Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Δεν υπάρχει εμπιστοσύνη στο στράτευμα – Φαντάροι λένε ΌΧΙ στην Συμμετοχή σε Άσκηση!

Δυστυχώς η Στρατιωτική Ηγεσία Φαίνεται να Έχει Χάσει τον Έλεγχο και την Εμπιστοσύνη του Στρατεύματος … Φαντάροι λένε ΟΧΙ στην Συμμετοχή σε Άσκηση !!!

ellinikos_stratos

Γράφει ο Χρήστος Βαλκάνιος

Όλοι όσοι είχαμε την ευκαιρία να διαβάσουμε μια ανακοίνωση κληρωτών οπλιτών, που αφορά καταγγελία της Άσκησης «ΗΝΙΟΧΟΣ», στην οποία δηλώνουν άρνηση συμμετοχής για πολιτικούς λόγους και ιδιαίτερα λόγω της συνεργασίας με τις Ένοπλες Δυνάμεις του Ισραήλ και των ΗΠΑ, εισπράξαμε καταρχήν μια απογοήτευση, για το που έχουν καταντήσει οι Ένοπλες Δυνάμεις της Χώρας. Δεν θα τα βάλλουμε με τους αδαείς οπλίτες που άγονται και φέρονται από διάφορες πολιτικές σκοπιμότητες, αλλά με όλους αυτούς εντός και εκτός στρατεύματος που έχουν οδηγήσει τα πράγματα εδώ. Φυσικά αυτοί δεν είναι άλλοι από την Στρατιωτική Ηγεσία, η οποία έχει καταφέρει όλα αυτά τα χρόνια να χάσει τον έλεγχο και την εμπιστοσύνη του στρατεύματος, με την υποτακτική της συμπεριφορά προς την κάθε πολιτική ηγεσία. Και όλα αυτά δεν γίνονται τυχαία, «χρόνια τρώει το σαράκι το ξύλο, για να το διαλύσει τελικά». Όταν βλέπει κανείς στις πρόσφατες μεταθέσεις των εφέδρων, άλλους να φεύγουν για τα σύνορα (μειοψηφία), και τους πιο έξυπνους να βολεύονται σε θεσούλες, που τους εξασφαλίζει το σάπιο πολιτικοστρατιωτικό σύστημα, ενώ έχουν γίνει μεγαλόστομες εξαγγελίες περί της τοποθέτησης του συνόλου των κληρωτών σε παραμεθόριες περιοχές, η εμπιστοσύνη όχι μόνο έχει χαθεί αλλά υπονομεύεται απόλυτα η λειτουργία του στρατεύματος. Τώρα γιατί να μας φανεί παράξενο, ότι άλλοι συνδικαλίζονται και άλλοι καταγγέλλουν την συμμετοχή τους σε πολυεθνικές ασκήσεις. Ακούσαμε επίσης ορισμένους, απόλυτα σωστά, να λένε ότι είναι υποχρέωση τους να πάνε στην Άσκηση, όμως δεν είναι και υποχρέωση των ηγητόρων να ασκούν μια δίκαιη προς όλες τις κατευθύνσεις διοίκηση. Θα περιμέναμε όμως και από τους κληρωτούς ότι θα φερόντουσαν περισσότερο έξυπνα και δεν θα πέφτανε στις παγίδες αδίστακτων πολιτικάντηδων, που τους βάλανε σε ένα παιχνίδι εξουσίας, που ουσιαστικά τους υπονομεύει και όσα δίκαια κατά καιρούς καταγγέλλουν.

Έτσι, σύμφωνα με τον πατραϊκό τύπο, δημοσιεύτηκε κοινό κείμενο με τίτλο «Δεν πολεμάμε, δεν καταστέλλουμε για τα συμφέροντα τους», στρατιωτών από το ΚΕΤΧ της Πάτρας, την 116 Πτέρυγα Μάχης του Αράξου και το Κέντρο Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων του Μεσολογγίου, ενώ το προσυπογράφουν και άλλοι από 50 μονάδες, με το οποίο δηλώνουν την αντίθεση τους στη διενέργεια – συμμετοχή των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων στην άσκηση «‘Ηνίοχος», η οποία διεξάγεται μαζί με τις ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ και των ΗΠΑ.

