Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Δίχως «φρένα» ο πληθωρισμός στην Ελλάδα – Άλμα στο 10,4% τον Μάιο

Στις χώρες της Ευρωζώνης, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, ο ετήσιος πληθωρισμός έφθασε στο 8,1%

Δίχως φρένο συνεχίζεται το πληθωριστικό φαινόμενο στην Ελλάδα, με τη Eurostat να ανακοινώνει ότι ο ετήσιος εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτών σκαρφάλωσε στο 10,4% τον Μάιο από 9,4% τον Απρίλιο του 2022.

Την ίδια ώρα, στις χώρες της Ευρωζώνης ο ετήσιος πληθωρισμός έφθασε στο 8,1%.

Η μεγάλη πρόκληση για την Ελλάδα

Η μεγαλύτερη πρόκληση για την Ελλάδα είναι η εξής: Ο πληθωρισμός θα συνεχίσει να εξαπλώνεται και θα «ριζώσει» στην αγορά, όταν «ξεφουσκώσει» η εισαγόμενη ενεργειακή ακρίβεια; Ή θα αποκλιμακωθεί λίγους μήνες αργότερα;

Ως τώρα η Ελλάδα έχει πληθωρισμό κοντά στον ευρωπαϊκό μέσο όρο, ή και πολύ χαμηλότερο από χώρες, όπως Ολλανδία, Σλοβακία, Ισπανία, Βέλγιο κλπ. Από το ξέσπασμα του πολέμου και μετέπειτα, όμως,, πληθωρισμό υψηλότερο σε σχέση με την Ελλάδα έχουν σχεδόν αποκλειστικά μόνον χώρες, οι οποίες συνορεύουν με την Ουκρανία και τη Ρωσία.

Η Ελλάδα, ωστόσο, αδικείται από την σύγκριση, επειδή, όταν στις άλλες χώρες της Ε.Ε. ο πληθωρισμός αυξανόταν από τις αρχές του 2021, στη χώρα μας είχαμε έως και τον Απρίλιο του 2021 αρνητικούς ρυθμούς μεταβολής. Δηλαδή ο τιμάριθμος έπεφτε αντί να αυξάνεται, με αποτέλεσμα ως τον περασμένο μήνα να συγκρίνεται το «ναδίρ» με το «ζενίθ».

Μένει να αποδειχθεί, πάντως, αν οι τιμές θα δείξουν σημάδια σταθεροποίησης και σταδιακά θα εξομαλυνθούν, ή αν έρχεται και νέο κύμα αυξήσεων, το οποίο θα σαρώσει την αγορά και τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς.

Πρόδρομοι δείκτες «κτυπούν καμπανάκι» για «σκηνές ροκ» στην ελληνική αγορά, όπως η τεράστια αύξηση, της τάξης του 48,8%, που σημείωσε ο γενικός δείκτης τιμών παραγωγού στη βιομηχανία, πριν ακόμα φτάσει στις τιμές καταναλωτή.

Στην πράξη, όλα αυτά θα κριθούν από την πορεία του δομικού πληθωρισμού (core inflation), όταν σε λίγες μέρες ανακοινωθεί ο εθνικός δείκτης τιμών καταναλωτή από την Ελληνική Στατιστική Αρχή και διαφανεί πώς εξελίσσεται το πληθωριστικό κύμα στην εγχώρια αγορά, αν εξαιρεθούν η επίδραση που ασκούν εξωγενείς και εποχικοί παράγοντες (πχ τιμές αερίου, πετρελαίου, ενέργειας και νωπών τροφίμων).

By