Παρασκευή, 19 Ιουλίου, 2024

Διαρροή προσωπικών δεδομένων μαθητών και καθηγητών από την τηλεκπαίδευση κατήγγειλε ο Φίλης

Εκτεταμένη διαρροή προσωπικών δεδομένων μαθητών και καθηγητών από την τηλεκπαίδευση κατήγγειλε σήμερα στην Βουλή ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης καταθέτοντας και τα σχετικά στοιχεία σε στικάκι από την Google που το αποδεικνύει.

Η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως δήλωσε ότι δεν το γνώριζε και θα εξετάσει την καταγγελία.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης ζήτησε από την υπουργό Παιδείας, εάν είναι σε θέση να διαβεβαιώσει εγγράφως και να διαβεβαιώσει την εθνική αντιπροσωπεία ότι δεν υπάρχει παραβίαση προσωπικών δεδομένων από τις ψηφιακές τάξεις.

«Μπορείτε», είπε «να διαβεβαιώσετε ότι είναι οχυρωμένα τα παιδιά; Οι προσωπικότητες παιδιών και καθηγητών; Μην σπεύσετε να πείτε ναι». Και πρόσθεσε: «Μπήκαμε στην Google στην διεύθυνση στατιστικά σύγχρονης και ασύγχρονης εκπαίδευσης. Μας έστειλε στο αρχείο από το οποίο προκύπτει διαρροή προσωπικών δεδομένων εκπαιδευτικών και μαθητών και αφορά στατιστικά στοιχεία σύγχρονης και ασύγχρονης εκπαίδευσης.

Συγκεκριμένα, υπάρχουν 2.024 εγγραφές εκατοντάδων εκπαιδευτικών με στοιχεία όπως ονοματεπώνυμο, σχολείο, τάξη, τμήμα, μάθημα, αριθμός μαθητών που συμμετείχαν, διάρκεια μαθήματος, ημερομηνία, ώρα παραμονής στο τηλεμάθημα, και προσωπικές σημειώσεις ή παρατηρήσεις των εκπαιδευτικών. Αυτό εδώ – είπε- είναι το καταθέτω στο προεδρείο, να το ψάξετε να το βρείτε.

Και η διεύθυνση επίσης είναι σαφής. Είναι στοιχεία ότι υπάρχει διαρροή προσωπικών δεδομένων. Δυστυχώς περιέχει προσωπικά απόρρητα αλλά είναι σε κοινή θέα τα απόρρητα αυτά των παιδιών και των καθηγητών».

Και πρόσθεσε: «Αυτό είναι πρόβλημα εάν το ξέρετε, ή εάν το ξέρετε και το αποκρύπτετε αυτό είναι έγκλημα, είναι παραβίαση του Συντάγματος και της νομοθεσίας».

Η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως απάντησε «Μου αναφέρατε ένα στοιχείο, δεν το γνωρίζω, θα το εξετάσω με μεγάλο ενδιαφέρον. Οτιδήποτε υπάρχει και αφορά στην λειτουργία και στην διάπραξη αδικημάτων στο σχολικό περιβάλλον, είτε δια ζώσης είτε μη, υπάρχει ενημέρωση του υπουργείου. Θα εξετάσω με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον αυτό που λέτε, δεν έχω λάβει τέτοια ενημέρωση σαν αυτή που καταθέτετε».

Ο προεδρεύων αντιπρόεδρος της Βουλής Χαράλαμπος Αθανασίου ζήτησε από τα Πρακτικά το στικάκι που κατέθεσε ο κ. Φίλης να κλειστεί αφού έχει προσωπικά απόρρητα δεδομένα σε φάκελο που υπέγραψε και να κρατηθεί στα Πρακτικά για να λάβουν γνώσει μόνο όσοι δικαιούνται και να μην διαρρεύσουν στην δημοσιότητα τα στοιχεία.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By