Τετάρτη, 21 Οκτωβρίου, 2020

Deutsche Welle: Εκτός ατζέντας Eurogroup τρίτο πακέτο βοήθειας

Το ζητούμενο επί του παρόντος είναι η «επιτυχής ολοκλήρωση» του τρέχοντος πακέτου.

eurogreece

Η γερμανική κυβέρνηση διαψεύδει τον Ισπανό υπουργό Οικονομικών, Λουίς ντε Γκίντος, ότι στη συνάντηση του Eurogroup τη Δευτέρα θα συζητηθεί ένα τρίτο δανειακό πακέτο βοήθειας για την Ελλάδα που θα κυμαίνεται μεταξύ 30 και 50 δισεκ. ευρώ. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, Μάρτιν Γέγκερ, στην ατζέντα του Eurogroup δεν βρίσκεται τέτοιο θέμα. Το ζητούμενο επί του παρόντος είναι η «επιτυχής ολοκλήρωση» του τρέχοντος πακέτου, καθώς αυτή αποτελεί την προϋπόθεση για την εκταμίευση των υπολοίπων δόσεων του δεύτερου πακέτου.

Τη Δευτέρα το Eurogroup θα έχει μια κανονική συνεδρίαση όπου θα συζητηθούν το ένα μετά το άλλο τα θέματα της ημερησίας διάταξης. Δεν υπάρχει καμία αναγκαιότητα ο κ. Βαρουφάκης να καταθέσει κάποια επιμέρους σχέδια για μεταρρυθμίσεις. Η ελληνική κυβέρνηση έχει ως τα τέλη Απριλίου καιρό να καταθέσει ένα εξειδικευμένο σχέδιο μεταρρυθμίσεων βάση του οποίου οι τρεις θεσμοί θα κάνουν την αξιολόγηση. Το «ζητούμενο τώρα δεν είναι συνεντεύξεις αλλά η εφαρμογή μέτρων». «Κατά τα άλλα» επισήμανε ο κ. Γέγκερ στο κυβερνητικό μπρίφινγκ της Τετάρτης, «εμείς δεν ασχολούμαστε προς το παρόν καθόλου με ένα τρίτο πακέτο βοήθειας. Από την Αθήνα ήρθε η πολύ ξεκάθαρη δήλωση του κ. Τσίπρα που δεν σηκώνει παρερμηνείες ότι η Ελλάδα δεν επιθυμεί ένα τρίτο πακέτο».

Ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομίας, Τομπίας Ντίνο επιβεβαίωσε άρθρο της εφημερίδας Süddeutsche Zeitung για τη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη, με τον Γερμανό υφυπουργό Εργασίας, Γέργκ Άσμουσεν, μια μέρα πριν τη συνάντηση Βαρουφάκη-Σόιμπλε στο Βερολίνο. Σύμφωνα με τον κ. Ντίνο επρόκειτο για δείπνο «ιδιωτικής φύσεως» στο οποίο συμμετείχαν και στελέχη του γερμανικού υπουργείου Οικονομίας.

Το υπουργείο Οικονομικών γνώριζε εκ των προτέρων ότι θα πραγματοποιηθεί αυτή η συνάντηση και επιπλέον ενημερώθηκε αργότερα από αξιωματούχους του υπουργείου Οικονομίας για το τι συζητήθηκε. Παρότι το δείπνο είχε «ιδιωτικό χαρακτήρα» είπε ο κ. Ντίνο, θα έπρεπε να είχε ενημερωθεί όμως και το υπουργείο Οικονομίας.

Αυτές οι πληροφορίες αντιστρέφουν, πάντως, την εικόνα που είχε δημιουργηθεί την περασμένη εβδομάδα ότι ο κ. Σόιμπλε δεν ήταν καν ενημερωμένος για την συνάντηση Άσμουσεν-Βαρουφάκη.

Πηγή: DW

(Visited 1 times, 1 visits today)
By