Τετάρτη, 25 Μαΐου, 2022

Δηλώσεις… με κλειστό Taxisnet

Στο τέλος της εβδομάδας αναμένεται να ανοίξει η ηλεκτρονική «πύλη» υποβολής φορολογικών δηλώσεων.

fosphotos.com | Panayotis Tzamaros
fosphotos.com | Panayotis Tzamaros

Δεν έχει προηγούμενο η καθυστέρηση στην έναρξη υποβολής των φετινών φορολογικών δηλώσεων. Διανύοντας ήδη το τελευταίο δεκαήμερο του Μαΐου, η ηλεκτρονική «πύλη» του Τaxisnet δεν έχει καταφέρει να λύσει τα τεχνικά της προβλήματα ώστε να υποδεχτεί τις περίπου 6 εκατ. φορολογικές δηλώσεις.

Αυτό αναμένεται να γίνει προς το τέλος της εβδομάδας, αλλά και πάλι δημιουργείται για πρώτη φορά μια πρωτοφανή συσώρευση που οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε παράταση της σχετικής προθεσμίας μετά τα τέλη Ιούνιου.

Φέτος, όλοι ανεξαιρέτως οι φορολογούμενοι καλούνται να υποβάλουν υποχρεωτικά ηλεκτρονικά τη φορολογική τους δήλωση, ενώ για περισσότερους από 1,5 εκατομμύριο δημοσίους υπαλλήλους και συνταξιούχους η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων ετοίμασε δηλώσεις «προκάτ».

Στο ηλεκτρονικό έντυπο Ε1 που θα κληθούν να συμπληρώσουν 640.000 δημόσιοι υπάλληλοι, περίπου 450.000 συνταξιούχοι του Δημοσίου και χιλιάδες συνταξιούχοι των υπόλοιπων Ταμείων θα δουν προσυμπληρωμένα τα στοιχεία που αφορούν στα καθαρά ποσά από μισθούς και συντάξεις, το φόρο που παρακρατήθηκε και το φόρο που αναλογεί στις αποδοχές του 2012.

Η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων κάνει «αγώνα δρόμου» για να προλάβει μέχρι να ανοίξει το ηλεκτρονικό σύστημα, να συλλέξει όσο τον δυνατόν περισσότερα στοιχεία από τα Ταμεία για τις αποδοχές των συνταξιούχων καθώς τα στοιχεία για τους δημοσίους υπαλλήλους και τους συνταξιούχους του Δημοσίου έχουν ήδη αντληθεί από την Ενιαία Αρχή Πληρωμών, μέσω της οποίας παρακολουθείται η καταβολή των αμοιβών των περισσοτέρων εργαζομένων στο Δημόσιο και από τις υπηρεσίες συντάξεων του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.

Οι συνταξιούχοι για τους οποίους η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων δεν θα καταφέρει να συλλέξει στοιχεία για τις αποδοχές τους, θα πρέπει οι ίδιοι να αναζητήσουν από το ταμείο τους τη βεβαίωση αποδοχών και να συμπληρώσουν τους σχετικούς κωδικούς της δήλωσης. Οι συνταξιούχοι του ΙΚΑ και του ΟΓΑ για να εκτυπώσουν τις βεβαιώσεις αποδοχών θα πρέπει να επισκεφθούν τις ιστοσελίδες των ταμείων τους, ενώ οι ασφαλισμένοι στον ΟΑΕΕ θα πρέπει να περιμένουν να λάβουν τις βεβαιώσεις ταχυδρομικά.

Συγκεκριμένα, οι συνταξιούχοι του ΙΚΑ θα μπορούν από την Τετάρτη να εκτυπώσουν τις βεβαιώσεις αποδοχών τους από την ιστοσελίδα του ταμείου (www.ika.gr), ενώ την ιστοσελίδα του ΟΓΑ (www.oga.gr) θα επισκέπτονται οι αγρότες για να αναζητήσουν τις βεβαιώσεις τους.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By