Τετάρτη, 30 Νοεμβρίου, 2022

Der Spiegel: Οι Έλληνες είναι ανίκανοι να πατάξουν διαφθορά

«Από τη γερμανική σκοπιά αυτό είναι μια απλή διαδικασία και οι Έλληνες αξιωματούχοι τελείως ανίκανοι»

ellada-europi

Είναι αδύνατο να μπορέσει η Ελλάδα να αντιμετωπίσει την διαφθορά, γράφει το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel στην εισαγωγή της συνέντευξης του επικεφαλής της Διεθνούς Διαφάνειας Ελλάς Κώστα Μπακούρη με τίτλο «Αγώνας κατά της διαφθοράς: Οι Έλληνες είναι ανίκανοι».

Ο συντάκτης του άρθρου παραθέτει, μάλιστα, την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ και την εμπλοκή του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου.

Ωστόσο ο κ. Μπακούρης σημειώνει ότι η διαφθορά υπάρχει από την αρχή του ελληνικού κράτους αλλά δεν διαφέρει σε μέγεθος και πάρα πολύ από άλλες χώρες. Σύμφωνα με τον ίδιο η απαρχή της «έκρηξης» τοποθετείται στην αρχή της δεκαετίας του ’80 και της περιόδου διακυβέρνησης του Ανδρέα Παπανδρέου.

Ερωτηθείς για τη στάση του απέναντι στις διακηρύξεις της κυβέρνησης Τσίπρα ο κ. Μπακούρης εμφανίζεται επιφυλακτικός και ζητά την ψηφιοποίηση της δημόσιας διοίκησης.

Όταν ωστόσο ερωτάται ότι «από τη γερμανική σκοπιά αυτό είναι μια απλή διαδικασία και οι Έλληνες αξιωματούχοι τελείως ανίκανοι» ο επικεφαλής της Διεθνούς Διαφάνειας Ελλάς απαντά «είναι πραγματικά. Τι περιμένετε από ανθρώπους που πήραν τη δουλειά τους λόγω των πολιτικών σχέσεων που είχαν και συχνά χωρίς καμία εκπαίδευση;».

Η εκτίμηση του κ. Μπακούρη είναι, πάντως, ότι το καθεστώς ατιμωρησίας για τους παραβάτες δείχνει να αλλάζει καθώς καθημερινά εντοπίζονται ολοένα και περισσότεροι φοροφυγάδες και οι πολίτες καταλαβαίνουν ότι κάτι αλλάζει αλλά η δικαιοσύνη κινείται με πολύ αργούς ρυθμούς.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By