Παρασκευή, 31 Μαρτίου, 2023

Δίκη Siemens: Δριμύ «κατηγορώ» για Χριστοφοράκο, Καραβέλα, Γεωργίου, Μαυρίδη και Γερμανούς

«Καταπέλτης» ήταν σήμερα στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας η εισαγγελέας της έδρας Ελένη Σκεπαρνιά, όσον αφορά στην ενοχή βασικών κατηγορουμένων στην υπόθεση της σύμβασης 8002 μεταξύ του ΟΤΕ και της Siemens.

Στην αγόρευσή της η εισαγγελέας ζήτησε από το δικαστήριο να αποφασίσει την ενοχή πρώην στελεχών των Siemens Ελλάδος και συγκεκριμένα των: Μιχάλη Χριστοφοράκου, Χρήστου Καραβέλα, Ηλία Γεωργίου, Πρόδρομου Μαυρίδη και Αλέξανδρο Αθανασιάδη.

Σύμφωνα με την εισαγγελέα, οι συγκεκριμένοι κατηγορούμενοι θα πρέπει να κηρυχθούν ένοχοι από το δικαστήριο για τα αδικήματα της ενεργητικής δωροδοκίας κατ’ εξακολούθηση καθώς και, ανά περίπτωση, για πράξεις νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.

Επίσης, σύμφωνα με την εισαγγελέα ένοχα θα πρέπει να κηρυχθούν από το δικαστήριο και τα πρώην υψηλόβαθμα στελέχη της μητρικής Siemens όπως οι Ρόλαν Κοχ (Roland Koch),Τόμας Γκάνσβιντ (Thomas Ganswindt), Χανς-Βάλτερ Μπέρνζαου (Hans-Walter Bernsau) και Γεργκ-Μίχαελ Κουτσενρόιτερ (Jörg-Michael Kutschenreuter), κ.ά.

Σε ό,τι αφορά στον μεγάλο απόντα της δίκης, τον Μιχάλη Χριστοφοράκο, η κ. Σκεπαρνιά αποδόμησε πλήρως τους ισχυρισμούς του περί δεδικασμένου από τη γερμανική Δικαιοσύνη για την υπόθεση της Siemens.

Όπως είπε η εισαγγελέας «κανένα δεδικασμένο από τις αποφάσεις της γερμανικής Δικαιοσύνης δεν υφίσταται» για τον συγκεκριμένο κατηγορούμενο καθώς «οι ποινές αυτές αφορούν τη διακίνηση επτά εμβασμάτων» τα οποία «δεν έχουν απολύτως καμία σχέση με τις δωροδοκίες στον ΟΤΕ την περίοδο 1997-2004 με τις καταβολές διαφορετικών ποσών για την σύμβαση 8002».

Κατά την αγόρευσή της η εισαγγελέας τόνισε πως Μιχ. Χριστοφοράκος «γνώριζε και ενέκρινε όλες τις παράνομες πληρωμές».

Επιπλέον, η κ. Σκεπαρνιά ανέφερε πως ο άλλοτε ισχυρός άνδρας της Siemens Ελλάδος, προκειμένου να επιτύχει τη σύναψη της σύμβασης 8002 διακίνησε ποσά υπερβαίνουν τα 7 εκατομμύρια ευρώ μόνο μέσω εταιριών, έμπιστων σε αυτόν παρένθετων προσώπων, με πλαστά παραστατικά και εικονικά τιμολόγια.

Ακόμη, η εισαγγελέας ανέφερε ότι ο άλλοτε ισχυρός άνδρας της Siemens Ελλάδος διακίνησε και πολλά εκατομμύρια ευρώ σε μετρητά όπως η περίπτωση βαλίτσας που του είχε παραδώσει ο Πρ. Μαυρίδης στο αεροδρόμιο της Γενεύης με 2 εκατομμύρια μάρκα.

Αναφερόμενη στον Πρόδρομο Μαυρίδη η κ. Σκεπαρνιά επισήμανε πως ο συγκεκριμένος κατηγορούμενος μαζί με τον Μιχ. Χριστοφοράκο είχαν «είχαν κατανείμει τους ρόλους», καθώς «ο Μαυρίδης χρημάτιζε με το 8% επί του συνολικού κόστους της σύμβασης την κατώτερη βαθμίδα του ΟΤΕ και ο Χριστοφοράκος με το 2% την ανώτερη βαθμίδα και άλλες επαφές του».

Να σημειωθεί τέλος πως η εισαγγελέας ζήτησε την αθώωση πέντε κατηγορουμένων της υπόθεσης μεταξύ των οποίων και ο άλλοτε πρόεδρος της ελληνικής Siemens Καρλ Φρίντριχ Έντουραντ Πίρερ φον Ες ( Karl Friedrich Eduard Pierer von Esh).

Η αγόρευση της εισαγγελέως για τη σύμβαση 8002, η οποία υπογράφηκε τον Δεκέμβριο του 1997 θα συνεχιστεί την ερχόμενη Τετάρτη.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By