Τετάρτη, 4 Οκτωβρίου, 2023

Δικαστική μάχη Adidas – Κάνιε Γουέστ για 75 εκατ. δολάρια

O Κάνιε Γουέστ ανήκει στην ομάδα των 254 ατόμων που αποκλείστηκαν φέτος από τη λίστα δισεκατομμυριούχων του περιοδικού Forbes, με τη μεγάλη φθορά της περιουσιακής του κατάστασης να οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην απότομη διακοπή της πολύχρονης συνεργασίας του με την Adidas και τον οίκο μόδας Balenciaga πέρσι το φθινόπωρο. Ο λόγος δεν ήταν άλλος από αντισημιτικά σχόλια του γνωστού ράπερ και επιχειρηματία. Σήμερα η Adidas προσπαθεί να μετριάσει τις δικές της απώλειες που προκύπτουν από το «διαζύγιο» με τον απρόβλεπτο Γουέστ, ο οποίος άλλαξε πρόσφατα το όνομα του σε Ye.

Τέλη Μάιου, η Adidas δεν κατάφερε να λάβει το πράσινο φως από τις εισαγγελικές αρχές του Μανχάταν για την έκδοση ασφαλιστικών μέτρων σε 75 εκατ. δολάρια που διεκδικεί από τον Γουέστ λόγω της διάλυσης του συμβολαίου. Μετά την παραβίαση των όρων με την Adidas λόγω αντισημιτικών αλλά και ρατσιστικών σχολίων του Γουέστ ή Ye, η εταιρεία αθλητικών ειδών φοβάται πως ο Γουέστ δεν θα έχει τους πόρους για να επιστρέψει τα χρήματα που δικαιούται να λάβει πίσω , εφόσον δεν συνεργάζονται πια.

Η ανασφάλεια της Adidas δεν είναι αδικαιολόγητη. Η περιουσία του Γουέστ κατρακύλησε από τα 2 δισ. στα 400 εκατ. δολάρια. Ο ίδιος έχει περάσει μέσα από αρκετά οικονομικά σκαμπανεβάσματα στο παρελθόν. Το 2016 είχε γράψει στο Twitter πως χρωστούσε 53 εκατ. δολάρια και μια τριετία μετά το Forbes είχε υπολογίσει πως οι πρόσοδοι του είχαν υπερβεί τα 150 εκατ. δολάρια.

Αυτή η βελτίωση αποδόθηκε στη συνεργασία του με την Adidas, μια από τις μεγαλύτερες αθλητικές εταιρείες στον κόσμο με έδρα τη Γερμανία, η οποία άρχισε να καλλιεργείται από το 2015. Τα αθλητικά παπούτσια Adidas Yeezy ήταν μια από τις μεγαλύτερες εμπορικές επιτυχίες του αιώνα, σύμφωνα με δημοσίευμα του Forbes το 2020.

Τότε ο Γουέστ διαπραγματεύτηκε και εξασφάλισε ένα 15% από την χονδρική τιμή κάθε ζευγαριού που έφερε τη σφραγίδα του συν την αμοιβή του για το μάρκετινγκ των διαφόρων μοντέλων Yeezy. Η συνεργασία ήταν προσοδοφόρα και για τις δυο πλευρές. Η σειρά υποδημάτων Yeezys παρήγαγε ετήσιες πωλήσεις 2 δισ. δολαρίων, αντιπροσωπεύοντας το 10% των συνολικών εσόδων του ομίλου, σύμφωνα με την εταιρεία χρηματοοικονομικών υπηρεσιών Mornigstar.

Σήμερα η Adidas υπολογίζει πως οι απώλειες από τα απούλητα ζευγάρια Yeezy θα φθάσουν τα 250 εκατ. δολάρια ενώ δημοσιεύματα έκαναν λόγο ακόμη και για 700 εκατ. δολάρια σε λειτουργικές ζημιές. Πάντως η μείωση των εσόδων μέσα στο α΄ τρίμηνο περιορίστηκε στο 1% και δεν έφθασε το 4% που είχε προβλεφθεί από αναλυτές της αγοράς. Είχαν προηγηθεί, ωστόσο, λειτουργικές απώλειες 724 εκατ. ευρώ το δ΄ τρίμηνο του 2022, με αποτέλεσμα ο όμιλος να καταγράφει καθαρές ζημιές 482 εκατ. ευρώ.

Αρχές Μάιου, η Adidas ανακοίνωσε πως θα πουλήσει τα υπόλοιπα Yeezys, συνολικής αξίας 1,2 δισ. δολαρίων, και θα δωρίσει τα έσοδα σε φιλανθρωπικούς οργανισμούς που εθίγησαν από τα σχόλια του ράπερ. Η υπόθεση φαίνεται να έχει συνέχεια. Στην ακρόαση που έλαβε χώρα στο δικαστήριο του Μανχάταν, η δικαστής Βαλερί Καπρόνι δήλωσε πως αν και η Adidas μπορεί να κερδίσει την υπόθεση των 75 εκατ. δολαρίων, δεν κάλυπτε τα κριτήρια για την έκδοση ασφαλιστικών μέτρων.

By