Κυριακή, 19 Σεπτεμβρίου, 2021

Διάσκεψη του Βερολίνου: Γερμανία και ΗΠΑ ζητούν την απόσυρση ξένων δυνάμεων από τη Λιβύη

Την αποχώρηση των ξένων δυνάμεων από τη Λιβύη ζήτησαν εκ νέου οι υπουργοί Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας και των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν, λίγο πριν από την έναρξη της διεθνούς Διάσκεψης που πραγματοποιείται στο Βερολίνο.

«Η συμφωνία της 23ης Οκτωβρίου πρέπει να υλοποιηθεί, συμπεριλαμβανομένης της αποχώρησης όλων των ξένων δυνάμεων από τη Λιβύη», τόνισε ο κ. Μπλίνκεν κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Γερμανό ομόλογό του και πρόσθεσε ότι η Ουάσιγκτον και το Βερολίνο συμμερίζονται τον κοινό στόχο για μια Λιβύη κυρίαρχη, σταθερή, ενωμένη και ασφαλή, ελεύθερη από κάθε εξωτερική επέμβαση.

«Αυτό αξίζει ο λαός και αυτό είναι ζωτικής σημασίας για την περιφερειακή ασφάλεια», σημείωσε. Σε ό,τι αφορά τις προγραμματισμένες για τον Δεκέμβριο εκλογές, ο Αμερικανός υπουργός υπογράμμισε ότι πρέπει να διεξαχθούν κανονικά, ενώ, αναφερόμενος στην γερμανική συμβολή στην προσπάθεια σταθεροποίησης της χώρας, δήλωσε ευγνώμων και πρόσθεσε ότι προσβλέπει σε μια στενή εταιρική σχέση με το Βερολίνο σε μια σειρά θεμάτων.

Στο ίδιο πνεύμα ο κ. Μάας τόνισε ότι για την περαιτέρω σταθεροποίηση της Λιβύης είναι ζωτικής σημασίας η αποχώρηση των ξένων στρατευμάτων και η διεξαγωγή ελεύθερων εκλογών και κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να στηρίξει την προσπάθεια της χώρας για ένα διαφορετικό μέλλον.

«Μόλις πριν από δύο χρόνια, η Λιβύη κινδύνευε να βυθιστεί σε ένα σπιράλ χάους και βίας. Πολεμικές αντιπαραθέσεις μεταξύ των αντιμαχόμενων πολιτοφυλακών ήταν στην ημερήσια διάταξη, η χώρα είχε διχαστεί. Ο συνεχής εξοπλισμός των πλευρών έκανε την κατάσταση ακόμη χειρότερη. Χάρη στην επιμονή και στη στενή συνεργασία με τα Ηνωμένα Έθνη, έχει έκτοτε επιτευχθεί ορατή πρόοδος – κυρίως χάρη στην πρώτη Διάσκεψη της Λιβύης τον Ιανουάριο του 2020 και στη λεγόμενη «Διαδικασία του Βερολίνου».

Η κατάπαυση του πυρός, που ισχύει από τον Οκτώβριο του περασμένου έτους, περιλαμβάνεται σε αυτή την πρόοδο, όπως και ο σχηματισμός της κυβέρνησης ενότητας», δήλωσε σήμερα ο κ. Μάας, λίγες ώρες πριν από την έναρξη της Διάσκεψης στο Βερολίνο και έκανε λόγο για «εξελίξεις οι οποίες αποτελούν επιτυχία και δίνουν ελπίδα στους ανθρώπους στην Λιβύη».

Σύμφωνα με τογερμανικό Υπουργείο Εξωτερικών, στο επίκεντρο της σημερινής διαδικασίας βρίσκονται η υλοποίηση του πολιτικού οδικού χάρτη, που εγκρίθηκε από το Λιβυκό Φόρουμ Πολιτικού Διαλόγου που οδηγεί σε εκλογές στις 24 Δεκεμβρίου 2021, και η πλήρης εφαρμογή της συμφωνίας για κατάπαυση του πυρός, συμπεριλαμβανομένης της απόσυρσης των ξένων μαχητών από τη χώρα.

Επιπλέον, οι συνομιλίες θα εστιαστούν στο πώς η διεθνής κοινότητα θα μπορούσε να στηρίξει αυτά τα βήματα, ενώ στην ημερήσια διάταξη βρίσκεται και η ενοποίηση των δυνάμεων ασφαλείας της Λιβύης

Ειδήσεις σήμερα:

(Visited 1 times, 1 visits today)
By