Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

Διάσημοι φυγάδες: Ο Γκοσν και τα 5 μεγαλοστελέχη που μάχονται κατά της έκδοσής τους

Η απόδραση του Κάρλος Γκοσν από την Ιαπωνία τον κατατάσσει σε ένα αρκετά «κλειστό» club υψηλόβαθμων εταιρικών στελεχών εναντίον των οποίων εκκρεμούν αιτήματα έκδοσής τους από ξένες χώρες.

Το Reuters παρουσιάζει σε δημοσίευμά του τους πέντε «επιφανέστερους» εκπρόσωπους αυτής της ιδιότυπης λίστας.

Σημειώνεται ότι η πιο πρόσφατη προσθήκη στη λίστα, ο Κάρλος Γκοσν, το πρώην αφεντικό της Nissan, γνωστοποίησε χθες ότι διέφυγε στον Λίβανο προκειμένου να ξεφύγει από το δικαστικό σύστημα της Ιαπωνίας, καθώς πίστευε ότι δεν θα είχε μια δίκαιη δίκη.

Ο Γκόσν, αντιμετωπίζει τέσσερις κατηγορίες, μεταξύ των οποίων την απόκρυψη εισοδήματος και τον προσωπικό πλουτισμό μέσω συναλλαγών με αντιπροσωπείες στη Μέση Ανατολή, τις οποίες και αρνείται.

Ποιοι είναι οι άλλοι φυγάδες

Ο πρώην Διευθύνων Σύμβουλος της VOLKSWAGEN, Μάρτιν Βίντερκορν

Το Μάρτιο του 2018, απαγγέλθηκαν τέσσερις κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος στον Βίντερκορν σχετικά με το σκάνδαλο των εκπομπών ρύπων της VW.

Οι εισαγγελείς των ΗΠΑ στο Ντιτρόιτ εξέδωσαν ένταλμα σύλληψής του τον Μάιο του 2018, αλλά ο Βίντερκορν που ζει στην Γερμανία είναι μάλλον απίθανο να αντιμετωπίσει τις κατηγορίες, καθώς η Γερμανία δεν εκδίδει τους πολίτες της στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο Βίντερκορν, ηλικίας 72 ετών, κατηγορείται για απάτη και συνωμοσία. Βρίσκονταν στο τιμόνι της Γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας από το 2007 μέχρι την αποπομπή του το 2015 και έγινε γνωστός για το αυταρχικό στυλ διοίκησης.

Η VW, τον Σεπτέμβριο του 2015, αποκάλυψε ότι είχε εξαπατήσει τις δοκιμές εκπομπών για τουλάχιστον έξι χρόνια χρησιμοποιώντας παράνομο λογισμικό.

Η αποκάλυψη έπληξε την εταιρεία και την ανάγκασε να δαπανήσει περισσότερα από 25 δισεκατομμύρια δολάρια στις Ηνωμένες Πολιτείες για τη διευθέτηση των απαιτήσεων.

Η Οικονομική Διευθύντρια της HUAWEI, Μενγκ Ουάνγκζού

Η CFO της Huawei Technologies Co Ltd συνελήφθη στο Διεθνές Αεροδρόμιο του Βανκούβερ την 1η Δεκεμβρίου 2018, κατόπιν αιτήματος των Ηνωμένων Πολιτειών, όπου κατηγορείται για τραπεζική απάτη και παραπλάνηση σχετικά με τις δραστηριότητες της Huawei Technologies στο Ιράν.

Από τότε βρίσκεται σε κατ ‘οίκον περιορισμό.

Η 47χρονη Μενγκ αρνείται τις κατηγορίες και υποστηρίζει ότι είναι αθώα, ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες ζητούν την έκδοσή της. Η νομική ομάδα της Μενγκ υποστήριξε στο καναδικό δικαστήριο ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες τη χρησιμοποιούν για οικονομικό και πολιτικό κέρδος.

Η ακρόαση για την έκδοση της θα ξεκινήσει στις 20 Ιανουαρίου 2020 στο Βανκούβερ.

