντικά, ερεθίζουν τις αναπνευστικές οδούς.
Μάλιστα, η μελέτη έδειξε ότι η υψηλή κατανάλωση αλλαντικών μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα άσθματος ακόμα και σε άτομα που δεν πάσχουν από αυτή την ασθένεια.
Για να αποφευχθεί η κρίση άσθματος, οι ερευνητές συνιστούν την κατανάλωση αλλαντικών μόνο μια φορά την εβδομάδα και, πάντα, σε ελεγχόμενη ποσότητα.
topontiki.gr