Σάββατο, 25 Ιουνίου, 2022

«Δημιουργούμε 10.000 θέσεις φιλοξενίας την εβδομάδα»

Ο Αλέξης Τσίπρας σε συνάντηση που είχε με τον Επίτροπο Ανθρωπιστικής Βοήθειας αναφέρθηκε στην ανθρωπιστική βοήθεια προς τους πρόσφυγες

tsip stylianidis

Ο πρωθυπουργός συναντήθηκε σήμερα με τον Επίτροπο Ανθρωπιστικής Βοήθειας Χ. Στυλιανίδη στο Μέγαρο Μαξίμου με στόχο «να οργανώσουμε καλύτερα την ανθρωπιστική βοήθεια».

Στο επίκεντρο της συνάντησης, που ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 12:00, βρέθηκε η ταχεία υλοποίηση της απόφασης για εκταμίευση των κονδυλίων της ΕΕ, συνολικού ύψους 700 εκ ευρώ, μεγάλο μέρος εκ των οποίων θα δοθεί στην Ελλάδα και τα οποία θα εκταμιευθούν σε βάθος τριετίας έως και το 2018.

Εξάλλου νωρίτερα πηγές του Επιτρόπου Αβραμόπουλου από τις Βρυξέλλες ανέφεραν ότι ήδη έχει ληφθεί η απόφαση για την εκταμίευση των 100 εκ. της έκτακτης χρηματοδοτικής βοήθειας προς την Ελλάδα.

«Πρόθεση όλων μας είναι να τα καταφέρουμε αυτές τις δύσκολες ώρες που δοκιμάζουν τις αξίες μας και τον ευρωπαϊκό πολιτισμό», δήλωσε ο πρωθυπουργός πριν την έναρξη της συνάντησης.

«Να σπεύσουμε προκειμένου να οργανώσουμε όσο καλύτερα μπορούμε την ανθρωπιστική βοήθεια και σε διπλωματικό επίπεδο, όπου γίνεται προσπάθεια να βρεθεί αποτελεσματική λύση αλλά πάνω από όλα να δώσουμε χείρα βοηθείας σε αυτούς τους ανθρώπους που βρίσκονται για πολλές μέρες εγκλωβισμένοι», είπε.

Ο Αλ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι είναι επιτακτική ανάγκη να πεισθούν και να μεταφερθούν στα οργανωμένα camps οι πρόσφυγες γιατί ειδάλλως, σημείωσε: «φοβάμαι ότι θα βρεθούν σε δυσκολότερη κατάσταση».

«Το ελληνικό κράτος παρά τις δυσκολίες έχει καταφέρει να αυξήσει τις δομές φιλοξενίας. Χτίζουμε 10.000 θέσεις την εβδομάδα: αυτό είναι κάτι που δεν μπορεί να κάνει καμία μη κυβερνητική οργάνωση, όσο σοβαρή δουλεία κι αν κάνει», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο κύριος Τσίπρας, επισημαίνοντας με νόημα ότι οι κρατικές δομές είναι που πρέπει να τύχουν της στήριξης της Κομισιόν αλλά και κάθε άλλου κράτους που θέλει να βοηθήσει.

Από πλευράς του ο Επίτροπος Ανθρωπιστικής Βοήθειας σημείωσε ότι ήδη την Τρίτη αναμένεται έγκριση εκταμίευσης κονδυλίων από το ΕΣ και εντός των επομένων εβδομάδων από το ΕΚ.

Ενώ μετά το πέρας της συνάντησης με τον πρωθυπουργό ο Χ. Στυλιανίδης δήλωσε ότι ελληνική κυβέρνηση και Κομισιόν προετοιμάζονται να υλοποιήσουν ταχύτατα τις σχετικές αποφάσεις με στόχο να αμβλυνθεί ο πόνος των ανθρώπων, όπως είπε.

Η βοήθεια στην Ελλάδα θα παρασχεθεί μέσω των εταίρων, του ΟΗΕ και του Ερυθρού Σταυρού πάντα σε συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση, διευκρίνισε ο Επίτροπος τονίζοντας ότι αυτό είναι απολύτως απαραίτητο γιατί μόνο έτσι θα φέρει αποτέλεσμα η υλοποίηση των αποφάσεων.

Όπως εξήγησε αυτή η μορφή παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας παρέχεται σε εμπόλεμες ζώνες όπου υφίσταται ανθρωπιστική κρίση είτε σε περιπτώσεις περιβαλλοντικών καταστροφών, όπως είχε συμβεί στην περίπτωση της Κίνας.

Τόνισε δε , όπως είχε κάνει και νωρίτερα μέσω twitter, ότι η Ελλάδα τυγχάνει πλήρους στήριξης και ότι όλοι, ο ίδιος, ο Επίτροπος Μετανάστευσης, η Επιτροπή συνολικά και οι συναρμόδιοι φορείς «είμαστε έτοιμοι να στηρίξουμε την Ελλάδα να αντιμετωπίσει την κρίση».

Δεν παρέλειψε τέλος να εκφράσει τις ευχαριστίες του στους Έλληνες για την ανταπόκρισή τους, παρά τις δυσκολίες, στην προσφυγική κρίση, τόσο σε συλλογικό όσο και προσωπικό επίπεδο, λέγοντας ότι αποτελούν παράδειγμα ανθρωπιάς και ανθρωπισμού.

Ο Αλέξης Τσίπρας θα βρεθεί αύριο στο Παρίσι όπου θα συμμετάσχει στη συνάντηση των ηγετών της ΕΕ με θέμα το προσφυγικό, κατόπιν πρωτοβουλίας του Φρανσουά Ολάντ.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By