Ο Μαλαισιανός χρηματιστής Τζο Λόου

Ο Μαλαισιανός χρηματιστής Τζο Λοου, διαφευγει τόσο από τις αρχές της Μαλαισίας όσο και των ΗΠΑ. Θεωρείται ο εγκέφαλος της υπεξαίρεσης δισεκατομμυρίων δολαρίων από ένα κρατικό ταμείο της Μαλαισίας.

Ο Λόου κατηγορήθηκε στη Μαλαισία και τις Ηνωμένες Πολιτείες για την υπεξαίρεση 4,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων από το λεγόμενο ταμείο 1MDB, που είχε ιδρύσει ο πρώην πρωθυπουργός της Μαλαισίας Najib Razak.

Ο Λόου έχει αρνηθεί τις κατηγορίες και τα ίχνη του έχουν χαθεί. Εκπρόσωπος του έχει δηλώσει ότι του έχει χορηγηθεί άσυλο σε τρίτη χώρα, αρνούμενος όμως να την κατονομάσει.

Μαλαισιανοί αξιωματούχοι εκτιμούν ότι ο Λόου κρύβεται στην Κίνα, ενώ η αστυνομία της Μαλαισίας τον Νοέμβριο είχε δηλώσει ότι ο Λόου είχε προσπαθήσει να αγοράσει ακίνητα στην Κύπρο με διαφορετικό όνομα.

Ο Ινδός Βιτζάι Μαλλια

Ο Ινδός μεγιστάνας αντιμετωπίζει κατηγορίες για απάτη μετά την κατάρρευση της εταιρείας του Kingfisher Airlines.

Οι ινδικές αρχές κατηγορούν τον Μαλλια για οικονομικά εγκλήματα και υποστηρίζουν ότι έλαβε από ινδικές τράπεζες δάνεια για την εταιρεία του ύψους 1,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων τα οποία δεν έχει καμία πρόθεση να αποπληρώσει.

Ο Μαλλια 64 ετών, αρνείται τις κατηγορίες τις οποίες και χαρακτηρίζει πολιτικά υποκινούμενες. Η Ινδία έχει ζητήσει την έκδοση του Μαλλια από τη Βρετανία, όπου έχει μετακομίσει από το 2016.

Τον Δεκέμβριο του 2018 δικαστήριο του Λονδίνου αποφάσισε ότι ο Μαλλια θα έπρεπε να εκδοθεί. Ωστόσο, τον Ιούλιο ένα άλλο δικαστήριο του επέτρεψε να ασκήσει έφεση κατά της έκδοσής και η υπόθεση εκκρεμεί.

Ο Βρετανός δισεκατομμυριούχος Μάικλ Λιντς

Τον Δεκέμβριο οι Ηνωμένες Πολιτείες ζήτησαν επισήμως την έκδοση του Λιντς, του βρετανού επιχειρηματία, ο οποίος πώλησε την εταιρεία του Autonomy στην Hewlett Packard έναντι 11,1 δισ. δολαρίων, για να αντιμετωπίσει κατηγορίες που περιλαμβάνου την απάτη και την συνωμοσία.

Ο Λιντς, που είχε χαρακτηριστεί ως η Βρετανική απάντηση στον Μπιλ Γκέιτς, επί του παρόντος βρίσκεται σε δικαστική διαμάχη με την αμερικανική HP στο Ανώτατο Δικαστήριο του Λονδίνου.

Η HP ζητά αποζημίωση ύψους 5 δισ. δολαρίων από τον Λιντς και άλλα πρώην στελέχη υποστηρίζοντας ότι αύξησαν τεχνηέντως την αξία της Autonomy πριν την πώληση της.

Ο Λιντς αρνείται τις κατηγορίες και κατηγορεί την HP για κακοδιαχείριση της συμφωνίας εξαγοράς, ενώ έχει υποβάλει και μηνύσεις εναντίον της, ζητώντας αποζημίωση.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By