Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Διεργασίες ανασχηματισμού στην Κυβέρνηση

Κρίσιμες συσκέψεις στο Μαξίμου για τα νέα πρόσωπα

tsipras maximou

Ο Α. Τσίπρας είχε συνεργασία με υπουργούς και στενούς συνεργάτες του, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες στο Μέγαρο Μαξίμου βρέθηκε και η πρόεδρος του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου.

Στο Μαξίμου βρίσκονταν ήδη από νωρίς ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, η αναπληρώτρια υπουργός Νάντια Βαλαβάνη, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης, ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης, ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Βούτσης, ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελαρίδης και ο βουλευτής Δημήτρης Βίτσας. Επίσης ο ο υπουργός Εργασίας Πάνος Σκουρλέτης και ο γραμματέας της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ Τάσος Κορωνάκης.

Ο πρωθυπουργός και το επιτελείο του πρέπει να κινηθούν πολύ γρήγορα για να διασφαλιστούν τα προαπαιτούμενα της συμφωνίας, η ψήφισή τους στην Βουλή και να επιλυθούν όλα τα εσωτερικά προβλήματα που προκύπτουν απ αυτή τη διαδικασία για κυβέρνηση και κόμμα.

Το νέο στοίχημα του πρωθυπουργού είναι να περάσει από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ το νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα μέτρα που αναμένεται να έρθει άμεσα στην Βουλή με τις λιγότερες δυνατές απώλειες μετά από τις διαρροές που καταγράφηκαν στην τελευταία ψηφοφορία στη βουλή.

Παράλληλα ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να ανακοινώσει το νέο κυβερνητικό σχήμα καθώς θα αντικαταστήσει άμεσα τους κ.κ. Λαφαζάνη και Στρατούλη που διαφώνησαν με τις κυβερνητικές επιλογές στην τελευταία ψηφοφορία στην Βουλή καθώς και άλλα μέλη του υπουργικού συμβουλίου αναδιατάσσοντας το κυβερνητικό σχήμα ενόψει των νέων προκλήσεων που δημιουργεί η συμφωνία με τους δανειστές που περιλαμβάνει εξαιρετικά σκληρά και υφεσιακά μέτρα.

Σήμερα το απόγευμα ο Αλέξης Τσίπρας επρόκειτο να συναντήσει στελέχη της κυβέρνησης και στενούς του συνεργάτες προκειμένου να χαράξουν την στρατηγική για την συνεδρίαση της ΚΟ του κόμματος που θα γίνει αύριο το πρωί στις 8:00 π.μ. καθώς και στην κοινοβουλευτική διαδικασία που θα ακολουθήσει για τα προαπαιτούμενα μέτρα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι εκτός των 17 βουλευτών και υπουργών οι οποίοι ψήφισαν κόντρα στην κυβερνητική γραμμή στην τελευταία ψηφοφορία, έχουν καταγραφεί ακόμα 18 βουλευτές στην πλειοψηφία τους μέλη της Αριστερής Πλατφόρμας οι οποίοι αν και ψήφισαν ΝΑΙ υπογράμμιζαν ότι δεν είναι διατεθειμένοι να ψηφίσουν νέα μνημονιακά μέτρα.

Το βαρύ πακέτο της συμφωνίας που υπέγραψε ο Αλέξης Τσίπρας στις Βρυξέλλες προκειμένου να αποφύγει την έξοδο της χώρας από το ευρώ, έχει παγώσει την κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος καθώς τόσο στελέχη της Αριστερής Πλατφόρμας όσο και άλλοι βουλευτές κάνουν λόγο για νέο Μνημόνιο που περιλαμβάνει σκληρά, υφεσιακά μέτρα για την πλειοψηφία του ελληνικού λαού. Πληροφορίες αναφέρουν ότι επίκεινται παρατήσεις βουλευτών ακόμα και υπουργών ενόψει ανασχηματισμού και με στόχο να καταγράψουν την διαφωνία τους στην συμφωνία που υπογράφηκε με τους Ευρωπαίους εταίρους.

Ο Αλέξης Τσίπρας είχε συνάντηση σήμερα το απόγευμα και με τον υπουργό Εθνικής Αμυνας Πάνο Καμμένο προκειμένου να διερευνήσει τις προθέσεις του μικρότερου κυβερνητικού εταίρου μετά τα πολεμικά μηνύματα του Προέδρου των ΑΝΕΛ χτες το βράδυ στο twitter όπου ανέγραφε «ως εδώ» για την πολιτική πίεσης που ασκούσαν οι εταίροι στον Αλέξη Τσίπρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Πρωθυπουργός και οι συνεργάτες του θα προσεγγίσουν όλους τους αντιφρονούντες καθώς και την Αριστερή Πλατφόρμα και θα εξηγήσουν ότι η συμφωνία που υπογράφηκε μπορεί να περιλαμβάνει σκληρά μέτρα αλλά έβγαλε την χώρα από ένα αδιέξοδο οικονομικής ρευστότητας το οποίο είχαν σχεδιάσει οι δανειστές και το είχαν θέσει σε πλήρη εφαρμογή.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι θα θέσει το δίλημμα στους συντρόφους του, εάν πραγματικά στηρίζουν την κυβέρνηση να το αποδείξουν πρακτικά στη Βουλή, επιδιώκοντας ένα μορατόριουμ με στόχο να ολοκληρωθεί η ψήφιση των προαπαιτούμενων μέτρων που θα κλειδώσουν την συμφωνία και την χρηματοδότηση από τους δανειστές. Ο κ. Τσίπρας αναμένεται να χρησιμοποιήσει ως όπλα του την διευθέτηση του χρέους και το αναπτυξιακό πρόγραμμα 35 δισ. ευρώ που εξασφαλίστηκε από την Ε.Ε.

