Παρασκευή, 30 Σεπτεμβρίου, 2022

Δικηγόροι κατά της αποχής διαρκείας προσφεύγουν στο ΣτΕ

Υποστηρίζουν ότι η αποχή είναι αντισυνταγματική, παράνομη και αντίθετη στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου

dikigoroi-ekloges

Δώδεκα δικηγόροι, μία δικηγορική εταιρεία και δύο Ανώνυμες Εταιρείες, που αντιτίθενται στην αποχή διαρκείας που έχει ψηφιστεί από τον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας  ζητώντας  να ακυρωθούν οι αποφάσεις της Ολομέλειας των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας.

Οι δικηγόροι στην προσφυγή τους υποστηρίζουν ότι η αποχή είναι αντισυνταγματική, παράνομη και αντίθετη στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, τονίζοντας ότι το αρμόδιο όργανο για τη λήψη αποφάσεων αποχής διαρκείας δεν είναι η Ολομέλεια ή το Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΣΑ, αλλά  η γενική συνέλευση των μελών του ΔΣΑ.

Όπως επισημαίνουν η αποχή είναι παράνομη, καθώς ο ΔΣΑ εξαναγκάζει τους Αθηναίους δικηγόρους σε αποχή, αφού:

1) οργανώνει σε κάθε δικαστήριο της πρωτεύουσας υπηρεσίες περιφρούρησης της αποχής, η οποία μπορεί ακόμα να αποτρέψει βίαια την άσκηση των καθηκόντων των δικηγόρων,

2) δεν χορηγεί (κόβει) γραμμάτια προείσπραξης ως μέσο εξαναγκασμού των μελών του ΔΣΑ για αποχή,
3) δεν χορηγεί άδειες παρά μόνο σε ορισμένες περιπτώσεις.
Στην προσφυγή τους τονίζουν ότι, κατά το δημοψήφισμα, το ποσοστό για αποχή διαρκείας ήταν μειοψηφία.

Όπως σημειώνουν, στο ΔΣΑ ψήφισαν 10.114 δικηγόροι. Εξ αυτών, όσοι ψήφισαν αποχή διαρκείας ήταν 4.578 (45,26%), ενώ εκείνοι οι οποίοι ψήφισαν υπέρ καμίας αποχής ή στοχευμένης αποχής ήταν 4.697 (46,44%).

Οι Ανώνυμες Εταιρείες επισημαίνουν ότι η αποχή διαρκείας παραβιάζει τις συνταγματικές διατάξεις περί παροχής δικαστικής προστασίας των πολιτών, καθώς εκκρεμούν στη Δικαιοσύνη υποθέσεις τους οι οποίες δεν μπορούν να εκδικαστούν και για τον λόγο αυτό θα υποστούν ανεπανόρθωτη οικονομική και ηθική ζημία.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By