Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Δήμαρχος Λονδίνου: Βλακώδης κίνηση να στείλουμε τα Μάρμαρα στον Πούτιν

«Αυτό είναι που κάνει τη Βρετανία Μεγάλη»

BORIS-JOHNSON_2675593b

Ο δήμαρχος του Λονδίνου, Mπόρις Τζόνσον, χαρακτηρίζει «βλακώδη κίνηση» την απόφαση του Βρετανικού Μουσείου να στείλει ένα από τα γλυπτά «στoν Πούτιν», προσθέτοντας ωστόσο ότι «αυτό είναι που κάνει τη Βρετανία Μεγάλη» ως ένδειξη της… ανεξαρτησίας του Μουσείου!

Σημειώνεται ότι το Βρετανικό Μουσείο επέτρεψε για πρώτη φορά τμήμα των Γλυπτών του Παρθενώνα να φύγει από το Λονδίνο, δανείζοντας στο Ερμιτάζ της Αγίας Πετρούπολης το ακέφαλο γερμένο στο έδαφος άγαλμα του θεού Ιλισσού.

Ειδικότερα, σε άρθρο του στη βρετανική εφημερίδα Daily Telegraph, o εκκεντρικός Mπόρις Τζόνσον σημειώνει ότι είναι δύσκολο να πείσει κανείς τους Ρώσους να αναλάβουν τις ευθύνες τους για όσα έχουν κάνει στην περιοχή. «Θα πρέπει να αναρωτηθούμε, τουλάχιστον εγώ το κάνω, αν όλα αυτά πέρασαν από τα μυαλά των ιθυνόντων του Βρετανικού Μουσείου όταν αποφάσιζαν να δανείσουν ανεκτίμητα τεχνουργήματα στη Ρωσία του Πούτιν».

«Οι αποφάσεις, εκ πρώτης όψεως, φαίνεται πως ήταν χαοτικές. Αλίμονο, το δεξί χέρι δεν ξέρει τι ποιεί το αριστερό. Οι πιέσεις προς τον Πούτιν είναι δεδομένες και σε αυτές μετέχει και η Μ. Βρετανία. Οι άνθρωποι μιλούν για νέο Ψυχρό Πόλεμο. Όλοι θέλουμε μια λογική λύση στην Ουκρανία. Γι” αυτό και ασκούνται πιέσεις, αλλά τι είδους πιέσεις κάνει η Μ. Βρετανία με το να στέλνει αριστουργήματα της αρχαίας γλυπτικής;» διερωτάται.

«Υπάρχουν κυρώσεις στις εξαγωγές, στο πετρέλαιο και στο φυσικό αέριο. Περίπου 130 Ρώσοι είναι στη μαύρη λίστα, και δεν μπορούν να ταξιδέψουν σε αυτή τη χώρα. Η Ρωσία αντέδρασε με απαγόρευση στα ευρωπαϊκά τρόφιμα» σημειώνει.

Σύμφωνα με τον κ. Τζόνσον «το Βρετανικό Μουσείο είναι ένα από τα μεγαλύτερα του κόσμου – ίσως και το μεγαλύτερο. Γιατί να στείλει τα Μάρμαρα στο εξωτερικό; Γιατί στη Ρωσία; Γιατί στον Πούτιν; Δεν νομίζω πως αυτή είναι μια κίνηση υπαγορευμένη από την κυβέρνηση ή από τη διπλωματία, κάτι σαν κλάδος ελαίας προς τη Ρωσία. Εκεί νομίζω πως υπάρχει ένα λάθος. Η απόφαση του Βρετανικού Μουσείου δεν συμβαδίζει με την εξωτερική πολιτική της χώρας, αλλά η διοίκησή του δεν χρειάζεται να ζητεί την έγκριση της κυβέρνησης και αυτό είναι κάτι ξεχωριστό που συμβαίνει μόνο στη Βρετανία. Δεν έχουμε τυραννία. Η εξουσία δεν βρίσκεται παντού».

«Μια από τις παγκόσμιες επιτυχίες της χώρας είναι ότι οι πολιτικοί δεν παρεμβαίνουν – παρά μόνον για να ενθαρρύνουν. Μπορείτε να φανταστείτε τι θα συνέβαινε αν άλλο Εθνικό Μουσείο λάμβανε μια τόσο πολιτικά φορτισμένη απόφαση, χωρίς τη γνώση και την αποδοχή της κυβέρνησης; Στη Ελλάδα; Στη Γαλλία; Στη Ρωσία; Μην με κάνετε να γελάσω! Να, γιατί έχει λάθος ο Τζορτζ Κλούνι που ζητεί την επαναφορά των Μαρμάρων στο Πάνθεον (ειρωνεύεται τον αμερικανό ηθοποιό που φέρεται να μπέρδεψε το Πάνθεον της Ρώμης με τον Παρθενώνα). Ακόμα και σε αυτή την άσχημη περίοδο το Βρετανικό Μουσείο στέλνει τα Μάρμαρα στη Ρωσία αποδεικνύοντας πως του ανήκουν και θα παραμείνουν στο Λονδίνο» υποστηρίζει ο δήμαρχος του Λονδίνου.

Πρόκληση για τον Ελληνικό λαό χαρακτήρισε την περασμένη εβδομάδα ο Αντώνης Σαμαράς την απόφαση του Βρετανικού Μουσείου να «δανείσει» ένα από τα γλυπτά του Παρθενώνα σε έκθεση στην Αγία Πετρούπολη.

«Το τελευταίο μέχρι σήμερα Βρετανικό δόγμα περί «αμετακίνητων» γλυπτών του Παρθενώνα παύει να ισχύει. Όπως καταρρίφθηκε με τη λειτουργία του Μουσείου της Ακρόπολης και το άλλο «επιχείρημά» τους, αυτό της έλλειψης ανάλογου χώρου που θα μπορούσε να τα φιλοξενήσει. Ο Παρθενώνας και τα γλυπτά του υπήρξαν αντικείμενο λεηλασίας» δήλωσε ο πρωθυπουργός.

By