Σάββατο, 30 Σεπτεμβρίου, 2023

Διακόπηκε η λειτουργία πυρηνικού αντιδραστήρα στην Ουκρανία

Λόγω δυσλειτουργίας που παρουσιάστηκε στο ηλεκτρικό σύστημα

 ukrain-pyrinika

Χθες, Σάββατο διακόπηκε η λειτουργία του μεγαλύτερου ουκρανικού πυρηνικού σταθμού μετά την δυσλειτουργία που παρουσιάστηκε στο ηλεκτρικό σύστημα, όμως δεν εμπνέει φόβους για έκχυση ραδιενέργειας.

Ο αντιδραστήρας αριθμός 6 του σταθμού της Ζαπορίζια (νοτιοανατολική Ουκρανία) «σταμάτησε από το σύστημα προστασίας εξαιτίας δυσλειτουργιών της γεννήτριας. Εξετάζουμε γιατί ενεργοποιήθηκε το σύστημα αυτό«, ανέφερε ο σταθμός σε ανακοίνωση στον ιστότοπό του.

Ουδεμία άνοδος της ραδιενέργειας καταγράφηκε, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Ένα άλλο περιστατικό χωρίς σοβαρότητα είχε σημειωθεί στις αρχές Δεκεμβρίου στον αντιδραστήρα αριθμός 3 του ίδιου πυρηνικού σταθμού εξαιτίας ενός βραχυκυκλώματος. Το περιστατικό αυτό είχε προκαλέσει διακοπές της ηλεκτροδότησης στη γύρω περιοχή.

Ο πυρηνικός σταθμός της Ζαπορίζια, εφοδιασμένος με έξι αντιδραστήρες, είναι ο ισχυρότερος της Ουκρανίας, η οποία έχει άλλους τρεις. Οι τέσσερις πυρηνικοί σταθμοί της χώρας, με συνολικά 15 αντιδραστήρες, εξασφαλίζουν περίπου το 44% της παραγωγής ηλεκτρικού στην Ουκρανία, σύμφωνα με τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (IAEA).

Στη χώρα σημειώθηκε το 1986 η χειρότερη πυρηνική καταστροφή της ιστορίας, όταν μια έκρηξη στον πυρηνικό σταθμό του Τσερνόμπιλ είχε δημιουργήσει ένα ραδιενεργό νέφος πάνω από την Ευρώπη και την Ουκρανία, τη Ρωσία και τη Λευκορωσία, που ήταν τότε σοβιετικές δημοκρατίες.

Η Ουκρανία βρίσκεται στο χείλος μιας ενεργειακής κρίσης μετά την απώλεια ενός μεγάλου μέρους της ανθρακοφόρου λεκάνης του Ντονμπάς, η οποία ελέγχεται τώρα από φιλορώσους αντάρτες και προηγουμένως της προμήθευε τον άνθρακα που είναι απαραίτητος για τη λειτουργία των θερμοηλεκτρικών σταθμών της.

Ακόμη και επεισόδια χωρίς σοβαρότητα μπορούν να προκαλέσουν διακοπές της ηλεκτροδότησης στη χώρα.

By