Τετάρτη, 6 Δεκεμβρίου, 2023

Δένδιας: «Το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων δεν έχει πληγεί»

«Αν και έχει υποστεί σημαντικές περικοπές»

dendias 2

Ο προϋπολογισμός του υπουργείου Ενόπλων Δυνάμεων για το 2015 έχει υποστεί σημαντικές περικοπές που φθάνουν το 46% (σχεδόν 2,9 δισ. σε σχέση με το 2010) και οι πιστώσεις των εξοπλιστικών προγραμμάτων έχουν αντίστοιχα μειωθεί κατά 65%. Παρά ταύτα, το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων δεν έχει πληγεί, τόνισε στην ομιλία του ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας.

Ο κ. Δένδιας ξεκίνησε την ομιλία του σημειώνοντας ότι «αιτία της κρίσης δεν είναι τα Μνημόνια, αλλά το μοντέλο του κρατισμού, της δαιμονοποίησης της επιχειρηματικότητας και της ήσσονος προσπάθειας που κυριάρχησε τα τελευταία χρόνια». «Σήμερα, μετά το 2009, ο λαός είναι αρκετά νοήμων για να μην επαναλάβει τα ίδια σφάλματα: Η Ελλάδα χρειάζεται 100.000 νέες επιχειρήσεις και πάνω από 100 δισ. νέες επενδύσεις. Αυτά δεν μπορούν να προκύψουν μέσα από ένα κρατικίστικο μοντέλο, ούτε απ΄ τη διαχείριση οιουδήποτε κρατικού προϋπολογισμού στο μέλλον» τόνισε ο υπουργός Άμυνας, διαβεβαιώνοντας πως «έχουμε τον τρόπο να μετατρέψουμε την Ελλάδα σε ένα χώρο όπου η επιχειρηματικότητα δεν θα διώκεται αλλά θα ενθαρρύνεται».

Αναφερόμενος στον τομέα ευθύνης του, ο κ. Δένδιας διαβεβαίωσε ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις, παρά την κρίση, επιτελούν στο ακέραιο το καθήκον τους να υπερασπίζονται την ελληνική Δημοκρατία και κοινωνία. Από κει και πέρα, υπογράμμισε ότι «η χώρα μπορεί να δει και με διαφορετικό τρόπο τις Ένοπλες Δυνάμεις: Πέραν της δεδομένης εθνικής αποστολής τους, μπορούν να κινηθούν και πέρα απ΄ τον παραδοσιακό τους ρόλο, και να διευρύνουν τα όρια του παραδείγματος που δίνουν στην κοινωνία, λειτουργώντας ως κύτταρο παραγωγής τεχνολογίας και καινοτομίας».

«Οι Ένοπλες Δυνάμεις έχουν έναν Ενιαίο Φορέα Αμυντικής Έρευνας και Τεχνολογίας, που δεν έχει ακόμα υλοποιηθεί. Μέσα απ΄ αυτόν τον φορέα, μπορεί να γίνουν κύτταρο παραγωγής καινοτομίας και τεχνογνωσίας: Θα ήταν εξαιρετικά σημαντικό για τη χώρα, αν αυτό που καταναλώνει μπορεί να το παράγει, και αυτό μπορεί να γίνει και απολύτως εξαγώγιμο προϊόν, αποτελώντας τεράστιο πλεονέκτημα και για την εξωτερική πολιτική. Το παράδειγμα του Ισραήλ μπορεί να μας δείξει τι μπορεί να παράσχει μια προηγμένη τεχνολογία και βιομηχανία» επεσήμανε ο κ. Δένδιας. «Μπορεί να αλλάξει ο τρόπος διαχείρισης και αξιοποίησης της περιουσίας των Ενόπλων Δυνάμεων, μπορούμε να αναδιαρθρώσουμε συνολικά το μοντέλο διαχείρισης των λίγων πόρων που τους δίνονται, και να πετύχουμε καλύτερη εκμετάλλευση, οικονομίες κλίμακας και τελικά, ένα ουσιαστικά αναβαθμισμένο αποτέλεσμα» πρόσθεσε.

By