Τρίτη, 28 Ιουνίου, 2022

Διαμάχη Σερβίας – Κοσόβου αφήνει τα ρολόγια 6 λεπτά πίσω

Έξι λεπτά πίσω έχουν μείνει τα ευρωπαϊκά ρολόγια λόγω μιας διαμάχης Σερβίας – Κοσόβου, που αφορά στη διαχείριση του ενεργειακού δικτύου.

Το δίκτυο που μοιράζονται η Σερβία και η πρώην επαρχία της, το Κόσοβο συνδέεται με το συγχρονισμένο ηλεκτρικό δίκτυο υψηλής τάσης της Ευρώπης.

Η ΕΔΔΣΜ, εκπρόσωπος των ευρωπαϊκών δικτύων μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, ανέφερε ότι το ευρωπαϊκό δίκτυο έχει χάσει 113 GWh από τα μέσα Ιανουαρίου, επειδή το Κόσοβο καταναλώνει περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια από ό,τι παράγει. Η Σερβία που είναι υπεύθυνη για την ισορροπία του δικτύου του Κοσόβου, έχει αποτύχει να διατηρήσει την ισορροπία αυτή, τόνισε η ΕΔΔΣΜ.

Η απώλεια της ενέργειας σημαίνει ότι ηλεκτρικά ρολόγια που κινούνται από τη συχνότητα του ηλεκτρικού δικτύου, και όχι χαλαζία κρυστάλλου, μένουν πίσω έξι λεπτά, σύμφωνα με την ΕΔΔΣΜ. Πολλά ψηφιακά ρολόγια, όπως αυτά σε ξυπνητήρια, σε φούρνους ή φούρνους μικροκυμάτων, χρησιμοποιούν τη συχνότητα του ηλεκτρικού δικτύου για να κρατούν την ώρα. Το πρόβλημα προέκυψε όταν η συχνότητα έπεσε για σημαντικό χρονικό διάστημα.

Το Ευρωπαϊκό δίκτυο διαχειριστών υπογράμμισε πως η συχνότητα του ευρωπαϊκού δικτύου παρέκλινε από το επίπεδο των 50 Hz σε 49.996 Hz από τα μέσα Ιανουαρίου, με αποτέλεσμα την απώλεια ενέργειας 113 GWh, αν και κατά τα φαινόμενα, επέστρεφε σε κανονικά επίπεδα χθες, Τρίτη.

«Η παρέκκλιση σταμάτησε χθες αφού το Κόσοβο προέβη σε κάποια βήματα, αλλά θα χρειαστεί κάποιος χρόνος για την ομαλοποίηση του συστήματος», δήλωσε στο πρακτορείο Ρόιτερς η εκπρόσωπος του ΕΔΔΣΜ Σουζάν Νις.

Το επίκεντρο της πολιτικής διαμάχης βρίσκεται κατά κύριο λόγο επί ρυθμιστικών θεμάτων και μια διένεξη μεταξύ Σερβίας και Κοσόβου σχετικά με τη λειτουργία του δικτύου, με την κατάσταση να περιπλέκεται περαιτέρω από το γεγονός ότι το Βελιγράδι δεν αναγνωρίζει το Κόσοβο.

«Θα προσπαθήσουμε να επιδιορθώσουμε τις τεχνικές λεπτομέρειες έως το τέλος αυτής της εβδομάδας, αλλά το ερώτημα ποιος θα αποζημιώσει για αυτή την απώλεια, θα πρέπει να απαντηθεί», πρόσθεσε η Νις.

Η ΕΔΔΣΜ ζήτησε από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να δράσουν γρήγορα και να ασκήσουν πίεση στο Κόσοβο και τη Σερβία να λύσουν το ζήτημα. Ο πάροχος δικτύου ηλεκτροδότησης της Σερβίας EMS ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι έχει δεσμεύσει όλες τις πηγές της για την επίλυση αυτού του ζητήματος «με ένα γρήγορο και αποτελεσματικό τρόπο». Ο πάροχος του Κοσόβου KOSTT δεν ήταν διαθέσιμος για κάποιο σχόλιο.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By