Στην ανακοίνωσή τους οι φαντάροι από τις 3 στρατιωτικές μονάδες της περιοχής αναφέρουν σε γενικές γραμμές τα εξής:

«Για μία ακόμη φορά η Ελλάδα μετατρέπεται σε ένα απέραντο πεδίο ασκήσεων με τη διεξαγωγή της τεράστιας διακλαδικής, διακρατικής, στρατιωτικής άσκησης με την ονομασία ΗΝΙΟΧΟΣ. Ελλάδα-ΗΠΑ-Ισραήλ ετοιμάζουν επί της ουσίας έναν εικονικό πόλεμο διαθέτοντας πάνω από 150 πολεμικά αεροσκάφη. Από κοντά στρατός ξηράς, ειδικές δυνάμεις και ναυτικό επιχειρούν στο σύνολο σχεδόν της επικράτειας και του εναέριου χώρου (Πελοπόννησος, Β. Ελλάδα, Αιγαίο, Ιόνιο). Τα σενάρια της άσκησης αποκαλύπτουν ότι αυτή η επιδίωξη Αξιόμαχου βρίσκεται πολύ μακριά από τις παραδοσιακές σκέψεις περί προστασίας της άμυνας της χώρας. Είναι ξεκάθαρο ότι εκπαιδεύονται για τις επόμενες ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις. Επεμβάσεις που έφεραν θάνατο, καταστροφή, πείνα, δυστυχία, δημιούργησαν εκατομμύρια πρόσφυγες, διέλυσαν κράτη, έσπειραν τον εμφύλιο και τη μισαλλοδοξία.
Μας απευθύνουν πολεμικό προσκλητήριο και τους το επιστρέφουμε. Δε θα βοηθήσουμε στους επόμενους βομβαρδισμούς, στο επόμενο μακελειό που ετοιμάζουν. Η δήθεν αριστερή κυβέρνηση γυρνά την πλάτη στη βαθιά αντιπολεμική παράδοση του ελληνικού λαού, τα πραγματικά αισθήματα που τρέφει για το κράτος δολοφόνο του Ισραήλ και τους ιμπεριαλιστές των ΗΠΑ. Εμείς όμως Αρνούμαστε να συμμετάσχουμε στους πολέμους της νέας εποχής. Μένουμε στη μεριά του αντιπολεμικού κινήματος και δε βάφουμε τα χέρια μας με αίμα.

Το κόστος της στρατιωτικής κινητοποίησης είναι πρόκληση στο δοκιμαζόμενο κόσμο της εργασίας. Την ίδια στιγμή που συνεχίζεται απρόσκοπτα η εξυπηρέτηση του χρέους, λεηλατούνται τα αποθεματικά των δημόσιων ταμείων, γίνονται περικοπές παντού και χάθηκαν στο δρόμο ακόμη και τα ψίχουλα του προγράμματος της Θεσσαλονίκης.

Ενώ κοροϊδεύουν εμάς και τις οικογένειές μας, φορτώνοντας το υπέρογκο οικονομικό βάρος της υποχρεωτικής στράτευσης, διεξάγουν ασκήσεις που θυσιάζουν στο βωμό του Αξιόμαχου κομματιασμένους Πεζοναύτες στο Βόλο και νεκρούς πιλότους στην Ισπανία, μολύνοντας ανεπανόρθωτα το περιβάλλον.

Επιμένουν στις πολεμικές προετοιμασίες, τις παράλογες αγορές νέων όπλων, προχωρούν σε προσλήψεις νέων μισθοφόρων και παρέχουν αυξήσεις μόνο σε στρατιωτικούς και αστυνομία γιατί η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ εργάζεται σκληρά για την αναβάθμιση της ελληνικής αστικής τάξης στην ευρύτερη περιοχή. Στρατηγικός στόχος γίνεται η χάραξη ΑΟΖ και η εκμετάλλευση των ενεργειακών κοιτασμάτων. Για αυτό οι αποστολές εκτός συνόρων, οι συμμαχίες με ΗΠΑ-Κύπρο-Ισραήλ-Αίγυπτο, η επέκταση των δογμάτων άμυνας ασφάλειας. Με κοινό παρονομαστή την υπερεκμετάλλευση των εργαζομένων ως βασικό στοιχείο εξόδου από την καπιταλιστική κρίση.

Αυτά τα σχέδια και συμφέροντα δεν είναι δικά μας. Αυτοί που μας ετοιμάζουν ένα μέλλον εκμετάλλευσης και περιπλάνησης δε μπορούν να μας εμπνεύσουν με την «πολυδιάστατη» εξωτερική πολιτική τους, δε μπορούν να μας τσουβαλιάσουν σε κανένα νέο «εθνικό όραμα». Η δικιά μας ταξική σκοπιμότητα επιβάλει να καταγγελθεί η άσκηση, να εκτεθεί το αξιόμαχο του ελληνικού στρατού, να γίνουν πιο δύσκολες οι ιμπεριαλιστικές συμμαχίες.

