Τετάρτη, 6 Δεκεμβρίου, 2023

Deutsche Bank: Η συμφωνία απέχει ακόμη πολύ για την Ελλάδα

O Έλληνας Πρωθυπουργός έδειξε μόνο αχνά σημάδια συμβιβασμού στην ομιλία του στη Βουλή

tsipras

Μπορεί η Deutsche Bank να συνταράσσεται από μια δίνη σκανδάλων που οδήγησαν στην αλλαγή της διοίκησής της, ωστόσο οι αναλύσεις για τις διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους δανειστές της συνεχίζονται απτόητες και στο ίδιο απαισιόδοξο μοτίβο.

Σύμφωνα με τον αναλυτή της γερμανικής τράπεζας Τζιμ Ριντ, «η συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και των εταίρων της απέχει ακόμα πολύ».

Η εξήγηση που δίνει περιλαμβάνει κριτική και για τις δύο πλευρές του τραπεζιού. Αναφέρει συγκεκριμένα ότι ο Αλέξης Τσίπρας έδειξε μόνο αχνά σημάδια συμβιβασμού στην ομιλία του στην ελληνική Βουλή, την περασμένη Παρασκευή.

Αντιθέτως, υποστήριξε ότι η πρόταση των πιστωτών είναι εξωπραγματική, χαρακτηρίζοντάς την ως «κακό διαπραγματευτικό κόλπο» των δανειστών της Ελλάδας. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ανέφερε ότι ο κ. Τσίπρας διαστρέβλωσε πτυχές των διαπραγματεύσεων.

Όλα αυτά, ενώ με τις κινήσεις τους, οι επενδυτές της Ελλάδας έδειξαν την Παρασκευή ότι αμφιβάλουν για την επίτευξη της πολυπόθητης συμφωνίας, με το χρηματιστήριο να κλείνει με απώλειες 5% και τις τιμές των ομολόγων να αυξάνονται.

Ο αναλυτής της γερμανικής τράπεζας επισημαίνει παράλληλα ότι το ελληνικό ζήτημα συζητήθηκε και στο πλαίσιο της Συνόδου του G7, σε διμερή συνάντηση μεταξύ του Αμερικανού προέδρου και της καγκελαρίου Μέρκελ.

Ειδικότερα, φαίνεται να συζητήθηκε το θέμα των ελληνικών μεταρρυθμίσεων, καθώς και η επιστροφή της ελληνικής οικονομίας στην ανάκαμψη. Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται σήμερα, επισημαίνει ο Ριντ, ενώ το ελληνικό ζήτημα αναμένεται να συζητηθεί και στην Σύνοδο ΕΕ-Λατινική Αμερικής την ερχόμενη Τετάρτη στις Βρυξέλλες.