Πέμπτη, 12 Σεπτεμβρίου, 2024

Δένδιας: Ελπίζουμε η Τουρκία να αποχωρήσει από τις παράλογες αξιώσεις της, φοβάμαι όμως ότι δεν θα το δούμε

Ο κ. Δένδιας υπενθύμισε τις πρωτοβουλίες που ανέλαβε από την πρώτη στιγμή η κυβέρνηση και το υπουργείο Εξωτερικών για την προστασία των Ελλήνων πολιτών και ομογενών που βρέθηκαν στην Ουκρανία

Την φρίκη του για τα αποτελέσματα της Ρώσικης εισβολής εξέφρασε ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας αναφέροντας πως μεταξύ των θυμάτων που προκαλούν οι ρώσικοι βομβαρδισμοί είναι και Έλληνες ομογενείς.

Παράλληλα, εξέφρασε την ευχή να απομακρυνθεί η Τουρκία από «τις παράλογες αξιώσεις» της έναντι της Ελλάδας για να προσθέσει ωστόσο πως «φοβάμαι ότι δεν είναι εύκολο να το δούμε στην διάρκεια της ζωής μας».

Μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής για την νέα αμυντική συμφωνία με την Σαουδική Αραβία αναφέρθηκε και στις εξελίξεις στο Ουκρανικό λέγοντας «η εξωτερική πολιτική της Ελλάδας διέπεται από τρεις βασικές αρχές: Ανθρωπιστικό δίκαιο, απαραβίαστο εδαφικής ακεραιότητας και υποχρεώσεις σε ΝΑΤΟ και ΕΕ. Στη βάση αυτών των αρχών πορευόμαστε. Στο επίπεδο του ανθρωπιστικού δικαίου μας προκαλούν φρίκη οι εικόνες που προκαλεί η ρώσικη εισβολή που δημιουργεί πολλά θύματα και από την Ελληνική μειονότητα».

Παράλληλα, ο Υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε και στην επιχείρηση απεγκλωβισμού του Γενικού Πρόξενου Μαριούπολης Μανώλη Ανδρουλάκη που αυτή την ώρα βρίσκεται σε εξέλιξη αποκαλύπτοντας πως οι βομβαρδισμοί στην Ζαπορίζια άλλαξε τον αρχικό σχεδιασμό.

«Θέλω να ευχαριστήσω όλες τις πτέρυγες της Βουλής για τα αισθήματα που εξέφρασαν για τους Ελληνες Διπλωμάτες και κυρίως για τον Γενικό Πρόξενο Μαριούπολης που αυτή τη στιγμή είναι στο δρόμο της επιστροφής. Σας είπα και χθες ότι το αρχικό σχέδιο προέβλεπε να μεταβεί στην Ζαπορίζια ως πρώτο σταθμό. Η Ζαπορίζια βομβαρδίστηκε σήμερα το πρωί και το σχέδιο άλλαξε. Ελπίζουμε ότι αργότερο εως αύριο βράδυ να είναι εντός ελληνικών συνόρων» ανέφερε.

Παράλληλα ο κ. Δένδιας υπενθύμισε τις πρωτοβουλίες που ανέλαβε από την πρώτη στιγμή η κυβέρνηση και το υπουργείο Εξωτερικών για την προστασία των Ελλήνων πολιτών και ομογενών που βρέθηκαν στην Ουκρανία. «Η πρώτη ανακοίνωση έγινε 11.2 με την οποία συστήσαμε στους Έλληνες που ταξιδεύουν Ουκρανία να έχουν άμεση επαφή με τις διπλωματικές μας αποστολές. Στις 15.2 και στις 24.2 μετά από σύσκεψη με τον Υφυπουργό Εξωτερικών Αν. Κατσανιώτη εκδώσαμε νέες ανακοινώσεις και ζητήσαμε σε εντονότερο ύφος να φύγουν οι Ελληνες από την Ουκρανία» είπε για να προσθέσει πως εως σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί 5 επιχειρήσεις απεγκλωβισμού ενώ εξέφρασε την ελπίδα του για την πραγματοποίηση νέας επιχείρησης «Νόστος 6».

Ο ίδιος απάντησε και σε δημοσιεύματα αναφορικά με την συνομιλία που είχε με τον Ρώσο Ομόλογό του Σ. Λαβρόφ. «Δεν θα σταθώ σε όσα έχουν γραφεί κατά καιρούς ότι εγώ ζήτησα παρέμβαση του Λαβρόφ στις διαφορές Ελλάδας – Τουρκίας και άλλα φληναφήματα που δεν αξίζουν ιδιαίτερο σχολιασμό» είπε.

Αναφορικά με την ευρύτερη εξωτερική στρατηγική της χώρας, είπε ότι «Η χώρα ασκεί ευρύτερη πολιτική . Όχι εκτός των βασικών της αρχών , αλλά ευρύτερη. Αλλά και η ανθρωπότητα μέσω των τεχνολογιών έχει συρρικνωθεί. Η Ελλάδα του ‘74 δεν έχει τις ίδιες ανάγκες με το 2022. Έχουν αλλάξει και οι ιστορικοί μας συνομιλητές»

Σε σχέση με την Τουρκία ανέφερε «Η Ελλάδα δεν ασκεί αντιτουρκική εξωτερική πολιτική. Εχουμε αυτόνομη στρατηγική η οποία όμως λαμβάνει υπόψη την τουρκική απειλή» για να προσθέσει «Όλοι ευχόμαστε να φύγει η Τουρκία από τις παράλογες αξιώσεις της. Και θα μπορούσε να υπάρξει εκρηκτική δυναμική αν το κάνει. Αλλά φοβάμαι ότι δεν είναι εύκολο αυτό να το δούμε κατά τη διάρκεια της ζωής μας».

Σε άλλο σημείο δε ανέφερε ότι οι συνομιλίες της Τουρκίας με τους συμμάχους της Ελλάδας έχουν θετικό αποτύπωμα καθώς «αν η Τουρκία στρίψει και έρθει στην ομάδα κρατών που σέβονται το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας τόσο το καλύτερο για εμάς» ενώ πρόσθεσε ότι το επόμενο διάστημα θα ενταθούν οι επαφές με κράτη που έχουν ήδη υιοθετήσει την σύμβαση UNCLOS.

By