Κυριακή, 4 Δεκεμβρίου, 2022

Die Zeit: «Η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ είναι αλλοπρόσαλλη οικονομικά και επικοινωνιακά»

Η Τρόικα έφερε τον Τσίπρα στην εξουσία, γράφει η Zeit

tsiprass

Η αδεξιότητα και η απουσία σχεδίου από την νέα ελληνική κυβέρνηση είναι πολύ βολική για την Ευρώπη. Την έχει βοηθήσει να κρύψει τις σημαντικότατες ευθύνες της για την κατάσταση σήμερα στην Ελλάδα, γράφει στην ιστοσελίδα της η γερμανική εφημερίδα die Zeit.

Εδώ και βδομάδες δε γίνεται πλέον καμία συζήτηση για το αν η πολιτική διάσωσης της Ελλάδας ήταν σωστή. Δεν γίνεται καμία κουβέντα για το ότι η Ελλάδα είναι εδώ και πέντε χρόνια μια χρεωκοπημένη χώρα που πληρώνει τα δάνειά της μόνο μέσω νέων δανείων από την Ευρώπη και το ΔΝΤ. Κανείς δεν αναφέρει πια ότι η υπερβολική πολιτική λιτότητας έχει φέρει την οικονομία σε βαθιά ύφεση.

Αντ” αυτού, όλοι οι υπερασπιστές της απόλυτης λιτότητας ρίχνουν το φταίξιμο για το ελληνικό πρόβλημα στην νέα ελληνική κυβέρνηση. «Ούτε θέλουν, ούτε μπορούν», λένε, «είναι όλο λόγια».

Η κυβέρνηση του Τσίπρα τους το κάνει εύκολο, γιατί σε αυτό πιθανόν να έχουν δίκιο. Η αλλοπρόσαλλη πολιτική, οικονομικά και επικοινωνιακά, της νέας κυβέρνησης δεν εμπνέει εμπιστοσύνη ακόμα και σε αναλυτές και πολιτικούς, οι οποίοι στο παρελθόν ήταν ιδιαίτερα αυστηροί με την πολιτική της Τρόικα στην Ελλάδα.

Ένα παράδειγμα: Ο Γ. Βαρουφάκης, υπ. Οικονομικών, πριν από μερικές εβδομάδες σε επίσκεψή του στο ΔΝΤ, δήλωσε ότι όλες οι πληρωμές θα γίνουν κανονικά. Λίγες μέρες πριν είπε, ότι η Ελλάδα θα είναι σε λίγο αναγκασμένη να σταματήσει την εξυπηρέτηση του χρέους της.

Ο ίδιος ο υπ. Οικονομικών της χώρας μοιάζει να μην ξέρει για πόσο ακόμα επαρκούν τα χρήματα. Την ίδια ώρα, καθώς μια συμφωνία μεταξύ ελ. κυβέρνησης και δανειστών μετατίθεται ολοένα και περισσότερο προς το μέλλον, η γερμανική κυβέρνηση επεξεργάζεται ήδη σχέδια για μια χρεωκοπία της Ελλάδας.

Η αγανάκτηση για την ελληνική κυβέρνηση από αξιωματούχους και ΜΜΕ αποσιωπά το γεγονός ότι η Τρόικα έφερε τον Τσίπρα στην εξουσία, γράφει η Zeit. Οι Έλληνες απλώς δεν άντεξαν άλλο την πολιτική μειώσεων μισθών, ταυξήσεων στους φόρους και μαζικής ανεργίας. Κι αν ακόμα αφελώς πίστεψαν ότι με το ΣΥΡΙΖΑ τα πράγματα θα είναι καλύτερα, η επιλογή τους θα έπρεπε να αποτελέσει ένα καμπανάκι για την Ευρώπη: Οι Έλληνες θέλουν μια δικαιότερη και ειλικρινέστερη πολιτική διάσωσης.

Άλλωστε, ακόμα και ο προκάτοχος του Τσίπρα, ο Α. Σαμαράς, είχε αρνηθεί τις νέες περικοπές και τις αυξήσεις στο ΦΠΑ που ζητούσε η Τρόικα – απαιτήσεις, οι οποίες ήταν και ο λόγος που έκανε εκλογές. Κι αξίζει να σημειωθεί ότι οι Έλληνες περιμένουν μια νέα ελάφρυνση του χρέους από το Φθινόπωρο του 2012. Αυτό το είχε τότε υποσχεθεί το ίδιο το Eurogroup στην ελληνική κυβέρνηση.

Τώρα λοιπόν, αν ο κ. Τσίπρας δεν τα καταφέρει και η Ελλάδα κηρύξει χρεωκοπία, θα είναι εύκολο για την γερμανική κυβέρνηση να πει: Φταίνε οι Έλληνες. Εμείς τα κάναμε όλα σωστά. Κι έτσι δε θα χρειαστεί η Α. Μέρκελ να πει στους ψηφοφόρους ότι τα δισεκατομμύρια της διάσωσης είχαν χαθεί το αργότερο το 2010, όταν η Ελλάδα είχε στην πραγματικότητα χρεωκοπήσει.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By