Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024

Διχασμός στην Ευρώπη από την στάση Γερμανίας

Στα δύο έχει χωριστεί σήμερα η Ευρώπη, υπέρ και κατά της Ελληνικής πρότασης

soible_varoufakis_297804238

Πλήρως διχασμένη είναι η σήμερα  Ευρώπη με το ελληνικό αίτημα για εξάμηνη παράταση της δανειακής σύμβασης που κατατέθηκε από τον υπουργό Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη, να έχει χωρίσει την «γηραιά ήπειρο» σε δύο στρατόπεδα.

Το γερμανικό μέτωπο

Η Σλοβακία η Φινλανδία και το Βέλγιο έχουν ήδη ευθυγραμμιστεί με την γερμανική άρνηση. Ο Σλοβάκος πρωθυπουργός Ρόμπερτ Φίκο, σε συνέντευξή του στους Financial Times, ζητά «να επιβάλουν μέτρα στην Ελλάδα για να εξασφαλίσουν ότι τα κεφάλαια που δανείστηκαν στην Αθήνα θα αποπληρωθούν».

Ο Φινλανδός πρωθυπουργός Αλεξάντερ Σταμπ χαρακτήρισε ασαφείς τις ελληνικές προτάσεις και τόνισε ότι όρος για κάθε διαπραγμάτευση είναι η εφαρμογή του τρέχοντος προγράμματος.

«Το σημείο εκκίνησης είναι ότι η Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Απορρίπτω αυτήν την πρόταση» είπε στους δημοσιογράφους ο πρωθυπουργός της Φινλανδίας.

Για ασάφειες στην ελληνική πρόταση μίλησε και ο βέλγος υπουργός οικονομικών Γιόχαν Φαν Οβερτφελτ.

Γαλλία: Λύση με το βλέμμα στην θέληση του ελληνικού λαού

Ο Γάλλος πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς υποσχέθηκε ότι θα καταβάλει κάθε προσπάθεια για να δοθεί λύσει στο ζήτημα «λαμβάνοντας υπ’όψιν και τη θέληση του ελληνικού λαού». « Μια λύση είναι δυνατή και μάλιστα τάχιστα» είπε ο κ. Βαλς στο γαλλικό κοινοβούλιο.

Η Γαλλία είναι υπέρ κάθε προσπάθειας για την Ελλάδα «ώστε να εγγραφεί πλήρως και μόνιμα μέσα στην Ευρώπη και στο ευρώ που τόσο έχει ανάγκη» τόνισε. Ο Μανουέλ Βαλς πρόσθεσε ότι δίνει ιδιαίτερη σημασία «στις τελευταίες δηλώσεις του Έλληνα πρωθυπουργού που απηύθυνε γραπτώς στην Ευρώπη ως ένα εξαιρετικά ενθαρρυντικό στοιχείο.»

Ανησυχία στη Ρώμη

Ιδιαίτερα ανήσυχη για τις εξελίξεις είναι και η Ιταλία. Ο πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι είχε τηλεφωνικές συνομιλίες τόσο με τον έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, όσο και με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ ΓιουΛύνκερ.

Ο ιταλός υπουργός οικονομικών Οικονομικών, Πιερ Κάρλο Πάντοαν δήλωσε ότι η Ρώμη στηρίζει τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης. «Πρέπει να ξεπεράσουμε μια κρίσιμη μεταβατική φάση, στην οποία πρέπει να αποφασισθεί τι θα γίνει με τις παλιές δεσμεύσεις και πώς να σχεδιασθούν οι καινούργιες.» είπε ο κ. Παντοάν και πρόσθεσε: «Πρέπει να δώσουμε το μήνυμα ότι το ευρώ είναι μη αντιστρέψιμο. Αν βγει μια χώρα, δεν θα είχαμε μόνον ένα κράτος λιγότερο στην Ένωση, αλλά και την μετατροπή του ευρώ σε έναν μηχανισμό που μπορεί να αποσυντεθεί. Ένας μηχανισμός διαφορετικός από εκείνον του ενιαίου νομίσματος».

 

 

By