Σάββατο, 18 Σεπτεμβρίου, 2021

Διάγγελμα Μητσοτάκη: Σχέδιο «γέφυρα» 17 δισ. ευρώ για εργασία, οικονομία και τουρισμό

Σχέδιο «γέφυρα» χαρακτηρίζεται το πακέτο μέτρων που πρόκειται να ανακοινώσει σήμερα το απόγευμα στο διάγγελμά του ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Όπως όλα δείχνουν το πακέτο θα είναι ύψους 17 δισεκατομμυρίων ευρώ και, όπως λένε συνεργάτες του πρωθυπουργού, είναι πρωτόγνωρο για τα ελληνικά δεδομένα.

Το σχέδιο στήριξης της οικονομίας από τις συνέπειες της πανδημίας του κορωνοϊού χαρακτηρίζουν, από τους ίδιους, ως «μπαζούκας», καθώς είναι εξαιρετικά μεγάλα τα ποσά που θα διατεθούν για εργαζόμενους, επιχειρήσεις στον τουρισμό αλλά και στα καταστήματα εστίασης.

Τα μέτρα, που θα ανακοινωθούν, για τον τουρισμό και την εστίαση, θα έχουν -σύμφωνα με πληροφορίες- διάρκεια έξι μηνών. Δεν αποκλείεται, μάλιστα, κάποια από αυτά να έχουν και μόνιμο χαρακτήρα.

Θα υπάρξει πρόβλεψη για στήριξη μισθού στο 70%, με επιδότηση εργασίας και όχι ανεργίας, μειώσεις ΦΠΑ στην εστίαση -από το 24% στο 13%, ενώ για όσα προϊόντα ο ΦΠΑ είναι στο 13% θα μειωθεί στο 11%.

Στο πρωτόγνωρο αυτό πακέτο των 17 δισ. θα προστεθούν και αλλά 8 δισ. από το ευρωομόλογο, που στην ουσία συμφώνησαν Μέρκελ -Μακρόν. Το ποσό αυτό αντιστοιχεί στη χώρα μας την επόμενη διετία. Σε όλο αυτό το πακέτο οικονομικής στήριξης προστίθεται και 1,4 δισ. από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Sure, για την στήριξη της απασχόλησης.

Συνολικά, επομένως, το πακέτο που πρόκειται να ανακοινωθεί από τον κ Μητσοτάκη ξεπερνά τα 26 δισ. ευρώ.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By