Τετάρτη, 6 Δεκεμβρίου, 2023

Deutsche Bank: Τα 5 βήματα της Ελλάδας για να αποφύγει το Grexit

Θα απαιτηθεί χρονική περίοδος περίπου έξι μηνών για να ξεπεραστεί ο κίνδυνος.

grexit650_301213

Πάνω από έξι μήνες και πέντε συγκεκριμένα βήματα θα πρέπει να γίνουν για να αποφευχθεί η έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, αναφέρουν οι αναλυτές της κεντρικής τράπεζας της Γερμανίας. Σύμφωνα με εκτιμήσεις τους, που περιγράφονται σε ένα γράφημα της Deutsche Bank τα πέντε βήματα που πρέπει να γίνουν είναι:

1. Το αίτημα της βραχυπρόθεσμης παράτασης του προγράμματος κάτι που έκανε ήδη η ελληνική κυβέρνηση. «Πρέπει να Ελλάδα να κάνει το πρώτο βήμα και να υπαναχωρήσει από την αρχική θέση της» αναφέρει η Deutsche Bank. Επεται η αποδοχή του αιτήματος από την Ευρώπη και μάλιστα εκτιμάται ότι θα επιτευχθεί τις επόμενες ημέρες.
2. Η συμφωνία ανάμεσα σε Ελλάδα και Ευρώπη για τους όρους ολοκλήρωσης του υπάρχοντος προγράμματος διάσωσης και την εκταμίευση της τελευταίας δόσης της βοήθειας (7 δισ. ευρώ). Οι διαπραγματεύσεις, προσθέτει η τράπεζα, πιθανόν να περιλαμβάνει ορισμένα από τα βήματα που κανονικά βρίσκονται στο τέταρτο βήμα π.χ. το δημοσιονομικό «μονοπάτι». Αυτό προβλέπει να γίνει μέχρι αρχές Μαρτίου.
3. Η έγκριση της συμφωνίας από την ελληνική Βουλή. «Ο κίνδυνος κατάρρευσης της κυβέρνησης και σχηματισμού νέας κυβέρνησης συνασπισμού είναι ορατός». Αυτό προβλέπεται να γίνει τέλη Μαρτίου με τέλη Απριλίου.
4. Οι διαπραγματεύσεις για το νέο πρόγραμμα, τη χρηματοδότησή του και τους όρους, ανάμεσα στους οποίους περιλαμβάνεται το δημοσιονομικό «μονοπάτι», οι μεταρρυθμίσεις και η μείωση του χρέους. Εχουμε φτάσει στους 4-6 μήνες
5. Η έγκριση των όρων της νέας συμφωνίας τόσο από την ελληνική Βουλή όσο και από τα εθνικά κοινοβούλια των υπολοίπων κρατών-μελών. Αυτό απαιτεί μερικές εβδομάδες ακόμη.

deutshce-bank-grexit

By