Κυριακή, 4 Δεκεμβρίου, 2022

Δημοψήφισμα Ιταλία: Βαριά ήττα για τον Ρέντσι, στο 60% το «Όχι»

Χάνει το δημοψήφισμα ο Ματέο Ρέντσι και μάλιστα με μεγάλη διαφορά, σύμφωνα με τα exit polls. 

Συγκεκριμένα, το επικαιροποιημένο αποτέλεσμα του exit poll της RAI που δημοσιοποιήθηκε στις 00.45 ώρα Ελλάδος δίνει ότι το «όχι» θα κυμανθεί μεταξύ 58% και 60%, ενώ το «ναι»  δεν θα μπορέσει αν ξεπεράσει το 42%, χωρίς να αποκλείεται να πέσει και στο 40%.

Ο πρώτος που βγήκε να πανηγυρίσει ήταν ο πρόεδρος της Λίγκας του Βορρά και ευρωβουλευτής Ματέο Σαλβίνι, ο οποίος είπε ότι αναμένει τώρα να παραιτηθεί ο πρωθυπουργός Ρέντσι. Ο Σαλβίνι πρόσθεσε ότι αν το αποτέλεσμα επιβεβαιωθεί πρόκειται για ήττα των ισχυρών εξουσιών, των χρηματιστών, τραπεζιτών και του προέδρου της Ιταλικής Ένωσης Βιομηχάνων.

Ο Ρενάτο Μπρουνέτα πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας της κεντροδεξιάς Φόρτσα Ιτάλια, είπε ότι είναι μια μεγάλη νίκη του “όχι” και ότι ο Ρέντσι πρέπει τώρα να υποβάλει την παραίτησή του.  Οπως έγινε γνωστό από κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός Ρέντσι θα απευθύνει ομιλία προς το έθνος γύρω στη 01.00 τα ξημερώματα ώρα Ελλάδος. Μπροστά το Παλάτσο Κίτζι, την έδρα του πρωθυπουργού, έχουν συγκεντρωθεί μερικές δεκάδες διαδηλωτών που ζητούν την παραίτηση του Ρέντσι.

Ο επικεφαλής των Πέντε Αστέρων Μπέπε Γκρίλο, στο μεταξύ, άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα στη Γένοβα. «Κάναμε καλή δουλειά και αν δεν κερδίσουν οι θέσεις μας δεν θα ρίξουμε ευθύνες σε κανέναν. Αν οι Ιταλοί επιλέξουν κάτι διαφορετικό, εμείς θα το σεβαστούμε», δήλωσε στους δημοσιογράφους.

Τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα από το ιταλικό υπουργείο Εσωτερικών: 

Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία, η προσέλευση στις κάλπες για το ιταλικό συνταγματικό δημοψήφισμα, στις 20:00 ώρα Ελλάδας ξεπερνούσε το 57%. Αναμένεται, δηλαδή, έως τα μεσάνυχτα ώρα Ελλάδος να ξεπεράσει οπωσδήποτε το 60%.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By