Δευτέρα, 22 Απριλίου, 2024

Δεν θέλουν ιδιωτικοποίηση οι εργαζόμενοι στην Εγνατία Οδό

Θα υπάρχουν μικρότερα οφέλη για το δημόσιο.

egnatia-odos

Την αντίθεσή τους στη σχεδιαζόμενη παραχώρηση της Εγνατίας Οδού σε ιδιώτη, για 35 χρόνια, εκφράζουν οι εργαζόμενοι στην ομώνυμη εταιρεία, σύμφωνα με δημοσίευμα του ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Όπως σημειώνουν αν προχωρήσει ο σχετικός σχεδιασμός του ΤΑΙΠΕΔ, αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα «σημαντικά μικρότερα οικονομικά οφέλη για το δημόσιο, δεν αποτελεί αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας και θα επιβαρύνει σημαντικά τους χρήστες του αυτοκινητοδρόμου λόγω αύξησης διοδίων».

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσαν, με την ευκαιρία της 81ης ΔΕΘ, η «Εγνατία οδός Α.Ε.», µόνο από τα έσοδα του σταθµού διοδίων Προµαχώνα από την 7η Ιουλίου 2016, έχει ήδη καταθέσει το ποσό του 1,22 εκατ. ευρώ στην Τράπεζα της Ελλάδος, στον λογαριασµό για την εξυπηρέτηση του δηµοσίου χρέους.

«Μόνο από τους νέους µεθοριακούς σταθµούς διοδίων Προµαχώνα και Κρυσταλλοπηγής θα εισφέρει στη µείωση του δηµόσιου χρέους τα επόµενα 35 χρόνια (όσο και η σχεδιαζόµενη περίοδος παραχώρησης) 400 εκατ. ευρώ» σημειώνουν και προσθέτουν η «Εγνατία Οδός Α.Ε.» είναι «ο πρώτος κρατικός οργανισµός στη Βόρεια Ελλάδα -ίσως και σε όλη τη χώρα- που χρηµατοδοτεί απευθείας τη μείωση του δηµόσιου χρέους».

«Η εταιρεία διατηρεί κατά 50% φθηνότερη χρέωση διοδίων στην Ελλάδα. ∆ιατηρώντας τη φθηνότερη χρέωση διοδίων και καλύπτοντας τις δαπάνες συντήρησης του αυτοκινητοδρόµου, από το σύνολο των εσόδων διοδίων, µπορεί να συνεισφέρει άµεσα στη µείωση του δηµόσιου χρέους, µέχρι και με 60 εκατ. ευρώ κάθε χρόνο συνολικά» υπογραμμίζουν.

Στην ανακοίνωση διευκρινίζεται ακόμη ότι στο περίπτερο της «Εγνατία Οδός Α.Ε.» στη ∆ΕΘ (περίπτερο 3, stand 10), µε πρωτοβουλία του Συλλόγου Εργαζοµένων, λειτουργεί οθόνη που απεικονίζει δυναµικά, σε πραγµατικό χρόνο, την οικονοµική συνεισφορά της εταιρίας στη µείωση του χρέους. Κατά τη διάρκεια των εγκαινίων της ∆ΕΘ οι εργαζόµενοι ενηµέρωσαν σχετικά και τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By