Από την πλευρά της η Αριστερή Πλατφόρμα έχει σηκώσει τους τόνους της αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση αφού στο κεντρικό άρθρο της ιστοσελίδας Iskra κάνει λόγο για «συμφωνία νέο μνημόνιο καταστροφής για την χώρα» και καταλήγει: «Οι δυνάμεις της ριζοσπαστικής Αριστεράς, οι εργαζόμενοι, η νεολαία, η πληττόμενη κοινωνική πλειοψηφία στη χώρα σε θέση μάχης θα συνεχίσουν τον αγώνα για να μην περάσουν τα νέα υφεσιακά – αντιλαϊκά μέτρα και να έρθουν στο προσκήνιο ξανά τα λαϊκά αιτήματα, που διαμορφώθηκαν μέσα στους κοινωνικούς αγώνες όλα τα προηγούμενα χρόνια για την πλήρη κατάργηση των μνημονίων, για τη διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους και την εθνικοποίηση των τραπεζών, για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας και την ανακατανομή του παραγόμενου πλούτου υπέρ των εργαζομένων και των αδύναμων κοινωνικών στρωμάτων».

Οι υψηλοί τόνοι αντιπολιτευτικού χαρακτήρα που χρησιμοποιεί η επίσημη ιστοσελίδα της Αριστερής Πλατφόρμας, σύμφωνα με στελέχη του κόμματος, αποτελεί προάγγελο μετωπικής ρήξης με το Μαξίμου που μπορεί να οδηγήσει σε οριστικό ρήγμα με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις ο κ. Τσίπρας επηρεάζει προσωπικά περί τους 100-105 βουλευτές από το σύνολο των 149 που έχει ο ΣΥΡΙΖΑ οι οποίοι αθροιστικά με τους βουλευτές της ΝΔ του ΠΑΣΟΚ και του Ποατμιού που έχουν επιδείξει την πρόθεση να ψηφίσουν τα νομοσχέδια, διαμορφώνουν μία πλειοψηφία πάνω από 200 βουλευτές για την υπερψήφιση των κρίσιμων νομοσχεδίων. Ένας ακόμα πονοκέφαλος του Πρωθυπουργού είναι η πρόεδρος της βουλής Ζ. Κωνσταντοπούλου η οποία αρνείται να αποχωρήσει από την θέση της μετά την διαφοροποίηση της από την κυβέρνηση στην τελευταία κρίσιμη ψηφοφορία.

Στο Μαξίμου υπάρχει προβληματισμός για την Πρόεδρο της Βουλής καθώς η κυβέρνηση θέλει να επιταχύνει την ψηφοφορία για τα προαπαιτούμενα και να τα εισάγει ακόμα και ένα νόμο και ένα άρθρο διαβλέποντας ότι η κ. Κωνσταντοπούλου θα μπορούσε να δημιουργήσει καθυστερήσεις στην διαδικασία επικαλούμενη διαδικαστικά και πολιτικά θέματα. Η επίθεση του Ν. Φίλη στην πρόεδρο της Βουλής για την οποία είπε ότι είναι σε επικοινωνία με την Χρυσή Αυγή αποτελεί δείγμα των προθέσεων του κυβερνητικού κόμματος που ετοιμάζεται να ανοίξει πόλεμο με την ζωή Κωνσταντοπούλου ακόμα και με κατάθεση πρότασης μομφής.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αλέξης Τσίπρας σχεδιάζει την αναδόμηση του κυβερνητικού σχήματος με την αξιοποίηση στελεχών του κόμματος και προφανή στόχο την προώθηση κοινωνικών πολιτικών που θα έχουν το στίγμα του ΣΥΡΙΖΑ. Τα Μέγαρο Μαξίμου απορρίπτει τα σενάρια για κυβέρνηση τεχνοκρατών ειδικού σκοπού ή κυβέρνηση εθνικής ενότητας στην οποία- όπως αναφέρει- εάν γίνει, δεν θα είναι πρωθυπουργός ο Αλέξης Τσίπρας, ενώ δεν αποκλείει τις εκλογές στην περίπτωση που γίνει εμφανής η απώλεια της δεδηλωμένης για την κυβέρνηση. Σύμφωνα με πληροφορίες, υποψήφιοι για αντικατάσταση είναι οι κ.κ. Π. Κουρουμπλής, Γ. Κατρούγκαλος, Δ. Δρίτσας, Ν. Χουντής ενώ εκτιμάται ότι θα γίνει ανακατανομή ρόλων στο υπουργικό σχήμα με τους κ.κ. Βούτση και Σταθάκη να αποτελούν λύσεις- μπαλαντέρ για την κυβέρνηση.

By