Αρνούμαστε οποιαδήποτε συμμετοχή στην άσκηση. Καλούμε τη νεολαία και το εργατικό κίνημα να συμβάλλουν στην ανάπτυξη κινήματος μέσα και έξω από τον Στρατό. Να σταθούμε απέναντι στον Ελληνικό Στρατό, το ΝΑΤΟ και τον ΕΥΡΩΣΤΡΑΤΟ, τις ΗΠΑ, το ΔΝΤ και την Ε.Ε., το Κράτος Τρομοκράτη Ισραήλ. Απέναντι στην αντεργατική, αυταρχική και φιλοπόλεμη κυβερνητική πολιτική του σύγχρονου Κοινοβουλευτικού Ολοκληρωτισμού. Βάζοντας μπροστά τα εργατικά συμφέροντα και το διεθνισμό της κοινής πάλης των λαών.

ΥΠΟΓΡΑΦΕΣ ΦΑΝΤΑΡΩΝ ΑΠΟ 50 ΜΟΝΑΔΕΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΑΣΚΗΣΗ «ΗΝΙΟΧΟΣ»

290 ΜΚ/ΤΟ Λιβαδοχώριο Λήμνου, 88 Α/Κ, 285 ΤΠ ΑΤΣΙΚΗΣ ΛΗΜΝΟΥ, 547 Aερομεταφερόμενο Τάγμα Ρεθύμνου, ΚΕΕΜ Σπάρτης, 3ος Λόχος Μηχανικού Βάλτος Έβρου, 616 Τάγμα Πεζικού, ΚΕΤΘ Αυλώνα, 535 ΜΚ/ΤΠ 31η Ταξιαρχία, ΚΕΤΧ Πάτρας, ΚΕΝ Μεσολογγίου 2/39 ΣΠ, 526 ΜΚ/ΤΠ, 124 ΠΒΕ Τρίπολη, 585 ΜΚ/ΤΠ Άργος Ορεστικό, 29η Ταξιαρχία Πεζικού Στρατόπεδο Λοχαγού Παράσχου, ΑΣΔΥΣ, 221 ΕΜΑ ΠΛΑΤΥ ΕΒΡΟΥ, ΣΑΝ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟ ΣΑΚΚΕΤΑ, 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο Λόχος Διοίκησης, ΚΕΠΒ Θήβα, 16 ΤΥΠ, 116 ΛΔΒ Στρατόπεδο Καπετάν Λάζος, ΚΕΜΧ Ναυπλίου, Στρατόπεδο Χατζηπεντή Έβρου, 211 ΜΚ/ΤΟ, 95 ΛΑΤΕΘ, 116 ΠΜ Άραξος, 162 ΑΜ Μοίρα Βαρέως Πυροβολικού, 3o ΤΑΓΜΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΜΑΓΕΙΡΩΝ – ΤΜΗΜΑ ΕΦΟΔΙΑΣΜΟΥ ΓΥΘΕΙΟ, 112 ΠΜ, 647 ΜΚ/ΤΠ ΛΙΤΟΧΩΡΟ, 164 ΤΕ ΣΑΜΟΥ, 50 ΠΕΑ/ΑΠ, ΛΟΧΟΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΣΔΒ ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗ Β’, 219 ΚΙΧΝΕ ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟ, 173 ΜΕΑΠ ΟΡΕΣΤΙΑΔΑ, 518 ΤΠ ΝΕΥΡΟΚΟΠΙ, 516 ΜΚ/ΤΠ, 424 ΣΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟ ΒΟΓΙΑΤΖΗ ΦΕΡΕΣ ΕΒΡΟΥ, 642 ΤΠ, ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟ ΜΠΟΥΓΑ, 32 ΜΠΠ Π.Ν, ΚΕΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ, 643 ΤΕ Χίος , 123 ΠΤΕ, 117 ΠΜ Ανδραβίδα, 618 Μ/Κ, 296 Μ/Κ ΤΕ, 96 ΑΔΤΕ ΧΙΟΣ.

Θεωρούμε ότι η Πολιτική και Στρατιωτική Ηγεσία θα πρέπει να δούνε την ουσία του ζητήματος, με αφορμή τέτοιες πολιτικές ενέργειες εκ μέρους των οπλιτών. Αρχικά θα πρέπει με ειλικρίνεια να παραδεχτούν ότι έχουνε χάσει τον έλεγχο και μετά να βρούνε τρόπους να κερδίσουν την εμπιστοσύνη του στρατεύματος. Ένα στράτευμα που καταλαβαίνει ότι η Ηγεσία του νοιάζεται πραγματικά, ακολουθεί χωρίς δισταγμό και τον πιο δύσκολο δρόμο και απορροφά από μόνο του όλες τις στρεβλώσεις …

Χρήστος Καλογερόπουλος – Βαλκάνιος
Στρατηγικός Αναλυτής
Εξειδικευμένος σε Θέματα Διεθνούς Ασφάλειας
στη ΝΑ Μεσόγειο

(Visited 1 times, 1 visits today)